Rysslandsstödjande SD-Troll Hyllar Putin

2024-05-29
Tänka sig att detta kommer just nu...

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/avslojades-i-sds-trollfabrik-hyllar-putin/
"I ”Kalla faktas” granskning av SD:s ”trollfabrik” pekas Alexander Edbom ut som en av de tre nätkrigarna på partiets kommunikationsavdelning som sprider politisk propaganda och går till angrepp mot politiska motståndare under anonym täckmantel i sociala medier.
Inför den dolda kameran skryter han om att han haft 1,5 miljoner visningar i månaden under fyra månader på sina Youtubeklipp.
Expressen kan nu avslöja att Edbom också varit en flitig propagandist för Vladimir Putin på X, tidigare Twitter, under flera år.
Edbom är född i Ryssland och kom till Sverige som barn. Många av inläggen handlar om hans forna hemland – ett ämne som blev allt vanligare för honom efter att Ryssland inledde sin militära aggression mot Ukraina våren 2014.
I inlägg efter inlägg lade han då, våren 2014, skulden på EU och Nato för Rysslands agerande:
”Ryssland tjänar inget på kaos/krig. Men det gör EU/USA”.
”Hela krisen startade med expansionen av EU&NATO, ville ha med Ukraina. Inte expansionen av Ryssland”, skrev han och fortsatte i ett annat inlägg:
”just nu är det NATO som expanderar och Ryssland försvarar sina gamla relationer.”
Stöttat den ryska regimen
Med sin Kremlvänliga retorik faller Edbom in i ett mönster som avslöjats bland flera personer med koppling till SD. Expressen har i många granskningar visat hur personer med bakgrund i partiet har hyllat Putin, medverkat i Kremlstyrda medier och på andra sätt stöttat den ryska regimen.
Det har handlat om allt från att tidigare riksdagsledamöter som Erik Almqvist och Pavel Gamov agerat ”valobservatörer” i den ryska skendemokratin, till den tidigare riksdagsledamoten och partiledaren Mikael Jansson som åkte till Moskva sommaren 2018 och höll ett tal där han tackade president Putin.
Flera granskningar har också visat att personer med SD-bakgrund har spridit rysk propaganda på nätet – på liknande sätt som Alexander Edbom. För i sina inlägg på X har han efter Rysslands aggression mot Ukraina visat förståelse för ”Putins oro”:
”Skulle vara riktigt illa för Ryssland om NATO hade en militärbas i Ukraina, kan förstå Putins oro :P”.
De som också hade orsakat situationen var, enligt Edbom, den nya ukrainska regeringen, som alltså försvarade sig mot Ryssland och de ryskstödda separatisterna:
”Nya regeringen i Ukraina gynnas av krig och konflikter med Ryssland, det är så de behåller makten efter valet ;)”.
Hyllar Putin
Edbom förde också fram Kremls propagandapunkter om fascisterna i Ukraina, att Rysslands mål egentligen är att skydda Ukraina och att Putin bara vill skapa fred:
”Det är ju krig som Putin INTE VILL, bara kontroll över Ryssland och Rysslands gränser :)”, skrev han i maj 2015.
Han ställde sig på Putins sida:
”Det finns inga vettiga alternativ i Ryssland förutom Putin, utan hans parti blir det riktigt illa för landet”, skrev han i mars 2014.
Några månader senare återkom han till ämnet:
”Putin/Medvedev är det bästa Ryssland har just nu.”
När en annan person på Twitter då invände att ”Putins förtryck” inte är det bästa för Ryssland och att ryssar förtjänar ”frihet o demokrati” svarade Edbom:
”Inte det bästa, men det bästa som finns just nu. Destabilisering kommer inte att leda till bättre tider.”
Under de följande åren, när kriget i Ukraina fortsatte, kom mer beröm till Putin från Edbom. Bland annat delade han en meme om att ekonomin i Ryssland hade blivit mångdubbelt bättre under Putins tid. Han spred också flera videor där Putin påstods trycka till västerländska ledare som den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, M, och den tidigare amerikanske presidenten George Bush.
Spred Kremls propagandakanaler
I flera inlägg spred Edbom också artiklar från de statskontrollerade ryska mediekanalerna RT och Sputnik news, som varit ett slags nav i den ryska propagandan utomlands.
Kanalernas betydelse understryks av en rapport som publicerades av den amerikanska regeringen 2022. Där framgår att RT och Sputnik inte bara syftar till att lyfta fram regimens åsikter utan har också som mål att destabilisera västerländska samhällen och undergräva de demokratiska systemen.
I flera inlägg, under 2015 och 2016, raljerar Edbom upprepade gånger om att Ryssland ska gå till attack mot Sverige:
”Kan vi inte låta Ryssland ockupera Sverige? Socialdemokraterna verkar skita i oss, andra EU-länder mycket viktigare..”, skrev han i november 2015 och några dagar senare följde han upp med inlägget:
”kom och ta oss putin”.
”Ryssland borde få attackera oss”, skrev han i januari 2016.
”Blir det krig med Ryssland och Sverige förlorar så kan jag alltid använda mitt ryska pass :D”, skrev han i juli 2016.
24 februari 2022, när Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina, delade Edbom en svart meme med den ryska texten för ”nej till krig”. I andra inlägg oroade han sig för en äldre kvinnlig släkting som bodde i Ukraina. Men bara några veckor senare spred han åter Kremls propaganda om kriget.
I början av mars 2022 ondgjorde han sig över att Storbritannien skickat det svenskutvecklade närpansarvärnsvapnet NLAW till Ukraina: ”Lite dålig PR för Sverige”. När en annan person då undrade vad han menade med att det var dålig PR att det skickas vapen till Ukraina svarade Edbom:
”Svenskdesignade vapen till nazister typ”, skrev han och pekade på Azovregementet.
Uppmanar Ukraina att backa
I ett annat inlägg i mars 2022 liknade Edbom också Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina med när Adolf Hitler annekterade Österrike 1938, en annektering som initialt välkomnades av många österrikare:
”Ska man jämföra så är det mer likt när Hitler gick in i Österrike, fast med 10års delay”, skrev Edbom.
Edbom ville också att det skulle bli förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina där ”Ryssland får nåt på östsidan” i utbyte mot att Ukrainas västsida får vara ”oberoende”.
Knappt två månader in i den fullskaliga invasionen uppmanade Edbom Ukraina, som då försvarade sig mot Ryssland, att backa:
”Så stökigt i Ukraina just nu, varför backar inte deras arméer för att deeskalera lite?”
”Inte så superseriös på X”
När Expressen ringer upp Alexander Edbom och ställer frågor om hans många Kremlvänliga inlägg säger han först:
– Va? Kan du bara mejla mig för jag vet inte vad du pratar om, för jag har ingen åsikt i frågan.
Efter att han får frågan om varför han välkomnar att Ryssland ska attackera Sverige säger han:
– Nej, det gör jag inte… om du inte tänker på sån här satirisk ton.
– Jag måste få se först så jag förstår kontexten. Sen så vet jag inte hur lång tid tillbaka du kollar för jag är inte så superseriös på X. Jag är ingen politiker eller nånting.
– Jag har inte skrivit nånting om Ukraina förutom att jag gav Ukraina stöd och hjälpte ukrainare som flydde hit. Så jag vet inte vad du kollar på.
SD: ”Edbom tas ur tjänst”
Sverigedemokraternas pressavdelning skriver i en kommentar om Edboms Kremlvänliga inlägg:
”Detta är ny information för oss. Vid anställningar anlitar partiet ett externt säkerhetsföretag som genomför bakgrundskontroller av belastningsregister, skulder hos kronofogden, samt närvaro på sociala medier. I det här fallet flaggades ingenting av den karaktär som ni redogör för, sannolikt på grund av att det rör sig om tio år gamla inlägg. Vi har inte noterat något av likande slag under den tid han har arbetat hos oss.”
Pressavdelningen fortsätter:
”Vår bild av honom har snarare visat på en helt annan sida än vad som framgår av de här inläggen. Då han är flerspråkig har han bland annat arbetat volontärt som översättare vid mottagandet av ukrainska flyktingar till Sverige. Vi ser ändå allvarligt på de här uppgifterna och kommer att följa upp detta internt. Tills vidare har han tagits ur tjänst. Eftersom detta gäller en anställning har vi inte för avsikt att kommentera saken ytterligare i nuläget.”

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram