Farage Ställer Upp

2024-06-04
Han brydde sig väl mer om det amerikanska valet...

https://www.dn.se/varlden/erik-de-la-reguera-populisten-farage-ett-existentiellt-hot-mot-tories/
"Han har gott självförtroende, Nigel Farage – det får man ge honom. Nu ställer denne högernationalistiske ”brexitör” upp i det brittiska valet den 4 juli för det invandringsfientliga partiet Reform UK.
Det är dåliga nyheter för Rishi Sunak, vars konservativa parti redan ser ut att göra sitt sämsta val på 100 år.
Han sa det på sitt typiska sätt.
– Jag tog en pint, funderade, och kom fram till att jag inte kan svika folk. Jag kan inte vända dem ryggen. Så jag har ändrat mig. Jag ställer upp som kandidat i valkretsen Clacton i Essex.
Så sent som för en dryg vecka sedan sa Nigel Farage att han inte skulle kandidera i valet den 4 juli. Men nu tycks han ha luktat sig till ett nytt tillfälle att skaka om brittisk politik.
– Hittills är den här valrörelsen våra livs tråkigaste. De konservativa har redan förlorat. Det är kört. Förtroendet är förbrukat. Så jag går inte bara in i det här för att underhålla er, utan för att jag verkligen tror att det kan hända något storslaget... Ja, något är på att hända där ute.
Att hindra Labour från att vinna går inte, menar Farage. Målet är i stället att få fler röster än konservativa Tories – och bli ”oppositionens röst” under nästa mandatperiod.
Det är inget annat än ett existentiellt hot mot Rishi Sunaks regeringsparti. För i ett system med enmansvalskretsar som det i Storbritannien gynnas de största partierna. Och tappar man för mycket i ett val är det svårt att komma igen.
Det Nigel Farages politiska näsa säger honom är att Tories kan göra ett så dåligt val att hans Reform UK kan slå sönder den tudelning som länge dominerat brittisk politik.
Om någon annan hade uttalat en sådan vision hade många gapskrattat åt den. Men efter brexit är det ingen som vågar avfärda Nigel Farage. Det var han som ledde lämnakampanjen till segern i folkomröstningen om EU-medlemskapet i juni 2016.
Farage är också god vän med Donald Trump, utpräglad populist och drar sig inte för att säga saker som att muslimer har ”icke-brittiska värderingar”. Han skapar rubriker och stjäl ständigt uppmärksamhet, på gott och ont. Och han låter sig gärna bli fotograferad med en cigarett i ena handen och en pint öl i den andra.
Han ser sig själv som en folkets man.
En rebell som anför en ”folkets armé”.
Men ska han lyckas med ännu en sommarskräll, som den där midsommaren 2016?
Det blir svårt. Reform UK ligger på 12 procent av väljarstödet, enligt Politicos sammanvägning av opinionsmätningar.
En bra bit efter Tories 24 procent. För att inte tala om Labours 45 procent.
Men Nigel Farage räknar med att få en skjuts framåt – allt medan Tories enligt en ny prognos från Yougov riskerar sitt sämsta valresultat på över 100 år."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram