Amerikanskt Sidomöte I SvD

2024-05-29
Och så sitter Donald Trump med Tim Pool och berättar indirekt att allt är planerat sedan mycket länge...

https://www.svd.se/a/vgAy5X/malin-ekman-bidens-allierade-beskriver-trump-som-en-diktator
"Den ena sidan betraktar Trump som ett hot mot systemet. Den andra betraktar systemet som ett hot mot Trump. Utanför domstolen på Manhattan drabbar de samman.
Redan klockan sex på morgonen löpte reporterkön runt kvarteret. De som inte kom in i byggnaden behövde inte misströsta: det rådde inte nyhetstorka på utsidan.
Utanför domstolen bjöd Bidenkampanjen och dess allierade på presskonferens.
Den tidigare Kapitoliumpolisen Michael Fanone, som skadades i samband med stormningen av Kapitolium, kallade Donald Trump för ”en autokrat som bara svarar inför sig själv”.
Skådespelaren Robert De Niro – som tackat ja till att bli en del av Joe Bidens och Kamala Harris officiella kampanj – beskrev under burop Donald Trump som en diktator.
”Han kommer inte att lämna. Det är inget hot, det är verklighet”, sa han och tillade att Trump inte bara vill förstöra New York och USA utan potentiellt ”hela världen”.
Skådespelaren Robert De Niro: ”Han kommer inte att lämna.”
I rättssalen intill pågick samtidigt Trumps försvarsadvokat Todd Blanches slutplädering.
I tre och en halv timme försökte han sticka hål på åtalet.
Blanche uppmanade juryn att inte ta Trumps tidigare advokat Michael Cohens vittnesmål, på vilket en kritisk del av åklagarsidans argumentation vilar, på allvar.
Det faktum att Cohen tidigare ljugit under ed gör honom inte tillförlitlig som vittne, enligt Blanche.
Försvarsadvokaten hävdade också att märkningen av betalningarna till Cohen, efter dennes så kallade hyschpengar till porrstjärnan Stormy Daniels, är ”juridiska utgifter” som skett enligt praxis och inte utgör förfalskning.
Han förklarade vidare att så kallade non disclosure agreements, ett slags tystnadskontrakt, är lagliga och vanligt förekommande, liksom att fallet handlar om ”pappersdokument” och inte om Donald Trumps möte med Daniels för 18 år sedan.
Att Trump skulle ha ”konspirerat” i syfte att olagligen påverka valet fann han absurt.
”Alla kampanjer i det här landet är en konspiration för att framhålla en kandidat”, sa han.
Det återstår att se om juryn tar intryck.
Efter lunchrasten var det åklagarsidans tur att slutplädera.
Åklagaren Joshua Steinglass uppmanade juryn att ”stänga ute bruset” och insisterade att ”det finns inget ondskefullt här, ingen manipulation”.
Han sa också att Cohens vittnesmål inte är avgörande för bevisningen utan bidrog med ”sammanhang och färg” till denna, samtidigt som han ansåg att Cohen sitter på mest kunskap eftersom han var Trumps ”högra hand”.
”Vi plockade inte upp honom i någon vittnesbutik. Det var den åtalade som valde Michael Cohen!”, kommenterade Steinglass kritiken mot att använda Cohen som vittne.
Steinglass kallade i övrigt Stormy Daniels vittnesmål för ”pinsamt” och ansåg att det hör till saken.
”Hennes berättelse är rörig, den gör människor obekväma. Men det är själva poängen, det är vad den åtalade inte ville att den amerikanska allmänheten skulle se. Stormy Daniels är motivet.”
Även Trumps allierade höll pressträff utanför domstolen. Vid lunch upprepade hans son Don Jr budskapet från försvarsadvokaten Todd Blanches och sa att Michael Cohen ”förkroppsligar ’rimligt tvivel’”.
Spektaklet på Manhattan illustrerar hur rättegången delar den amerikanska allmänheten.
Båda sidor som samlats utanför domstolen betraktar demokratin som hotad.
Den ena för att den, likt De Niro, betraktar Trump som ett hot mot systemet. Den andra för att den betraktar systemet som ett hot mot Trump.
Den senaste tiden har jag mött demokrater som menar att det viktiga inte är om åtalet håller utan att Trump fälls - för något - så att han, hoppas de, stoppas och inte återvänder till Vita huset. Jag har också mött republikaner som menar att rättegången på Manhattan är ett övertydligt exempel på hur politiken trumfar lagen i ett etablissemang styrt av demokrater.
Juridiska experter, även sådana som identifierar sig som liberala, har kritiserat åtalet för att vara juridiskt svagt och politiskt motiverat.
På väg in i domstolen på morgonen talade Donald Trump till journalister om den demokrati som hans fiender säger att han är på väg att nedmontera.
”Det här handlar om valjakt, valpåverkan, man ger sig på Joe Bidens motståndare för att han inte kan göra det själv.”
Först klockan 20 på tisdagskvällen var åklagarsidan klar med sin plädering.
På onsdagen påbörjas juryns överläggningar innan dom faller."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram