Tigerkastad Optik Från Spanien

2024-04-04
Ja det drar ihop sig på många sätt och vis för att skapa folkbildande optik..

https://www.svd.se/a/zERVdr/olof-k-gustafsson-utlamnas-inte-till-sverige-riskerar-2050-ars-fangelse
"Olof K Gustafsson ringer upp SvD från fängelset i Madrid. Det har gått fyra månader sedan han greps av spansk polis. Han står anklagad för bedrägeri, penningtvätt, urkundsförfalskning och smuggling i Spanien, och sade först att han var oskyldig.
Senare erkände han dock grovt bedrägeri i Sverige, och polisanmäldes av sin egen advokat. Förhoppningen var att detta skulle få honom utlämnad till Sverige, så att han skulle ställas inför rätta här.
Men nu har förundersökningen lagts ned, och Åklagarmyndigheten har inte begärt Olof K Gustafsson utlämnad till Sverige.
– För att någon ska begäras utlämnad till Sverige krävs att det pågår en förundersökning och att personen är häktad i sin frånvaro. Så är inte fallet här, eftersom förundersökningen lagts ned, säger Per Hedvall, byråchef på Åklagarmyndighetens enhet för internationellt samarbete.
När Olof K Gustafsson kommenterar beskedet från fängelsecellen låter han dyster.
– Det verkar mer eller mindre omöjligt att få hjälp av Sverige. Jag förstår att jag är en ganska hatad person, men nu väljer Sverige att kasta mig till tigrarna, säger han.
Tigrarna är, i det här fallet, det amerikanska justitiedepartementet DOJ. Vid tillslaget mot Gustafssons hem i början av december deltog inte bara spansk polis, utan även federala agenter från det amerikanska skatteverket. DOJ har begärt Olof K Gustafsson utlämnad till USA för att ställas inför rätta i landet.
Olof K Gustafsson påstår att det potentiella straffet om han döms i USA är 2050 års fängelse, något SvD inte kunnat bekräfta. Han menar att det är hans koppling till familjen Escobar som gör honom intressant för USA.
– De vill komma åt Escobar-familjen. USA har aldrig hittat några av hans pengar eller satt dit någon familjemedlem. Det är det de försöker med nu.
Nästa juridiska steg är nu att avgöra om rättegången mot honom ska hållas i Spanien, där han bor, eller i USA. En spansk domstol ska avgöra det före sommaren, uppger Olof K Gustafsson.
– Det finns en liten chans att vinna i Spanien. Men det blir konstigt, varför ska Spanien skydda mig om inte Sverige gör det? Det lutar åt USA.
Hur känns det för dig?
– Hade jag varit ensam hade det varit skit samma. Men jag har fru och barn. Jag vill träffa mitt barn, det är nog det som är det svåraste.
Hur ser du på dina möjligheter att vinna en eventuell rättsprocess i USA?
– Vi jobbar på att fixa de bästa advokaterna, så jag tror vi har väldigt bra möjlighet att vinna om de spelar enligt reglerna. Om inte... Då kan jag vara dömd på förhand.
UD har tidigare uppgett att Olof K Gustafsson ”lämnas konsulärt stöd av ambassaden i Madrid”, men att man på grund av konsulär sekretess inte kan svara på några frågor om fallet.
Vd för Escobar Inc
Olof K Gustafsson är känd som vd för Escobar Inc, som säger sig äga rättigheterna till den avlidne colombianske knarkbaronen Pablo Escobars namn. Han har drivit bolaget tillsammans med Pablos bror Roberto Escobar.
Escobar Inc har bland annat sålt mobiltelefonen Escobar Phone. Ett antal av dessa levererades aldrig till kunder som betalat för dem, vilket gett upphov till anklagelser om bedrägeri. Bolaget påstår att man försökt betala tillbaka pengarna till de drabbade kunderna, men att detta inte gått eftersom betaltjänsterna Klarna och Stripe stängt ner företagets konton. I somras avgjordes en rättstvist mellan Escobar Inc och Klarna i Stockholms tingsrätt, som gick på Klarnas linje."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram