Rysk Fredsmötesilska I Expressen

2024-06-17
https://www.expressen.se/nyheter/varlden/rysk-ilska-efter-fredsmotet-misslyckande/

Omkring 100 länder var inbjudna till det stora fredsmötet i Bürgenstock utanför Luzern för att ta fram en fredsplan i Ukraina.
På mötet diskuterades huvudsakligen tre frågor: energisäkerhet, bortförda barn och jordbruket.
Slutkommunikén, som signerades av 78 länder, slog fast att ”respekten för Ukrainas territoriella integritet ska utgöra grunden för en övergripande, rättvis och hållbar fred”, skriver AP.
Det slogs även fast att kärnkraftverket i Zaporizjzja ska återföras till ukrainsk kontroll, att bortförda barn ska återförenas och att krigsfångar ska släppas.
Från svensk sida deltog vice statsminister och energiminister Ebba Busch (KD).
– Trots att det har gått så lång tid sedan invasionen av Ukraina, så står det internationella samfundet enat, säger hon till TT.
Rysk ilska
Några länder valde att inte skriva under dokumentet. Bland dem fanns Indien, Sydafrika, Saudiarabien och Förenade arabemiraten, skriver TT.
Flera deltagare uttryckte förhoppning om att även få med Ryssland på en fredsplan i framtiden, och kommunikén slår fast att det krävs ”dialog mellan alla parter för att nå ett slut på kriget”.
Men Dmitrij Medvedev hånar konferensen i ett inlägg på X under söndagskvällen.
Den tidigare presidenten och nuvarande vice ordföranden i det ryska säkerhetsrådet menar att mötet var ”ett totalt misslyckande” och drar paralleller till dystopiförfattarna Franz Kafka och George Orwell.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram