Lagercrantz Projicerar I Expressen

2024-04-21
Ja nu är det verkligen dråpligt...

https://www.expressen.se/kronikorer/david-lagercrantz/putin-borde-latt-kunna-tvingas-ner-pa-kna/
"Jag tror det är viktigare än någonsin att påminnas om det: Ryssland är en ekonomisk lilleputt med tanke på sin geografiska yta, en bensinstation med en flagga, som det brukar sägas lite hånfullt. En korrupt maffiastat som bärs upp av sin oljeexport, och vars tillväxt enbart kommer från krigsindustrin som inte skapar ett dugg – inga skolor, inga sjukhus, inga bestående värden, bara förödelse.
EU:s och USA:s sammanlagda BNP är nästan 25 gånger så stor som Rysslands. Ryssland är en nation som lätt borde kunna tvingas ner på knä, men vad gör vi? Förbluffande lite, och förmodligen har vi låtit oss skrämmas.
Medan Israel fått alla tänkbara moderna vapen, har Ukraina nekats stridsflyg, långdistansrobotar, och nya luftvärnssystem, och det har orsakat stort lidande och säkerhetsrisker. Nu när kongressen i Washington äntligen godkänt stödpaketet till Ukraina, och västvärlden vaknat till liv lite grand igen, fattar jag knappt vad vi hållit på med. Det är sant att det hela tiden hänvisats till Putins kärnvapen; till oron för att Putin ska bli provocerad och använda sin undergångsarsenal, men lika säkert är att vi påverkas av rysk desinformation.
Ryssland saknar entreprenörskap och dynamik. Samhället är toppstyrt och korrupt och kvävt under en sträng censur och en stor del av den utbildade eliten har flytt landet, men den ryska staten är mästerlig på en sak: att ljuga.
Ryssland dränker väst med lögner, avsedda att splittra och försvaga oss, och en av lögnerna vi gått på allra mest är att Ryssland är en ostoppbar stormakt som vi ängsligt måste tassa för. Det är trams – hur mycket både vänstern och ytterhögern än lurats av det.
Bara Norden har en större ekonomi än Ryssland med sina 143 miljoner invånare, och Nato har en överlägsen vapenarsenal på alla nivåer. Om bara EU hade försett Ukraina med en liten del av de luftvärnssystem som finns till förfogande – Patriotbatterier framför allt – hade Zelenskyj kunnat skjuta ner de ryska missilerna med samma precision som Israel tog sig an den iranska attacken. Kostnaden hade varit en bråkdel av det vi kommer att behöva betala för allt som förstörts, förötts och dödats under tiden.
Ingen är enkelt, och kärnvapenrisken finns givetvis, men uppenbart vid det här laget är att Putin inte är en självmordspilot. Det Ryssland han byggt upp under mer än två decennier är en kleptokrati, ett samhälle där han och hans oligarker skaffat sig enorma rikedomar med palats, guldbelagda badrum, hockeyrinkar, stripprum, älskarinnor och betjänter. Det är inget de ger upp i första taget genom att slänga sig in i ett krig med Nato som de är dömda att förlora.
Ryssland sår rädsla och myter om sin egen styrka för att få oss att tveka om det är värt att hjälpa Ukraina, som just nu befinner sig i sitt värsta läge under kriget. Det självklara svaret är att också Sverige och EU och inte bara USA, mångdubblar det militära biståndet, och skickar dit Jas-plan och luftvärnssystem innan säkerhetsläget försämras ytterligare.
Det är en skam om vi låter oss skrämmas av falska narrativ. Ryssland hotar inte av styrka – utan av svaghet."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram