Carl Norberg - Palanthir
Start
Arkiv
Själsligt
Vägen hit
Om Carl
Ukrainskt Stödkaraktärsförändringsbehov
2024-05-30
Hemligt värre då eller...
Vad kan syftet med artikeln då vara...
https://www.svd.se/a/63zzjo/ukrainastodet-maste-andra-karaktar-visar-delvis-hemliga-dokument
"Militär utrustning tas direkt från svenska försvarslager och skänks till Ukraina – samtidigt som svenska försvaret ska växa. Nu måste Ukrainastödet ”ändra karaktär”, slår Försvarsmakten fast i delvis hemliga dokument som SvD tagit del av.
50 stycken Stridsfordon 90 som får högt betyg av ukrainska trupper. Åtta Archerpjäser och två ASC 890-plan för spaning och stridsledning. Det tar inte slut där. Sverige har hittills skickat militärt stöd till Ukraina för över 40 miljarder kronor.
Nu visar dokument från Försvarsmakten till regeringen som SvD tagit del av att situationen börjar bli kärvare. Egen utrustning tas från lagren och skänks bort, samtidigt som Sveriges försvar ska växa.
– Lösningen på lång sikt är inte att tömma svenska förråd, säger generallöjtnant Michael Claesson, chef för försvarsstaben.
Försvarsmakten anser, står det i underlaget, att stödet till Ukraina behöver ”ändra karaktär” i takt med minskande möjligheter att ta från de egna ladorna. Dokumenten om det fortsatta Ukrainastödet skickades till regeringen den 23 april. De är i stora delar hemligstämplade.
Försvaret menar att stödet alltmer måste köpas direkt från försvarsindustrin och levereras till det krigsdrabbade landet.
Hur länge till har Försvarsmakten möjlighet att skänka materiel från era lager – när måste skiftet ske?
– Jag påstår att vi redan har passerat den punkten. Vi måste få igång den här rörelsen nu, säger Michael Claesson.
Generallöjtnanten påpekar att det omfattande militära stödet till Ukraina hela tiden handlar om medveten risktagning.
– Självklart påverkar det svensk försvarsförmåga. Men det är en risk vi, i dialog med regeringen, har varit beredda att ta.
Måste välja väg
Försvarsmakten skriver till regeringen att det fortfarande går att skänka en del utrustning och förnödenheter som snart ska avvecklas eller relativt snabbt kan ersättas. Enligt Michael Claesson handlar det till exempel om ammunition som närmar sig sitt bästföredatum.
Är det uteslutet för er att skicka mer tyngre vapensystem, stridsfordon eller stridsvagnar?
– Inget är uteslutet, det är fortsatt en dialog med regeringen. Men om vi samtidigt ska bygga upp ett svenskt försvar med högre förmåga än tidigare, vilket är både regeringens och försvarsberedningens ansats, så måste man välja väg.
Stödet till Ukraina har varit en av vårvinterns stora frågor. Från USA och delar av EU har det gnisslat. Försenade leveranser av vapen och ammunition har fått president Volodymyr Zelenskyj att vädja. Och det kan ta lång tid från beställning hos bolagen till leverans av färdiga vapensystem.
Hur ser ni på risken att stödet kommer fram för sent till Ukraina om man ändrar upplägget som ni föreslår?
– Det är klart att det är en reell risk under alla omständigheter. Och det är en risk som är väldigt akut för Ukraina, säger Michael Claesson.
Han nämner att den utmanande situationen på försvarsmarknaden kan innebära allvarliga förseningar.
Utifrån det akuta läget i Ukraina, är det inte en smäll man kan tänka sig att Sverige borde ta – att vänta på nya vapensystem och skicka befintliga till Ukraina?
– Nej, med militär logik kan man bara konstatera att om det finns kapacitet i närområdet att kunna utöva militärt våld mot Sverige – och det gör det – då är det en fråga om intention. Och intention kan vända på en femöring.
Michael Claesson fortsätter:
– Situationen kan lika snabbt bli akut för vår egen del eller för något av de länder vi nu är allierade med.
Förmågenedgång ska bli hanterbar
Försvarsminister Pål Jonson (M) säger till SvD att eventuella dröjsmål beror på vilka system det handlar om – och att man får avgöra från fall till fall.
– Vissa mer avancerade och större plattformar tar längre tid. Vissa typer av försvarsprodukter som är mer av mängdkaraktär kan gå snabbare. Det viktigaste är att ukrainarna får så mycket försvarsmateriel som möjligt så snabbt som möjligt.
Han stämmer in i Försvarsmaktens önskan om att ”gå från donation till produktion” – och säger att regeringen har agerat på det. Det handlar bland annat om gemensamma upphandlingar av artilleriammunition med våra grannländer.
– Och inte minst i nära samverkan med Danmark när det kommer till möjligheter att förse Ukraina med nya CV90 (Stridsfordon 90), säger Pål Jonson.
På frågan vad det senaste stödpaketet på 13 miljarder kronor betyder för den svenska försvarsförmågan svarar han att en eventuell förmågenedgång ska bli hanterbar.
– Försvarsmakten har också gjort en riskbedömning hur det påverkar den operativa förmågan.
Försvarets materielverk fick i mars i uppdrag av regeringen att föreslå alternativ för ett utvecklat stöd till Ukraina. Underlaget från den 8 maj är maskat i stora delar. Där står det att ”befintliga strukturer, processer, avtal och erfarenheter” kan användas – men att uppgiften kräver mer resurser och utveckling av myndigheten.
Stödupplägget med en mer direkt väg från försvarsbolagen till Ukraina skulle kunna finansieras på olika sätt.
– Som olika EU-fonder, Natofonder, direktstöd från enskilda länder och så vidare, säger försvarsstabens chef Michael Claesson.
Tidöpartierna – M-KD-L-regeringen och SD – har skapat en treårig ram på totalt 75 miljarder kronor för det militära stödet till Ukraina.
En annan knäckfråga är just finanserna.
Försvarsmakten påpekar i underlaget till regeringen att ekonomiska tillskott krävs för att kunna ersätta donerad materiel. När den europeiska försvarsindustrin går på högvarv pressas priserna uppåt.
– Vi har begärt resurser från regeringen för att ersätta eller återanskaffa viss materiel, men medan processen pågår rör sig prisbilden uppåt. Då uppstår ett gap, säger Michael Claesson.
Myndigheten jobbar nu med ett kompletterande budgetunderlag i samtal med politiken.
– Jag vill inte gå händelserna i förväg och säga att vi sitter med ett ekonomiskt underskott innan regeringen har haft möjlighet att ta ställning."
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför
Patreon
Bli månadsgivare
Swish
Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.
«
Massiv Polisinsats Mot Virusspridande Robotar
Svensk Gripen-Oro
»
Carl på social media
Visit our Facebook
Visit our Twitter
Visit our RSS feed
Patreon
Här kan du visa ditt stöd genom att
bli månadsgivare på Patreon
.
Swish
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.
De Fria
Besök folkrörelsen
som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin
facebook
pinterest
youtube
rss
twitter
instagram
facebook-blank
rss-blank
linkedin-blank
pinterest
youtube
twitter
instagram