Sipri & Det Ökande Kärnvapenhotet

2024-06-17
Naaawh...

https://www.dagensps.se/varlden/sa-mycket-har-karnvapenhotet-okat/
"En logisk kedja bland andra är att när de militära spänningarna ökar regionalt och mellan stormakterna så ökar även kärnvapenhotet.
Internationella fredsforskningsinstitutet Sipri i Stockholm bedömer att hotet ökar globalt men att det är i Asien den största upprustningen sker, skriver man i en pressrelease.
”En av de farligaste perioderna”
Politisk rivalitet, ekonomisk ojämlikhet, ekologiskt sönderfall och en accelererande kapprustning gör den globala situationen mer utsatt än på väldigt länge, menar Sipris direktör Dan Smith.
Det är de faktorerna som gör att han anser att mänskligheten nu befinner sig i en av de farligaste perioderna någonsin.
Sipri publicerar nu nya data om världens kärnvapenarsenaler i samband med att man lanserar sin årsbok.
Enligt institutet är det helt klart att riskerna ökat markant.
ANNONS
Senaste nytt
Tre länder i Asien
Sedan i fjol är det ändå varken Ryssland, USA eller någon av de västliga makterna som står för den växande kärnvapenarsenalen.
I reella tal har antalet kärnstridsspetsar till och med minskat globalt.
Däremot erfar Sipri att kärnvapenlagren har växt i Kina, Nordkorea och Indien – och även om det totala antalet kärnvapenstridsspetsar minskat har antalet operativa spetsar ökat.
Fortsätter satsa
Frankrike har fortsatt med utvecklingen av tredje generationens atomdrivna ubåtar, Storbritannien har höjt taket för sitt lager av stridsspetsar, Indien och Pakistan fortsätter utveckla nya system för att avfyra kärnvapen, och den icke-officiella kärnvapenmakten Israel tycks uppgradera en reaktor som kan användas för produktion av plutonium, rapporterar Sipri.
”Trenden kommer troligen fortsätta och sannolikt eskalera under de närmaste åren och det är utomordentligt oroande”, säger Smith.
USA och Ryssland
Globalt sett är det USA och Ryssland som står för 90 procent av världens kärnvapen. I dag finns det ändå betydligt färre kärnstridsspetsar än under kalla kriget. Dock är antalet stridsspetsar redo för användning i dag 9 585 till antalet.
Sipri skriver att man inte hittat några avgörande bevis på att Ryssland har placerat ut kärnvapen i Belarus, som man sagt sig ha planer på.
Vladimir Putin har tidigare satt 1 juli i år som det datum då utplaceringen ska vara genomförd."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram