Ryssland Ändrar Havsgräns

2024-05-22
Nämen 😃

https://www.expressen.se/nyheter/varlden/ryssland-tanker-andra-gransen-mot-finland/
"Ryssland har beslutat att ändra havsgränsen mot Finland och Litauen i Östersjön.
Delar av östra Finska viken och vatten nära Kaliningrad ska förklaras ryskt, enligt dokument som tagits fram i ryska försvarsdepartementet.
Ryssland vill ändra sin gräns mot Finland.
Ryssland har beslutat att ändra havsgränsen mot Finland och Litauen i Östersjön och förklara delar av vattnet som ryskt.
Enligt utkastet från ryska försvarsdepartementet ska gränsen flyttas vid östra Finska viken och nära Kaliningrad.
Beslutet motiveras med att de gamla gränserna från Sovjetunionens tid inte motsvarar ”den nuvarande geografiska situationen”.
Varken Finland eller Litauen har kommenterat Rysslands beslut, men forskaren Charly Salonius-Pasternak kräver att Finland svarar och genomför en navigationsfrihetsoperation.
Samtidigt som gränsändringen meddelades, inledde Ryssland övningar för taktiska kärnvapen nära den ukrainska gränsen.
Det är Moscow Times som uppmärksammar utkastet till beslut, som skrivits av försvarsdepartementet och publiceras på en sajt för nya lagförslag i Ryssland. Enligt utkastet ska flera gränser i Östersjön flyttas, genom ett enväldigt ryskt dekret.
”Den ryska statens gräns till havs ändras när den yttre gränsen för territorialhavet flyttas”, skriver försvarsdepartementet.
I dokumentet skriver de att Ryssland avser att förklara delar av vattnet i östra Finska viken samt områden nära städerna Zelenogradsk och Baltijsk i ryska exklaven Kaliningrad som ryskt territorialvatten, skriver The Moscow Times.
Det innebär att omritningen av havsgränslinjerna skulle ske vid gränserna till Finland och Litauens gräns. Vid Finland närmare bestämt skulle gränsen flyttas i områden kring öar som Jähi, Rödskär och Nerva, skriver Iltalehti.
Forskaren kräver svar mot Ryssland
Försvarsdepartementet hävdar att de gränser som fastställdes av Sovjetunionen 1985 ”inte helt motsvarar den nuvarande geografiska situationen”. Gränsdragningen gjordes, hävdar man, med småskaliga sjökort baserade på utredningar från mitten av 1900-talet.
”Det låter oss inte avgöra de yttre gränserna för vårt territorialvatten”, skriver de och anser därmed att de sedan nästan 40 år fastslagna gränserna ska ”delvis ogiltigförklaras”.
Varken Finlands eller Litauens respektive utrikesdepartement har kommenterat saken.
Charly Salonius-Pasternak, ledande forskare i internationella relationer vid Finlands utrikespolitiska institut, skriver på X att Finland måste svara – och visa att det Ryssland gör inte är acceptabelt.
”Som ansvarstagande medlem av Nato borde Finland omedelbart genomföra en navigationsfrihetsoperation (FONOP) genom området Ryssland gör anspråk på genom sitt unilaterala försök att flytta gränserna i Östersjön”, skriver han.
”Det finska ledarskapet måste ge flottan ett planeringsuppdrag, den så kallade 'freedom of navigation op', helst tillsammans med Nato-allierad, så att Ryssland får se att deras unilaterala besked om att flytta gränserna i Finska viken inte kommer att accepteras”.
Samtidigt som utspelet om gränserna i Östersjön inledde Ryssland övningar för taktiska kärnvapen nära den ukrainska gränsen. "

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram