Mellanösternbläckfisk I SvD

2024-04-14
Vad är vad och varför är det så...

Om det inte vore för de ryska revolutionerna 1917, kunde Konstantinopel och sundet ha getts till Ryssland efter den allierade segern. Detta avtal och Sykes-Picot-avtalet var komplementära, eftersom Frankrike och Storbritannien först var tvungna att tillfredsställa Ryssland för att slutföra uppdelningen av Mellanöstern.

I Londonfördraget av den 26 april 1915 inkluderade artikel 9 åtaganden om italienskt deltagande i varje uppdelning av det osmanska riket. I artikeln stod det: "Om Frankrike, Storbritannien och Ryssland ockuperar några territorier i Turkiet i Asien under krigets gång, ska Medelhavsområdet som gränsar till provinsen Adalia inom de gränser som anges ovan vara förbehållet Italien, som ska ha rätt att ockupera det."

https://www.svd.se/a/bmMGwe/tre-scenarier-sa-kan-israel-svara-pa-irans-attack
"Ett nytt kapitel har inletts när Iran för första gången direkt har attackerat Israel.
– Det bryter ny mark eftersom iranierna brukar låta bli att agera själva. Det är en extrem eskalation på det viset, säger Anders Ekholm, överstelöjtnant och doktorand med fokus på Israel vid Försvarshögskolan.
Aktionen från Iran var väntad. Hoten har haglat om en hämnd på Israels attack mot Irans konsulat i Syrien som dödade iranska militärtoppar i början av april.
När luftangreppet mot Israel inleddes under natten till söndag var militären förberedd. De flesta av de omkring 170 drönarna, 30 kryssningsrobotarna och 120 ballistiska robotarna ska, med amerikansk och brittisk hjälp, ha skjutits ned utanför israeliskt luftrum.
Skadorna tycks ha blivit små – en militärbas har träffats och några personer har skadats av splitter.
Nu väntar världen på Israels svar.
Experter berättar för SvD om tre möjliga scenarier.
Israel hämnas direkt mot Iran
Iran har varnat för en ännu kraftfullare reaktion om Israel nu hämnas. Men en väg som pekas ut framåt är att Israel svarar med omfattande bombningar på iransk mark.
– Det är det stora scenariot med risken för en omedelbar vidare konfliktupptrappning, säger Aron Lund, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
Det finns enligt honom flera saker som talar för en sådan vedergällning.
– Avskräckningsprincipen är viktig för Israel. Jag tror att det finns en oro för att man annars normaliserar att Iran kan börja skjuta mot Israel. Det har varit otänkbart fram till nu.
Aron Lund säger dessutom att det finns inrikespolitiska skäl. Ett svagt svar kan landa illa hos en ”ganska bred israelisk allmänhet” – och hos de högerpolitiker som stödjer premiärminister Benjamin Netanyahu.
– En sak som talar emot det scenariot är att Israel inte nödvändigtvis vill ha ett storkrig med Iran, och att USA definitivt inte vill det.
Överstelöjtnant Anders Ekholm ser scenariot där Israel slår direkt mot Iran som det mest sannolika. Orsaken till det är avskräckningsdoktrinen.
– Både i handling och i resurser visar man: Om du slår mig en gång slår jag tusen gånger tillbaka.
Det kan ske på olika sätt. Ett alternativ är att israelerna utnyttjar baser i sina vänländer i regionen, som Azerbajdzjan, och går in med stridsflyg mot militära mål i Iran. Ett annat är att anfalla med ballistiska robotar – vilket Anders Ekholm beskriver som den ”riktigt farliga” delen av Irans anfall mot Israel under natten.
– Om man tänker att israelerna ska slå tillbaka med samma mynt och skjuter ballistiska robotar på Iran blir konsekvenserna långt mycket värre än i Israel, för Iran har inte alls samma luftförsvar, säger Anders Ekholm.
Vad följderna kan bli – om ett större krig skulle kunna bryta ut efter ett svar från Israel – är enligt de båda experterna svåra att överblicka.
– Det är en stor risk att sidorna missbedömer varandra eller gör misstag, som att de råkar träffa något de inte tänkte. När man börjar leka med krut i den här skalan är det stora risker att något går fel, säger Aron Lund.
Fortsätter slå till mot proxygrupper
Aron Lund är säker på att kriget mellan Israel och Iranstödda grupper i regionen kommer att fortsätta som tidigare. Men det kan även bli ett medel i det israeliska svaret.
– Jag skulle ju gissa att de kommer göra något direkt mot Iran, men sedan kan man lägga tonvikten i svaret utanför Iran också. Det är säkert sådant USA framför till Israel just nu: Skjut några skott mot Iran, men framför allt kan ni väl bomba proiranska grupper i Syrien.
Israel har under söndagen redan anfallit en vapenfabrik tillhörande Hizbollah djupt inne i Libanon. Enligt den israeliska militären är det en del av hämnden på nattens attacker från Iran.
– Väljer man att rikta in sitt svar mot grupper i de länderna är det inget Iran blir glada över, men det är en nedtrappande signal.
Överstelöjtnant Anders Ekholm räknar inte heller bort detta.
– Men det man har pratat om i många år i israelisk media är att man måste slåss mot den riktiga bläckfisken och inte mot bläckfiskens tentakler, säger han.
Israel svarar inte alls
USA:s president Joe Biden har sagt åt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att se det framgångsrika försvaret i lördags natt som en ”vinst”, uppger en källa för CNN. Amerikanerna kommer inte heller att delta i några motangrepp mot Iran.
Trots USA:s önskan tror båda experterna att det är osannolikt att Israel inte svarar alls.
– Men USA kan så klart erbjuda alla möjliga stöd och garantier. Det kan haka i kriget i Gaza, att USA säger sig släppa något om Israel lugnar ned sig nu, säger Aron Lund.
Anders Ekholm fyller på om möjligheterna till en defensiv israelisk linje:
– Det går helt emot deras avskräckningsdoktrin. Men det kan ju naturligtvis vara en önskebild, för då skulle det kanske kunna lugna ned allt. Eller så tar motståndaren det som ett incitament att flytta fram sina positioner."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram