Antijudisk Malmöbild I Israel

2024-04-05
Israel - Eurovision - situationen i Mellanöstern....

https://www.dn.se/kultur/bild-av-antijudiskt-malmo-sprids-i-israel-vi-ar-sa-klart-oroliga/
"Tv-teamets fotograf rör sig runt och i tåget, filmar palestinska flaggor och demonstranter med skyltar och målade budskap på sina kroppar. Efter en dryg halvtimme händer något.
Teamet har blivit identifierat som israeliskt och nu stannar flera demonstationsdeltagare upp och konfronterar dem. Vad som gör att de identifieras är oklart. Det är inte våldsamt men stämningen är hotfull och hätsk.
När de journalisterna blir identifierade som israeler blir det stökigt i demonstrationståget. Flera deltagare går fram för att argumentera och vifta med flaggor. Tv-teamet står kvar och fortsätter filma. Efteråt förklarar de debaclet med att de ”blev igenkända”.
Några sticker fram palestinska flaggor och viftar demonstrativt framför journalisterna. Andra stiger fram och argumenterar.
En man står på avstånd, mimar ordet Israel och gestikulerar avfärdande med händerna. Demonstationens arrangörer försöker förmå deltagarna att lämna journalisterna i fred och fortsätta framåt. Tillsammans med poliser som skyndat till bestämmer man sig för att avbryta filmandet.
På vägen därifrån konstaterar en av teamets journalister att vi ”befinner oss på ett tåg i full hastighet, på väg rakt in i en tegelvägg”. Han vill inte förklara närmare vad han menar.
– Jag är inte förvånad. Jag hade hoppats på att möta något annat än det vi varnats för på förhand, men så blev det inte, säger journalisten Ohad Hemo när han och kollegorna dragit sig tillbaka till ett kafé.
Innan journalisten Ohad Hemo från israeliska Channel 12 åkte till Malmö hade han farhågor om att mötas av antisemitism och antijudiska åsikter. Han menar att farhågorna besannades.
Han och hans kollegor från kommersiella Channel 12 är i Malmö för att under två dagar intervjua den judiska församlingen, en polischef, en imam och besöka olika platser.
Enligt journalisterna har det inträffat flera incidenter under deras besök. Det ska ha handlat om hot från en man som hörde teamet prata hebreiska utanför arenan i Hyllie – och om att flera personer konfronterade teamet när de besökte torghandeln på Möllevångstorget då de förstod vilket land de kom från.
Polisen i Malmö känner till incidenten vid demonstrationståget, men varken den eller någon av de andra händelserna som tv-teamet berättar om har resulterat i någon polisanmälan.
Den 4–11 maj är det Eurovisionsfest i Malmö. Läget är spänt – redan tidigt kom krav från bland annat artister i Sverige och Finland att utesluta Israel från tävlingen på grund av attackerna mot Gaza. Men Israel fick vara med och Eden Golans ”Hurricane” kommer att framföras.
När DN pratar med de israeliska journalisterna som besöker Malmö berättar de att de upprörs över vissa skyltar och ramsor i demonstrationen, till exempel uppmaningar om ”Intifada revolution”.
Nu planerar flera grupper omfattande demonstrationer under veckan, bland annat den dag Israel kvalar och under finaldagen.
Ett 70-tal israeliska fans väntas komma till staden i maj. Det berättar en journalist som volontärarbetar som skribent för den israeliska sajten Euromix, som publicerar nyheter om Eurovision. Hon planerar att åka till Malmö, och vill inte ha med sitt namn i artikeln för att undvika onödig uppmärksamhet och hot.
– Vi är så klart oroliga. Några av oss planerar att bo utanför Malmö, i Köpenhamn eller andra städer nära Malmö. Orsaken till det är säkerhetsfrågan.
– Jag hoppas bara att vi är lika många som åker hem som åkte till Malmö.
Det var just oro vad gäller säkerheten för den israeliska delegationen och besökare som fick Ohad Hemo och hans kollegor på Channel 12 att åka till Sverige.
– Vi åkte hit för att få en bild av Malmö, säger Ohad Hemo.
– Vissa av de saker vi hörde i demonstrationståget är radikala och extrema. Det är sådant som vi inte hör ens när vi är och jobbar på Västbanken. Och i går på Möllevångstorget fick vi höra väldigt antisemitiska uttalanden, saker vi inte hör hemma.
Varför hör ni inte det?
– Det är ingen som säger sådant. Gör man det så blir det konsekvenser.
Eurovision är populärt i Israel och intresset för Malmö som värdstad är stort. Flera israeliska tidningar har nyligen publicerat artiklar om Malmö, där stadens judiska invånares känsla av otrygghet och oron kring säkerheten har lyfts.
Enligt Times of Israel utfärdade Israels nationella säkerhetsråd nyligen rekommendationer för de israeler som planerar att åka till Eurovision. Artikeln konstaterar att staden har en stor muslimsk befolkning och citerar rekommendationerna där det står att staden är ett ”ogästvänligt område för israeler”:
”De som reser dit bör inte visa upp sin sionism. Man ska inte gå runt med små israeliska flaggor.”
”Man kan prata hebreiska med varandra, men man behöver inte skrika till vänner och familj på andra sidan gatan.”
Under de senaste veckorna har bilder på de regelbundna demonstrationerna i Malmö till stöd för befolkningen i Gaza prytt israeliska tidningssidor. I den stora, nationella gratistidningen Israel Hayom, vars ägare står nära premiärminister Netanyahu, beskrivs Malmö som en stad med en fjärdedel muslimska invånare, ”varav många är pro-Palestina”.
David Stavrou, Sverigekorrespondent för liberala och oppositionella Haaretz, publicerade nyligen en lång artikel om Malmö. Enligt honom finns sedan många år i Israel en allmänt vedertagen bild av Malmö som en antisemitisk stad och flera uppmärksammade händelser kring Malmö har fått stor spridning.
– Det är en bild som till stor del kommer från USA, där Malmö har utmålats som antisemitiskt och en plats där många är negativa till Israel men även negativa till judar.
Enligt honom finns det problem i staden, och de får man inte blunda för. Men han menar samtidigt att den bilden är kraftigt förenklad.
– Vad gäller Malmö skulle jag säga att många har haft den bilden länge. Men sedan terrordådet den 7 oktober blev det värre. Firandet av massakern under de första dagarna, de stora anti-Israeldemonstrationerna och antisemitiska händelser i skolor, på universitet, arbetsplatser och online skapade en bild hos många av att Israel är under attack och att stora delar av omvärlden, inte bara Malmö, saknar förståelse för att det är Israel som är utsatt.
Israel har varit med i Eurovision sedan 1973 och vunnit tävlingen fyra gånger.
Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman är ett uttalat Abbafan. Han berättar att Eurovision är omhuldat i Israel, men att årets tävling är speciell. För vissa är det långt ifrån en självklarhet att festa efter terrordådet den 7 oktober, för andra är det tvärtom: i år är det extra viktigt att vara med, att representera landet och visa enighet.
Kraven på att utesluta Israel ur tävlingen betecknar Ziv Nevo Kulman som en populistisk debatt. Vad gäller säkerheten lägger ambassadören ett stort ansvar på myndigheterna i Sverige och i Malmö.
– Ett så stort evenemang är alltid och överallt en säkerhetsmässig utmaning. Men i år finns det saker som gör det ännu mer komplicerat.
Ziv Nevo Kulman och hans kollegor på ambassaden i Stockholm har inte märkt av några ökade förfrågningar om säkerheten i Sverige och Malmö inför Eurovision. Däremot finns en allmän reserekommendation som råder israeler i utlandet att vara försiktiga.
– Den baseras på en dramatisk ökning av antisemitism och ett ökat hot i världen mot israeliska mål. Det är en allmän rekommendation om att inte vara alltför iögonfallande med israeliska eller judiska symboler.
Han har själv besökt Malmö flera gånger och beskriver staden som vacker och multikulturell. Men Kulman påpekar samtidigt att han väl känner till rapporter om den judiska befolkningens känsla av otrygghet i staden. Det är en bild som finns även i Israel, berättar han.
I början av mars vandaliserades en Eurovisionskylt utanför Malmö live, hotellet där de tävlande delegationerna ska bo.
– Det är inte bara Malmö. Men vissa städer har ett visst rykte, baserat på vad folk ser, demonstrationer eller specifika incidenter. Eurovision skulle kunna vara ett tillfälle för Malmö att visa för världen att det är ett multikulturellt samhälle som välkomnar alla, i stället för motsatsen. Det är en stor utmaning.
Ses demonstrationer till stöd för Gaza som demonstationer mot Israels politik eller demonstrationer mot judar?
– Som en kombination av de båda. Problemet är att vi såg detta direkt efter 7 oktober, då vi såg firande på Malmös gator. Och det ger en förvriden bild av Malmö, även om det kanske inte är en rättvis bild. Jag försöker visa att den bilden inte representerar alla i Malmö, eller alla i Europa.
För journalisten på Euromix är säkerhetsfrågan väldigt påtaglig i diskussionerna inför resan till Malmö. Hon berättar att hon litar på den israeliska säkerhetsapparaten och de svenska myndigheterna, men att hon och andra som planerar att åka till Malmö för att stötta Israels bidrag vidtar extra säkerhetsåtgärder.
– Mina vänner är oroliga för mig, jag försöker lugna dem men jag känner mig orolig själv. Jag har så klart funderat på att stanna hemma, men jag känner samtidigt att det är extra viktigt att åka i år för att visa stöd för Israel. Och det är Eurovision i Sverige, det vill jag inte missa."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram