AI-Talang..

2024-05-10
Ja man kan väl säga att talang för individens självbildning ligger utanför AI:s räckvidd inom överskådlig tid...
Resten, inte fullt så mycket..

https://www.svd.se/a/Vzb9kW/henrik-tamm-nagot-manskligt-forsvinner-nar-robotar-tar-over-kreativa-yrken
"Jag vill tacka Mathias Sundin för hans åsikt. Det är bra att en debatt kring konsekvenserna av generativ AI (GAI) nu kommer igång. Alla röster ska höras, hur än märkliga.
Det tog en stund att smälta, men som jag tyder hans argument, så tycker han att det är bra att själva begreppet talang nu nollställs. Att det är okej att artificiell intelligens – robotar – skapar våra kreativa verk med hjälp av några ”promptade” ord. Det är en besynnerlig inställning som jag inte kan förstå. Han jämställer min mångåriga konstnärliga träning med den som AI nu gör på några sekunder, baserad på miljontals andra konstnärers verk. Han påstår att jag stulit på samma sätt. Detta är absurt. Han menar alltså att det enda viktiga i min konstnärliga utbildning är de tidigare konstnärer som varit inspirationskällor. Min verksamhet, min talang, är alltså bara en matematisk summering av de verk jag tittat på, och ingenting annat. Alla de tiotusentals timmar jag lade på kroki, stillebenmåleri, tecknande och designträning bortser han ifrån. Att jag skulle ha ett eget öga, en egen röst, förstår inte Sundin.
Sundin skriver: ”Generativ AI frigör kreativitet. Människor som inte kan måla, designa, illustrera, göra video eller skriva bra text eller skapa musik kan nu det.” Han tycker att alla ska få prompta och generera bilder som de vill (med hjälp av algoritmer tränade på stulna verk). Någon egen träning behöver man alltså inte ha. Hantverket är inte viktigt. Talang ska inte ha med saken att göra. Alla ska med!
Med robotarnas hjälp.
Det är en djupt frustrerande inställning. Det ska alltså inte finnas något värde i att en människa väljer att ägna sitt liv åt att lära sig hantverket i en konstform. Något väldigt mänskligt försvinner i den processen.
”Det [GAI] gör att kreativitet som satt fast i våra huvuden kan komma ut,” skriver han. Ja, fast det räcker inte med att kalla sig kreativ. Han vill då ta en genväg, förbi talang och hantverk. Förbi blod, svett och tårar. Han vill stå på andras axlar och kalla sig stor.
Det samma gäller för ord och musik. Konsten ska automatiseras. Allt ska jämställas, plattas ut, ingen får kalla sig talangfull. Är det jantelagen som gör sig hörd, månne? Jag kan anta att Sundin själv inte besitter någon talang för vare sig bild, ord eller musik. Det är dessa människor som brukar komma med denna inställning.
Vidare så förefaller det att Mathias Sundin gör sitt argument utan konsekvenstänk. ”Vad ger just Tamm rätten att skydda sitt skrå just nu? Ingenting,” skriver han. Ja, jag är rädd om mitt yrke. Mitt livsverk. Jag är stolt över vad jag åstadkommit, trots att jag arbetat kommersiellt. Det var inget lätt val att bli bildkonstnär. Ekonomiskt mycket riskabelt förstås. Så få som lyckas. Men jag var inte bara talangfull, jag var en enträgen jävel också. Så jag lyckades. Men det handlar inte om mig. Nu ser jag mig om bland kollegor på elitnivå. Det är väldigt många som inte jobbar. Producenter, med talang för siffror, skapar egna bilder på några minuter med hjälp av GAI som är ”bra nog”. SVT rapporterade att över 30 procent av Englands översättare, en konstform i sig, har förlorat sin verksamhet. Det är säkert samma i Sverige. Hur ser det ut bland alla kreativa inom Sveriges spelindustri, som omsätter miljarder? Jag vågar knappt fråga.
Sundin tycker att jag hytter med näven åt ny utveckling. Jag kan informera Sundin att jag ställt om ett flertal gånger under en lång karriär när nya tekniker utvecklats. Men GAI är något annat. Nu nollställs jag och mina kollegor. Vår talang ska tillhöra alla. Och det är jag inte med på. Och nej, de nya jobb som AI tillför kommer inte jämförelsevis bli många. Läs på, herr Sundin.
I ett större perspektiv – denna utveckling kommer drabba de flesta yrkesgrupper ju mer AI utvecklas, inte bara kreativa. Minskade kostnader och ”effektivitet” verkar vara det enda som betyder något. Hur gör vi när så många av oss inte längre har arbete? Inte konsumerar eller betalar skatt? Hur kommer ekonomin fungera då?
Att just kreativa yrken är bland de första som drabbas av AI var det nog ingen som förutsåg. Men nu är vi här. Vad tycker andra bildkonstnärer, fotografer, animatörer, författare, översättare, musiker om Sundins inställning? Jag vill höra från er."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram