Brand På Kreugers Loris

2024-06-09
En del saker är helt enkelt bara alltför oturliga för att ens kunna övervägas att vara utan förberedelser och den båtens historia går minsann inte av för hackor till sin betydelse..

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Mn1p9m/brand-pa-trabat-i-stockholm
"Det har brunnit i en träbåt som ligger Pålsundet.
Båtklubben bekräftar att det är den anrika båten Loris som Ivar Kreuger lät bygga.
– Det är självklart tragiskt, vi hoppas att skadorna inte är för stora, säger en medlem i båtklubben.
Det har brunnit i en träbåt som ligger i Pålsundet i Stockholm. En medlem i Heleneborgs båtklubb bekräftar att det är den kända båten Loris som brunnit.
– Det är självklart tragiskt, vi hoppas att skadorna inte är för stora, säger en medlem i båtklubben.
Larmet inkom klockan 09.43 och räddningstjänsten anlände strax därefter till platsen.

– Vi har precis kommit och fram och det ryker kraftigt från båten. Den är förankrad på Långholmssidan. Vi kommer börja släckningsarbete så fort som möjligt, sa Fredrik Hilmersson, ledningsoperatör vid räddningstjänsten.
Enligt de initiala uppgifterna var det oklart hur det såg ut med spridningsrisk till andra båtar. Man visste inte heller om det befunnit sig personer ombord.
Även ambulans och polis kallades till platsen.
Räddningstjänsten kunde snabbt släcka branden som startat i båtens motorutrymme.
Enligt polisen ska två personer ha fått lättare rökskador och kontrollerats av ambulanspersonal.
Mats Arrhénborg, en av båtens nuvarande ägare, fick höra om branden via ett samtal från vännen och klubbmedlemmen Pelle Ennerling.
– Det är förstås väldigt olyckligt, men lyckligt också eftersom det hände på dagen och att personer har kunnat uppmärksamma detta och larmat räddningstjänsten, säger Mats Arrhénborg.
Förbipasserande larmade räddningstjänsten och klubbmedlemmarna Pelle Ennerling och Björn Flodkvist försökte stoppa branden innan räddningstjänsten var på plats.
Björn använde sig av en länspump för att hålla branden under kontroll berättar Mats.
– Det var väldigt tur att Björn och Pelle var på plats. De räddade båten. Hade de inte varit där hade förmodligen båten brunnit upp och det hade i värsta fall även kunnat spridas till andra båtar, säger Mats Arrhénborg.
– Skadorna är begränsade till sådant som inte är den klassiska historiska båten. Jag är oerhört tacksam för den hjälp vi fått.
Anrik träbåt
Båtens historia sträcker sig till innan första världskriget. Den svenske finansmannen Ivar Kreuger beställde bygget av båten år 1913.
Hollywoodstjärnor som Greta Garbo, Mary Pickford och Douglas Fairbanks färdades ombord liksom flera av dåtidens kungligheter.
– Det är extra läskigt när det kommer till en sådan klenod som denna båten är. Det känns ju som att man har lite mer ansvar på något sätt i och med dess historia, säger Mats Arrhénborg.
– Det vore en fullständig katastrof om den brunnit upp. Inte bara för mig utan för fler som har minnen och anknytning till båten på olika vis. Det var också tur att räddningstjänsten kunde släcka branden utan att sätta yxan i inredningen.
Han berättar att branden förmodligen startade efter någon form av kortsluttning i batteriet till motorn.
– Det blir ett försäkringsärende nu och vi har redan fått erbjudanden om hjälp att återställa båten."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram