Amerikansk Inbördeskrigsgräns I SvD

2024-04-20
En artikel i opinionsbildningsutveckling...
Ja nu trappas mullret från trummorna upp...
Så nu är det dags för fler att inse att de inte var smartast i klassen..

https://www.svd.se/a/1MPn6X/star-usa-pa-gransen-till-nytt-inbordeskrig
"Forskare klassar USA som ett högriskland för politisk instabilitet. Både demokrater och republikaner varnar för att årets valrörelse kan bli den sista – om den andra sidan vinner.
Jag intervjuar Messias son.
Vi sitter i ett plasttält på parkeringen utanför ett köpcentrum i Morristown i Tennessee.
Utanför vajar Trump-flaggor och Gun Owners of America lottar ut ett automatvapen av modellen AR-15, som har använts vid flera skolskjutningar. Just det här är ett specialdesignat vapen i ”bränd brons” som kallas AR-Trump.
Jag frågar vad han tror händer, om Donald Trump skulle förlora valet i november?
– Då skulle Guds ande röra på sig, svarar pastor Sean Moon.
Samlingen i Morristown kallas Rod of Iron Freedom Festival och utanför tältet med scenen finns stånd med politiska budskap, några bajamajor och flera foodtrucks. Någon grillar lamm. Jag kommer att tänka på Almedalen.
Chris och Dema Ray är ett ungt par med barnvagn, som rör sig runt på parkeringen. De är inte med i kyrkan men är politiskt engagerade, och nära vänner med Sean Moons bror som har en vapenaffär intill.
Babyn är sex månader och heter Barrett Colt, efter två berömda vapentillverkare.
– Han har vapen, säger Chris Ray och pekar på babyn. En pistol och ett gevär.
Nej! Vad skjuter han?
– Han kan inte skjuta ännu, men vi vet att det kommer en tid när vi inte får köpa vapen.
– Om inte regeringen byts ut så kommer de att ta våra vapen ifrån oss, så att vi inte kan försvara oss, säger Dema Ray.
Det är mitt i den amerikanska valrörelsen, en valrörelse som både republikaner och demokrater säger kan bli den sista någonsin.
”Om vi ​​inte vinner det här valet tror jag inte att vi kommer att ha några fler val i det här landet, i alla fall inte ett val som är meningsfullt”, sa Donald Trump nyligen i ett tal i Ohio.
”Du har rätt”, sa vicepresident Kamala Harris för någon vecka sedan, när hon i en podcast ställdes inför påståendet att detta ”kan vara det sista demokratiska valet vi någonsin har”.
Båda sidor varnar för konsekvenser
De amerikanska politiska ledarna säger så här: om motståndarsidan vinner kan det betyda slutet för USA som demokrati. En valförlust skulle kunna göra förloraren maktlös, om inte för evigt, så under överskådlig tid.
Budskapet att hoppet är ute om den egna sidan förlorar sprids inför valet 2024 av både republikaner och demokrater.
Men den som har en tillräckligt stark tro behöver kanske inte oroa sig.
– Vi ber för en total jordskredsseger för MAGA 2024 – för att rädda Amerika, säger pastor Moon.
MAGA betyder Make America Great Again, en vanlig benämning på Trumprörelsen.
Donald Trump som Rambo pryder baksidan av den pickup som Moon ställt på parkeringen.
Frihetsfestivalen arrangeras av Rod of Iron Ministries. Det är en utbrytargren från Moonrörelsen, eller Enighetskyrkan, som grundades av Sun Myung Moon i Korea på 1950-talet. Han var Sean Moons pappa, och förklarade sig vara Messias vid en ceremoni i Washington 2004.
Pastor Moon har många namn. Ibland kallas han Den andre kungen – ”2nd King” står det på ett märke på hans mc-väst. Hans förklaring är att pappan har utsett honom till efterträdare.
– Tre gånger har min far krönt mig, jag har aldrig bett om det, säger Sean Moon flera gånger.
Trumpkult och vapenfetischism
Det är en annorlunda kyrka. Här finns en gränslös Trumpkult – Moon har ställt en pickup på parkeringen. Bakpå finns en bild med Donald Trump klädd som Rambo, utrustad med ett raketgevär, och texten ”Jag behöver bli åtalad en gång till för att säkra min valseger”.
Här finns helhjärtad vapenfetischism.
2016 i den lilla staden Newfoundland i Pennsylvania, ordnade kyrkan en sorts bröllopsceremoni, där deltagarna uppmanades att ta med sig sina AR-15. Det var bara några veckor efter skolskjutningen i Parkland, Florida där 17 personer sköts ihjäl med med ett liknande vapen.
Gud har ingenting emot vapen, säger Sean Moon.
Sean Moon kallas också King Bullethead, eftersom han ofta bär en krona av förgyllda gevärskulor.
Jag frågar honom om det här med vapnen. Det är inte ett vanligt inslag i en kyrka. Hur ska man förstå dem? Är de ett hot?
– De är ett verktyg, svarar Messias son.
Hur stor är risken för inbördeskrig i USA?
Attacken på Kapitolium den 6 januari 2021 är en anledning till att det på allvar förs en diskussion i USA om risken för ett nytt inbördeskrig.
Men går det att räkna ut hur stor den risken faktiskt är?
Barbara F Walter är professor i internationella relationer på University of San Diego. 2017 blev hon ombedd att vara med i en CIA-grupp – The Political Instability Task Force – med uppdraget att kartlägga risken för inbördeskrig runt om i världen, kunskap en supermakt kan behöva.
Gruppen tog fram en bevakningslista med högriskländer.
Man identifierade också faktorer som är avgörande för att kunna förutse inbördeskrig. En av de viktigaste är att ett land är en anokrati – alltså befinner sig i ett tillstånd mellan demokrati och autokrati/diktatur.
Många av deltagarna på Rod of Iron Freedom Festival har asiatiskt ursprung, precis som ledaren Sean Moon och hans far, som grundade Moonrörelsen i Korea.
I envälden är repressionen för hård och i välfungerande demokratier är frustrationen låg. Det är just i länder som befinner sig i gränslandet som risken för våld är störst.
Från valet 2016, fram till att Trump vägrade erkänna sig besegrad 2020, nedgraderades USA tre gånger på det så kallade Polity-index som Walter använder för att mäta graden av demokrati.
– Om gruppen hade fått studera USA, så skulle man troligen ha ansett att landet hade hög risk för politisk instabilitet och politiskt våld i december 2020, bara veckor före attacken på Kapitolium, sa Barbara Walter i ett Tedtalk i somras.
– Gruppen skulle sannolikt ha placerat USA på bevakningslistan.
Statsvetare i Göteborg varnar
Den tredje nedgraderingen innebar nämligen att USA formellt blev en anokrati. Efter maktskiftet har USA:s demokratiindex graderats upp igen, men inte fullt ut.
Det finns flera organisationer som mäter demokratin i världen och en av dem som Walter hänvisar till är V-Dem, ett världsomspännande nätverk som leds från Göteborgs universitet.
– USA förblir en demokrati helt klart, men under Trump-tiden var det en ordentlig tillbakagång och återhämtningen är partiell, säger Staffan I Lindberg som är chef på V-Dem.
Han gör samma riskbedömning som Barbara Walter.
– Jag delar den bilden absolut och det är många statsvetare i USA som är djupt oroade för något slags lågintensivt våld om Trump vinner, och väpnade uppror om han förlorar.
Frihetsfestivalen i Morristown är en manifestation för amerikanernas rätt att bära vapen. Men det är också ett bönemöte och ett socialt evenemang. Besökarna umgås och äter mat från foodtrucks.
Frihetsfestivalen i Morristown är en manifestation för amerikanernas rätt att bära vapen. Men det är också ett bönemöte och ett socialt evenemang. Besökarna umgås och äter mat från foodtrucks. Foto: Agaton Ström
”En politisk rörelse tar till våld när allt hopp är förlorat”, skriver Barbara F Walter i boken ”How civil wars start”, och pekar på exempel från bland andra Nordirland, Syrien och Ukraina.
Men också från det amerikanska inbördeskriget som pågick 1861–65, och är det krig som har dödat flest amerikaner någonsin. ”Det var valet av Abraham Lincoln, den förste president som kunde vinna makten utan stöd från söderns Demokrater, som fick Sydstaterna att lämna unionen”, skriver Walter.
Vilken sorts amerikaner är ni?
För två år sedan frågade tidskriften The Economist och Yougov amerikanska väljare om de tror att det bryter ut ett inbördeskrig de kommande tio åren. 14 procent svarade ”very likely” och 29 procent ”somewhat likely” – kanske ”det kan hända” på svenska.
Oavsett hur man tolkar siffrorna så visar de att inbördeskrig finns i många amerikaners medvetande. Och nu kan de se det på bio.
I en scen i Alex Garlands nya film ”Civil war”, som hade svensk premiär i veckan, hotar Jesse Plemons kamouflageklädda karaktär en journalist som säger: ”Det här måste vara ett missförstånd, vi är amerikaner.” Plemons svarar: ”Okej. Vilken sorts amerikaner är ni?” Fel svar betyder döden.
Filmens hjältinna spelas av Kirsten Dunst. Hon är krigsfotograf och har jobbat i de värsta konflikterna i världen och säger att ”varje gång jag överlevde i en krigszon och lyckades ta bilden, så tänkte jag att jag skickade hem en varning: Gör inte det här”.
I filmen gör USA det i alla fall, och Dunst och några journalistkolleger reser mot Washington DC genom ett mardrömslikt USA, söndertrasat av strider mellan regeringen och utbrytarstaterna Texas och Kalifornien – som har en flagga med två stjärnor.
Garland försöker undvika övertydliga paralleller till dagens USA, men presidenten sitter kvar i Vita huset på övertid, och säger saker som att ”vissa kallar redan det här för den största segern i mänsklighetens historia”.
Fronten löper genom Charlottesville
I filmen löper fronten genom Charlottesville i Virginia, där i verkligheten den amerikanska extremhögern samlades till ett stort möte sommaren 2017. En kvinnlig motdemonstrant dog sedan en högerextremist avsiktligt hade kört in i en folkmassa. Donald Trump sa att det fanns skuld och fina människor på båda sidor.
I filmen är det inte uppenbart vem som slåss för vad, och där finns ingen enkel konflikt mellan radikal höger och vänster. Innan striderna och filmen slutar i Vita huset har Lincolnmonumentet sprängts i luften – minnesmärket efter presidenten som utlöste, och vann, inbördeskriget.
Det råder fortfarande konflikt i USA om inbördeskrigets symboler – Black Lives Matter-rörelsens ibland våldsamma protester har bland annat syftat till att riva ned sydstaternas minnesmärken och statyer.
Men på Blue & Gray Bar & Grill i Gettysburg går det att beställa hamburgaren Gen. Robert E Lee med skinka, ost, sallad, tomat lök och majonnäs. Traditionellt serveras den med en sydstatsflagga på toppen.
Att kriget fortfarande är ett trauma illustreras av upprördheten när Nikki Haley fick en fråga om orsaken till inbördeskriget, och i svaret inte nämnde slaveriet.
Eller när Donald Trump sa att han tyckte att Lincoln borde ha kompromissat i stället för att kriga.
– Det har funnits historiker som menat att Lincoln borde ha kompromissat, men i dag är det mest ett överspelat argument från dem som ursäktar Sydstaterna, och vill skylla kriget på norr. De tenderar att förneka att kriget handlade om att försvara slaveriet, säger Scott Hancock som är historieprofessor i Gettysburg.
Det var där inbördeskriget i praktiken avgjordes när general Lee och Sydstaterna förlorade ett blodigt slag 1863.
Markerar när aktivister kommer med sydstatsflaggor
I ett tal i lördags överraskade Trump publiken med den här beskrivningen av slaget i Gettysburg: ”Det var så mycket och så intressant, och så ondskefullt och hemskt, och så vackert på så många olika sätt. Det representerade en så stor del av framgången för detta land. Gettysburg, wow.”
Professor Hancock har tagit på sig en personlig uppgift: att markera varje gång det kommer aktivister med sydstatsflaggor till Gettysburg.
Han bestämde sig efter the Charleston church massacre 2015 – då åtta svarta deltagare i en bibelstudiegrupp sköts ihjäl av en 21-årig vit rasist, som greps i en bil med en sydstatsflagga på kofångaren.
Några veckor senare marscherade män genom Gettysburg med likadana flaggor.
– Då bestämde vi oss för att varje gång det händer ska vi gå ut, och vi ska ha med oss skyltar, och vi ska berätta en bättre version av historien om inbördeskriget, säger Hancock.
Han frågade sina historiestudenter i Gettysburg om de tror att USA kan vara på väg mot ett nytt inbördeskrig.
– Deras uppfattning är att det inte är troligt. De menar att talet om inbördeskrig mest är skrämseltaktik från vänstern och Demokraterna. Situationen är inte riktigt så allvarlig ännu, och institutionerna i landet är så stabila att det inte är troligt att det skulle hända.
Hotar med Trumpokalypsen
En mörk bild av Trump är ett av Demokraternas bästa argument för att få väljarna att rösta på Joe Biden.
Det finns för närvarande en särskild genre i liberala medier i USA som handlar om att producera mer eller mindre fantasifulla beskrivningar av vad en andra period för Trump i Vita huset skulle innebära.
”Amerika överlevde den första Trump-perioden, men inte utan att drabbas av allvarlig skada. En andra mandatperiod, om det blir en, kommer att bli mycket värre”, skrev magasinet Atlantic i början av året när man ägnade ett helt nummer – ”If Trump wins” – åt beskrivningar av hur jävligt precis allting kommer att bli.
I Washington Post skrev ledarskribenten Robert Kagan i höstas en artikel med rubriken ”En Trumpdiktatur blir alltmer oundviklig. Vi borde sluta låtsas”.
Donald Trump själv gör det lätt för liberaler att beskriva Trumpokalypsen – vad menade han egentligen med att det blir ”ett blodbad” om han förlorar? Handlade det bara om bilindustrin, eller hotar han med en ny attack mot Kapitolium – det senare var Joe Bidens tolkning.
I samma tal i Ohio sa han att en del immigranter inte är människor. Han har sagt att Putins invasion av Ukraina var smart. Han har kallat sina motståndare skadedjur, och han har lovat att hämnas sina väljare om han blir vald. Listan kan göras mycket längre.
Varningar för ett nytt inbördeskrig passar förstås in i den liberala skräckbilden. Och precis som studenterna i Gettysburg säger kan det fungera för att avskräcka väljare från att rösta på Trump.
En gammal konspirationsteoretiker
Alla i Morristown är väldigt trevliga – utom pastorn kanske, som är spänd och har ett torrt och glädjelöst skratt.
Chris och Dema Ray vill åka till Europa med lille Barrett Colt. Chris vill se vakterna vid Buckingham Palace i London, han har hört att de är så trevliga mot barn. De säger att de nästan skulle kunna överge sina vapen, för att få del av den svenska föräldraförsäkringen.
Det kan verka vara att göra det enkelt för sig att åka till en vapenskramlande högersekt i Tennessee, för att få höra folk prata om inbördeskrig. Det är det också: Kerry Kiefer säljer lotter på parkeringen, och hon säger att regeringen använder solförmörkelsen den 8 april till att förbereda kriget.
Hon kallar sig en gammal konspirationsteoretiker, och brister ut i ett stort skratt.
Sean Moon säger att hans far var Messias. Själv kallar han sig Den andre kungen, och predikar i Morristown med en kungakrona av förgyllda gevärskulor och en gyllene AR-15.
Sean Moon säger att hans far var Messias. Själv kallar han sig Den andre kungen, och predikar i Morristown med en kungakrona av förgyllda gevärskulor och en gyllene AR-15. Foto: Agaton Ström
Ledande republikaner bemödar sig i dag inte om att hålla distans till en perifer kristen grupp som viftar med förgyllda AR-15-gevär. Kyrkans Instagramkonto toppas av ett klipp med Sean Moon och Donald Trump Jr, som säger att ”de här är mer MAGA än jag”.
Och det är inte svårare att prata inbördeskrig på den årliga CPAC-konferensen strax utanför Washington – som samlar det republikanska partietablissemanget – än det är på en parkering i Tennessee.
Ifrågasätter valresultatet 2020
Ingen jag pratar med på CPAC, i slutet av februari, tycker att Bidens valseger 2020 var legitim. Alla anser att det var en fredlig demonstration vid Kapitolium den 6 januari, och om den spårade ur berodde det på infiltratörer från vänster.
Alla anser att de många åtalen mot Trump är ”election interference” – alltså att syftet är att han ska förlora valet i höst. Det sista är särskilt intressant, för om Trump förlorar i november kan det inte ha skett på ett hederligt sätt – och hur skulle MAGA-rörelsen reagera då?
– Jag kan berätta vad jag hör från andra patrioter som jag har talat med, och de säger revolution. Vi kommer inte att stå ut med det här längre, säger Kerri Caldwell från Virginia.
Om Trump förlorar kommer det att bli våld, men det kommer inte att komma från dem som röstade på honom.
– Jag förutspår ett inbördeskrig. Många har sagt det, och jag tror att det blir så. Vi kommer inte att tillåta att det som hände 2020 händer igen, säger Erik Svane, som är dansk-amerikan men för närvarande bosatt i Frankrike.
Nancy Merrit tror att det är den andra sidan som kommer att ta till våld.
– Om Trump förlorar kommer det att bli våld, men det kommer inte att komma från dem som röstade på honom. Men de kommer att försöka få det att se ut som att det är vi som är våldsamma, säger Nancy Merrit.
Nancy säger att plundringarna och kravallerna under BLM-protesterna 2020 var organiserade, och syftade till att skada president Trump.
De fängslade efter attacken på Kapitolium ses som hjältar
Det är värt att notera att all skuld som republikaner eventuellt kan ha känt för attacken på Kapitolium nu tycks borttvättad. De som sitter i fängelse kallas frihetshjältar och Trump säger att de ska friges.
Hans framträdande på CPAC inleds med att man spelar upp ”Justice for all”, en inspelning där Trump läser den amerikanska trohetseden och ”J6 prison choir” – fångar som dömts för vad de gjorde vid Kapitolium – sjunger ”The star spangled banner”.
I USA pratar många nu om det kommande inbördeskriget. Demokraterna för att de hoppas vinna röster på det. Forskarna för att deras siffror faktiskt visar att USA är en instabil demokrati. Hollywood för att det är ett fantastiskt drama, och många för att de ser det på bio.
En del republikaner gör det för att de har fått nog och upplever att allt hopp är ute – att valet 2020 blev stulet och att åtalen mot Trump är politiska. Eller för att de faktisk är rädda för att ”den djupa staten” – ett samlingsnamn för korrupta demokratiska politiker och vänsteraktivistiska myndigheter – ska starta krig.
Några amerikaner pratar säkert också om inbördeskrig för att de ser tungt beväpnade rörelser som Rod of Iron Ministries.
Så tillbaka till King Bullethead i Tennessee. Han säger att det är ”marxisterna, vänsteraktivisterna och de neokonservativa som försöker starta ett inbördeskrig”.
Vad betyder det när du säger att Guds ande kommer att röra sig, om Trump förlorar?
– Det blir kanske som det spanska inbördeskriget. Eller som det amerikanska, där några stater utropade en ny huvudstad. Det finns olika scenarier, bara Gud vet.
Sean Moon säger att Trumprörelsen kommer att be för vägledning av den helige ande. Sedan avslutar han intervjun:
– Vi har rätt att bära vapen. Det är det ultimata försvaret mot tyranni.
Hur inbördeskrig startar
Barbara F Walter skriver i boken ”How civil war starts” (2022) att USA befinner sig ”närmare ett inbördeskrig än vad någon av oss vill tro”.
De viktigaste faktorerna för att förutsäga inbördeskrig är enligt Walters de här:
* Att ett land är en anokrati, alltså befinner sig i ett läge mellan demokrati och diktatur.
USA blev, enligt det index Walter använder, en anokrati när Donald Trump försökte hålla sig kvar vid makten efter valet 2020.
* Att ett land präglas av polarisering och ”fraktionalism”, där partier snarare organiseras utifrån faktorer som ras och religion, än ideologi.
Det är en utveckling som enlig Walter har pågått i flera decennier i USA, där de flesta vita väljare röstar på Republikanerna och svarta och latinamerikaner på Demokraterna.
* När en tidigare dominerande grupp förlorar sin status.
Enligt Walter kommer det främsta hotet om våld från högerextrema och rasistiska miliser, en reaktion på att vita amerikaner förväntas hamna i minoritet 2045."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram