Historiepåverkande Danskt Guldfynd

2024-04-06
Men hur går det då med vår historia...

https://www.dn.se/varlden/danskt-guldfynd-kopplas-till-romarriket-helt-galet/
"För fyra år sedan hittade två vänner 23 guldföremål gömda i en åker i den danska byn Vindelev. Nu har forskare slagit fast att fyndet bland annat innehåller medaljonger från Romarriket.
– Fyndet i Vindelev är helt galet, säger Helle Horsnæs vid Nationalmuseet i Danmark.
Totalt hittade de två vännerna Ole Ginnerup Schultz och Jørgen Antonsen nästan 800 gram guld nedgrävt på en åker i den lilla byn på Sydjylland.
Vindelevskatten, som fyndet blivit känt som i Danmark, består bland annat av fyra medaljonger och 13 så kallade guldbrakteatrar – ett slags forntida mynt, ofta i form av ett hängsmycke.
Nationalmuseets undersökning av skatten, som publicerats i den internationella forskningstidsskriften Numismatic Chronicle, visar att medaljongerna utfärdats av fyra olika romerska kejsare under 300-talet. Museet beskriver Vindelevskatten som ett av de viktigaste guldfynden i landets historia.
Exakt hur medaljongerna hamnat i Vindelev vet forskarna inte. Teorin är dock att Vindelev varit hem åt en viktig person eller familj med internationella kontakter under tidig järnålder.
– Det här är medaljonger som är gjorda för mycket speciella tillfällen och som har använts som någon form av gåvor för speciella personer på samhällets gräddhylla, säger Helle Horsnæs vid Nationalmuseet i ett pressmeddelande.
Aldrig tidigare har fyra romerska medaljer hittats tillsammans i Norden. Att fyndet gjordes i just orten Vindelev, som i dag har ett tiotal invånare, beskrivs som minst sagt förvånande.
– Vi har inte haft några tecken på att det skulle finnas en maktbas i Vindelev vid den här tiden, så det är förvånande för oss att hitta föremål som inte bara visar på lokal makt. Att hitta fyra medaljonger tillsammans är enormt, och det visar verkligen att det måste ha funnits en koppling till den europeiska eliten, säger Helle Horsnæs."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram