SiS & Vad Alla Vet

2024-06-11
Men Jan E då...

https://omtanke.today/alla-vet-reaktioner-efter-riksrevisionens-rapport-om-sis/
”Alla vet” – Reaktioner efter Riksrevisionens rapport om SiS
”Dålig utbildad och Olämplig personal på alla ungdoms SiS hemmen”, säger Helena Linberg, riksrevisor.
”Inga överraskningar och inga nyheter. Lite eller icke behandling, dysfunktionell vårdmiljö”, enligt Sabina Björk, fd verksamhetsutvecklare inom SiS.
”Svidande iakttagelse”, säger Mikael Grill Pettersson från SVT.
”Hoppas SIS läggs ner och reformeras i grunden. Det är skamligt i svensk historia”, säger Louise Neos vice ordförande I SiS Tjejerna.
”Personalen är nyckeln till reformen”, står på Dagens Nyheter debattartikeln som skrevs av akademiker.
Men för alla som jobbar och har jobbat många år inom SiS och som har tagit konsekvenserna av att de anmält missförhållanden. De har betalat priset för att ha brutit mot omerta*, för dem blir rapporten ingenting mer än en historisk bemärkelse.
Använder tystnadskultur som plåster
Rapporten av riksrevisionen identifierar, erkänner och avslöjar patogeniciteten inom en myndighet som använder tystnadskultur som plåster för alla brister och misslyckanden. Samtidigt kan kartläggningen tolkas som att regering använder fångarnas dilemma som spelteori för att hantera fiaskot med medborgarnas skattepengar.
Martina Johansson (riksledamot C) är inte förvånad om vad som finns i rapporten och ställer frågan: ”Vem följer upp SiS”?
Camilla Walterson Grönwall (M) erkänner brister i många delar av kedjan – hon jobbar systematiskt och strategiskt med att säkerställa att barnens röst ska höras. Samtidigt har hon förtroende för ledningen.
Generaldirektören försvarar verksamheten och hävdar att förbättringen är på gång på grund av utredningen och hon berättar i TV4 att hon inte delar bilden gällande olämplig personal.
Man ska inte anmäla brott
Det är absolut förståeligt. Eftersom konsekvensen av att nämna till institutionsledning att styrdokument från huvudkontoret inte följs och implementeras bestraffas. Det leder hastigt till att bli utkastad utanför grinden och kallas rättshaverist. Man ska absolut inte vara obekväm med avvikelser från rutiner för att fortsätta ha sin arbetsroll. Man ska absolut inte polisanmäla brott från personal inom institutionerna. Man ska absolut inte ifrågasätta människor i ansvarsfulla positioner, människor med samma behov av vård som SiS klientgruppen. Den lokala ledningen ska absolut inte skicka dessa ärende till personal- och ansvarsnämnden för vidare hantering och viseblåsarfunktion ska vara ”en fyrvakt i blåsväder”. Medarbetare får inte ha den kompetens som ställs som krav för det krockar med den tillämpning svågerpolitik som används och användningen av Hassela-kollektivet som ett exempel av styrning.
De som har jobbat och jobbar inom SiS vet att alla vet. De har anmält institutioner, samtalat med fackliga om arbetsmiljöbrister och den ovilja att anställa kompetent personal som finns. De har också anmält statligt våld och förmedlat detta till ledningen på alla nivåer. Problemet är inbyggt i systemet.
SiS är aviserat att göras om i grunden från samma aktörer som har tillåtit ”den systematiska anomin” Hur kan man ha förtroende för en ledning som har kännedom om alla möjliga missförhållanden och tillåter allt detta år efter år? Vi pratar om en verksamhet som finansieras av skattepengar. Vem följer upp de som utreder SiS?
En upprättelse för de inlåsta
Rapporten kanske inte var en överraskning, men den är en upprättelse för de som sitter inlåsta. Att de inblandade erkänner, framför sin klientgrupp, genom Sveriges media att de vet att de inte kunde utföra och säkerställa sitt uppdrag.
Nu vet i alla fall alla!
Derina Vlachou, sociolog/statstjänsteman
*omerta: begrepp och kulturkod som kan översättas med tystnad och används av den sicilianska Cosa Nostra för att inte ange andra människor inför polis och myndigheter. "

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram