Tusenårigt Svenskstyrningsmuseum

2024-04-12
Mmmm...

https://www.dn.se/insandare/svar-skapa-ett-museum-over-det-svenska-styret-under-tusen-ar/
I insändare i DN den 13/3 skrev Gösta Alfvén, Birgitta Palmertz och Richard Murray i arbetsgruppen Rädda Medeltidsmuseet att riksdagens utredningsdirektiv avseende Medeltidsmuseet har ändrats från beslutet 14/2 till att ”det ska skapas en ny medeltidsutställning med modern utställningsteknik och en suggestiv och intresseväckande medeltida miljö liknande den som funnits”. Budskapet från arbetsgruppen är: ”Huvuddelen av det nuvarande museet bör kunna behållas och utgöra basen för ett nytt museum.” Detta är vad de flesta nu hoppas ska få bli kvar under Riksplan.
Men att arbetsgruppen nu så ensidigt fokuserar på den ena partens skuld blir i längden kontraproduktivt. Hade Stockholms stad som ”ägare” av Stockholms stadsmuseum och därmed också av Medeltidsmuseet ställts till svars skulle det vara betydligt enklare för riksdagen att stå kvar vid tidigare beslut med bevarad museal gestaltning av fornfynden.
Stockholms stad har undgått kritik, trots att staden tidigt tagit ställning för att flytta museet utan att ens närmast ansvarig kulturhistorisk specialistkompetens hos Medeltidsmuseet har varit engagerad i att påverka riksdagens beslut. Dess dåvarande chef sade upp sig i protest.
Bekymrade politiker har berättat att staden åtminstone redan 2017 hanterade museifrågan på hög tjänstemannanivå. Tystnaden kring förberedelsearbetet inom stadsförvaltningen 2020–2021 och framöver är mångomvittnad. Enda undantaget var ett av få uppmärksammat pressmeddelande 16/12 2021 om flytten av museet och om att planeringen av hur de nya lokalerna i Börshuset ska användas skulle påbörjas. Denna har sedan dess bedrivits av den för ändamålet därefter nyanställda museichefen.
Direkta frågor inför det slutliga beslutet om stängning till stadens kulturborgarråd och ansvariga tjänstemän i stadsförvaltningen besvarades med fördelarna med modern utställningsteknik framför besökarnas möte med fornfynden på plats. Inte ens att Riddarholmsskeppet måste delas på mitten för att få plats och att ny forskning gjort det än mer intressant har beklagats.
Stockholms stad bär ett särskilt ansvar eftersom staden är den part i hyresavtalet med riksdagen som genom Medeltidsmuseet har den kulturhistoriska kompetensen och för att museet byggdes för att visa de nationellt så betydelsefulla fornfynden. Att Stockholms stad, som huvudman för Medeltidsmuseet lät bli att med hjälp av företrädare för vetenskap, profession och allmänhet med hävda betydelsen av museet var ansvarslöst. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S), stadsdirektören Fredrik Jurdell och kulturnämndens ordförande Torun Boucher (V) har mycket att förklara.
Stockholms stads ”nej tack” var en missräkning för många. Men det ger i gengäld bättre utrymme för riksdagen att i linje med sitt uppdrag och med avstamp från fornfynden och befintlig gestaltning av medeltida företeelser och liv, utveckla ett museum med iscensättning av det svenska styrets väg till demokrati. Att med hjälp av anpassade besökstider och varierande ljussättning kunna använda detta som både besökscenter och museum vore i dagsläget inget konstigt, om det inte finns plats nog att separera dessa funktioner.
Att museiscenografin ”från kyrka till galgbacke”, vid behov uppdaterad och kompletterad med modern utställningsteknik och att Riddarholmsskeppet, tillsammans med de övriga fornfynden av nationell betydelse, finns med är avgörande för upplevelsen av dessa och för förståelsen av den berättelse om Sverige som de förmedlar. Lika viktig är den för att det stora antalet besökare i längden ska hitta till museet.
Det minsta som vi medborgare har orsak att begära av Stockholms stad är att scenografin och Riddarholmsskeppet ska finnas på plats i gott skick under Riksplan så att de kan användas i riksdagens nya museum där. För att det nationella perspektivet på fornfynden ska komma till sin rätt vore den naturliga samarbetspartnern för riksdagen myndigheten Statens historiska museer med dess historiska, försvarshistoriska, sjöhistoriska med flera museer.
Nu ligger huvudansvaret på riksdagen att ta till vara den stora potentialen hos de så betydelsefulla och med befintlig scenografi så genialt iscensatta fornminnena under Riksplan. Greppa tillfället att ta täten genom att utveckla ett museum, tillika besökscenter, över det svenska styret under tusen år.
Vad vore i dagsläget klokare än återbruk av väsentliga delar av ett unikt engagerande, spännande och älskat museum över hur vi kommit dit vi nu är?

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram