Axfood Köper City Gross

2024-06-11
Så bra för konkurrensen och inte alls planerat...

https://www.dagensps.se/bors-finans/axfood-koper-hela-citygross/
"Nu köper Axfood hela Citygross. Därmed rustar dagligvarujätten för att ytterligare kunna utmana branschens dominant Ica.
Klas Balkow är på väg att avsluta sin tid som koncernchef för Axfood (börskurs Axfood) och kan se tillbaka på en oerhört framgångsrik period.
Axfood – mest profilerad genom kedjorna Hemköp och Willys – har på allvar klivit fram som Icas främste utmanare inom svensk dagligvaruhandel.
Nu stänger Balkow sin chefsera med ett praktfullt crescendo. Under tisdagen kom beskedet att Axfood köper hela butikskedjan Citygross.
Axfood har sedan tidigare en minoritetspost på 9,9 procent i den tidigare familjeägda kedjan.
Två miljarder
Dagens besked är att Axfood köper återstående 90,1 procent av aktierna och blir ensam ägare.
En prislapp följer med affären och på den står det 2 miljarder kronor.
Axfood har varit minoritetsägare i Citygross sedan 2021 och har i ett långsiktigt samarbetsavtal redan kontroll över logistik, sortiment och inköp, egna märkesvaror och annat.
”Vi är väldigt glada över att ha nått den här överenskommelsen med Bergendahls och välkomnar alla Citygross medarbetare till Axfoodfamiljen”, säger Klas Balkow och den glädjen är lätt att inse.
”Vi tror mycket på City Gross och som ägare kommer vi att investera i att utveckla konceptet och effektivisera driften”, tillägger Balkow.
Citygross utvecklades länge positivt och växte, efter en start i Skåne en gång i tiden, över landet.
De senaste åren har kedjan haft det svårare och inflationsåren har tärt på dess lönsamhet.
Tacksamt läge
Det är med andra ord ett tacksamt läge för Axfood att kapa åt sig Citygross marknadsandelar till ett överkomligt pris.
Nu får man ytterligare bredd på stormarknadssidan, där Citygross har 42 enheter, och möjligheter till rationell hantering av en rad funktioner.
”Förvärvet av City Gross ger Axfood en tydligare marknadsposition inom stormarknadssegmentet och ökar därmed koncernens närvaro och räckvidd”, som Axfood uttrycker saken.
Vinst senast 2026
”Affären skapar de bästa förutsättningarna för att stärka City Gross konkurrenskraft, och stärka kedjans position på marknaden, för att expandera framgent. Axfood är helt rätt ägare för Citygross framåt för att utveckla stormarknadskonceptet över tid”, säger Lars Ljungälv, i dag koncernchef och vd för Bergendahl & Son AB:s koncernchef och vd, och mycket annat kan han ju inte säga.
Citygross kommer att rapporteras som egen enhet i Axfoods redovisning och ambitionen är att Citygross ska generera vinst till Axfood senast 2026."
Alla reaktioner:
146Reine Evensson, Anna Kammelid Persson och 144 andra

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram