C Kräver Statligt Övertagande Av Kubal

2024-04-07
Ja då kan man väl säga att det förefaller gå på kontrakurs gentemot vad som Sergej Lavrov anförde att Kreml förväntade sig...
Fast med facit i hand idag så kan vi nog kallt konstatera att sällan har nog så mycket tillgångar kunnat tas i anspråk till en så ringa betalning, där man dessutom har fått geospatial datainsamling på korruptionsproblem i Sundsvall.
För sådant måste ju en kommande Förvaltningsassistans förfoga över 😉

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/centerns-krav-forstatliga-rysk-aluminiumfabrik-i-sundsvall
"Centerpartiet kräver nu att regeringen förstatligar och tvångsförvaltar den ryskägda aluminiumfabriken Kubal i Sundsvall.
– Det vi borde göra är vad andra europeiska länder gjort, att införa lag om tvångsförvaltning där bolaget helt enkelt tas över under svensk statlig tvångsförvaltning. Så att Moskva förlorar sin kontroll över det men att verksamheten kan fortsätta, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Martin Ådahl.
Aluminiumsmältverket Kubal är det enda i Sverige. Aluminiumet hamnar i svenska bilar, båtar och byggnader. Det ägs av ett av världens största aluminiumföretag som kontrolleras av den kontroversiella, Putinnära oligarken Oleg Deripaska. Företaget är inte satt under sanktioner.
Oleg Deripaska, som personligen är under sanktioner i USA och EU, har av USA anklagats för bland annat penningtvätt och mord, gärningar han förnekar. Enligt ukrainska åklagare har Kubals ryska moderbolag Rusal levererat råvaror till ryska vapenindustrin och bland Deripaskas bolag finns även en producent av militärfordon.
Kräver att staten tar över
Nu kräver Centerpartiet att Kubal omedelbart tas över av svenska staten.
– Moderbolaget Rusal är en del av den ryska militärapparaten och en väldigt viktig del av det ryska militärindustriella komplexet. Det är inte i grunden förenligt med svenska säkerhetsintressen att ett sådant viktigt bolag är under direkt kontroll från Moskva och av Putins militärapparat, säger Martin Ådahl.
Ska staten driva en aluminiumindustri?
– Helst inte. Men det är sämre att den ägs och kontrolleras av Moskva i en sådan säkerhetssituation som vi har i Europa nu.
Utrikesministern: ”Svår fråga”
Utrikesminister Tobias Billström (M) vill inte kommentera frågan om ett eventuellt förstatligande av den ryska Sundsvallsfabriken. Men han är öppen för att diskutera sanktioner mot rysk aluminium.
– Det är en svår fråga. Regeringen vill gärna se att vi utökar sanktionsregimerna och det här är ett sådant område. Men jag kan inte här och nu säga vad som kommer att stå i nästa sanktionsbesked. Däremot vill vi gärna arbeta med den här frågan, säger Tobias Billström."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram