Djupt Oroat USA Terrorklassar NMR

2024-06-15
Ja det hade ju uppenbarligen varit bättre att lyda råd i Almedalen för Öberg...

Så nu ser det ju ut som det gör och vem vet, kanske var även detta redan från början en slags tomkartong i ett uppsamlingsheat det också...

https://www.svd.se/a/QMxdAQ/usa-terrorklassar-nordiska-motstandsrorelsen
"Nordiska motståndsrörelsen, NMR, och tre toppfigurer ur organisationen terrorklassas av USA. Det meddelar USA:s utrikesdepartement. ”Ska ha en nära dialog om detta med våra egna myndigheter”, säger utrikesminister Tobias Billström.
Beskedet kom under fredagskvällen, svensk tid.
Orsaken är att Nordiska motståndsrörelsen har ”utfört eller försökt utföra terrorhandlingar som hotar säkerheten för amerikanska medborgare eller USA:s nationella säkerhet, utrikespolitik eller ekonomi”, skriver det amerikanska utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.
”USA är djupt oroad över det rasistiskt eller etniskt motiverade våldsbejakande extremisthotet över hela världen och är fast beslutna att motverka de transnationella komponenterna av våldsam vit makt”, fortsätter amerikanska UD.
Terrorklassningen innebär att rörelsen och tre svenskars tillgångar i USA kommer att frysas och blockeras från landets finansiella system, skriver de vidare. Det gäller Pär Öberg, Fredrik Vejdeland och Robert Eklund som alla ingår i nazistorganisationens ledarskikt, enligt både USA och NMR själva.
Billström: ”Vi ska analysera noggrant”
Utrikesminister Tobias Billström (M) skriver i ett mejl till SvD att regeringen fått informationen från USA i förväg och visste att de skulle fatta det här beslutet.
– Vi och USA delar bilden av att detta är allvarliga hot. Men till skillnad från USA har Sverige inget eget system med ”terrorlistning”. Däremot har EU en terroristlista som också gäller i Sverige. Där återfinns till exempel PKK och andra grupper, säger Billström i en skriftlig kommentar.
Vidare säger han att Säpo följer både den högerextrema, vänsterextrema och den islamistiska miljön mycket noggrant.
– Nu har USA kommit med sitt beslut, som vi ska analysera noggrant, säger Billström.
Även justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterar USA:s beslut och skriver i en skriftlig kommentar till SvD att regeringen tar all typ av våldsbejakande extremism på stort allvar.
– Därför tog regeringen senast i början på året beslut om en ny samlad nationell strategi mot terrorism och våldsbejakande extremism. Våra myndigheter arbetar mycket aktivt för att reducera hot i Sverige, säger Strömmer.
Den skärpta lagen från förra våren, som gör det möjligt att dömas för deltagande i terroristorganisation och stödja sådana aktiviteter, samt utredningen om att begränsa föreningsfriheten även för kriminella, hoppas Strömmer ska kunna träffa nazistiska eller andra extrema sammanslutningar som begår brott.
Underrättelseexperterna: ”Överraskande”
Terrorklassningen kom överraskande för Jörgen Holmlund, lärare i underrättelsetjänst på Försvarshögskolan. Men han bedömer att USA har goda grunder för klassningen.
– Om USA väljer att klassa en organisation på det sättet så är jag rätt övertygad att man på goda grunder klassar dem som farliga.
Det överraskande har att göra med att fokuset på högerextrema miljöer under den senaste tiden främst har legat på ensamagerande individer. Holmlund nämner Breivik och incels som exempel.
Än så länge har ingen ytterligare information kommit från USA om varför en terrorklassning utförts just nu.
En tänkbar anledning bakom klassningen skulle, enligt Holmlund, kunna handla om att USA har information om organisationens resemönster, träning och vilka andra grupper de står nära.
– Klassningen består i att det sannolikt finns kopplingar till andra högerextrema grupper i USA. Man dyker upp på träningsläger tillsammans och överför metodval och information av olika slag.
Att USA väljer att terrorklassa NMR var också överraskande för terrorforskaren Magnus Ranstorp, som till Sveriges Radio säger:
– Det var kanske lite oväntat eftersom NMR inte gjort några större aktioner på sistone. USA vill störa gruppernas förmåga och minska risken för terrorrelaterade aktiviteter.
SvD har sökt Säpo, som bekräftar att de känt till klassningen sen en tid tillbaka, men att de inte varit involverade i det amerikanska beslutet. Det pågår heller ingen utredning mot någon av de tre ledarpersonerna i Sverige."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram