SAAB & Nya Aktieägare

2024-06-12
Ja men då så...
Brown Brothers Harriman...

https://www.dagensps.se/bors-finans/har-ar-de-mystiska-nya-agarna-i-saab/
"Det är tidningen Dagens Industri som med hjälp av Holdings har identifierat vilka de nya ägarna är.
Saab upp 15 procent i maj
Saab (börskurs Saab) har stigit 331 procent på tre år och är över 70 procent upp bara i år.
Skälet är givetvis Rysslands invasion av Ukraina som skapat ett osäkrare Europa och banat väg för ett svenskt NATO-medlemskap.
Dagens PS har löpande kunnat rapportera hur Saab säkrat nya affärer i miljardklassen för sina försvarssystem.
Från att tidigare varit en sektor som investerare skytt så är försvarsaktier nu hetare än någonsin. Det gäller även Saab trots att det verkar bli snuvade på JAS Gripen leveranser till Ukraina.
Under maj mäklades ett antal större aktieposter i bolaget vilket satte fart på spekulationer om vilka köparna kunde vara. Köpen i sig bidrog säkert till att Saabs kurs bara under maj steg drygt 15 procent.
Två svenska fonder på köpsidan
Nu har mystiken skingrats kring vilka köparna är rapporterar Di.
En av posterna har förvärvats av svenska tredje AP-fonden. Pensionsfonden har köpt drygt 1,8 miljoner Saab-aktier, för nära en halv miljard kronor.
Köpare nummer två är också den svensk. Det handlar om Nordeas Småbolagsfond Sverige som är en helt ny Saab-ägare med nära en halv miljon aktier.
Men det har också gjorts köp av två mer okända spelare.
“Det har gjorts två stora ökningar i anonyma aktieinnehav som förvaltas av banker, så kallade custodians, vilka ligger under State Street Bank and Trust respektive Brown Brothers Harriman & Co. Det handlar om påfyllningar på drygt 4,5 respektive 2,1 miljoner aktier”, skriver Placera med hänvisning till Di."
https://carlnorberg.se/2010/03/24/historien-bakom-tyskland-frankrike-och-aven-grekland-av-idag/

År 1931, när Prescott Bush så ledde New York kontoret, för Brown Brothers
Harriman, hade Prescott en partner som var denne Montague Normans intima vän, Thatcher Brown
Den av Farbenintressena framdrivna stora finans kollapsen år 1929-31 skakade Amerika, Tyskland, och Storbritanien, den innebar en försvagning av allt, till och med av myndigheter. Den gjorde även en Herr Prescott Bush mer villig att göra vad helst var nödvändigt, för att behålla sin nya placering i världen. Det var vid denna kris redan helt säkerställt att Anglo-Amerikanerna bestämt sig för installationen, av en Herr Hitler, och dennes styrelseskick i Tyskland, detta genom sitt nya banksystems nyvunna inflytande.
W. Harriman & Co., var väletablerat för drift inom denna typ av företagsamhet, och rikt på tillgångar från deras Tyska och Ryska affärsverksamhet, sammanfogades med Brittisk-Amerikanska investerings huset, Brown Brothers, i Januari 1931.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram