Lokalvalsbakslag För Erdoğan

2024-04-01
Konstigt att han som despotisk diktator kom på att man inte skall hålla val utan att vara förberedd. Han kanske har haft för stora bekymmer med odlingen av Islamsk extremism - radikalisering 😉
Det är inte utan att vi förnimmer vissa anstrykningar av både MBS och sekularisering i vardande.

https://www.svd.se/a/y6eEJx/bakslag-i-valet-visar-att-erdogan-ar-sarbar
"President Erdogans parti AKP går mot förlust i söndagens lokalval i Turkiet.
”Det försätter Erdogan i en väldigt svår situation”, säger Turkietkännaren Paul Levin.
Erdogans prioritet var att ta tillbaka Istanbul. Det misslyckades.
Helgens lokalval ser ut att bli en rejäl besvikelse för Recep Tayyip Erdogans parti AKP. Partiet går mot förlust i flera städer, däribland Ankara, Izmir och Istanbul.
Samtliga röster var vid 23-tiden ännu inte räknade, men i alla tre städer är ledningen för sekulära CHP tillräckligt stor för att valen ska anses avgjorda, rapporterar TT.
I 25 år styrdes Istanbul av AKP. Men där förlorade AKP borgmästarposten 2019. Nu var Erdogans mål att ta tillbaka staden, men AKP förlorade alltså igen.
– Det visar att han kan förlora. Han är sårbar, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, till SvD på telefon från Istanbul.
I Istanbul stod det mellan AKP:s Murat Kurum och Ekrem Imamoglu från CHP. Men på många sätt var det en tävlan mellan individerna Recep Tayyip Erdogan och Ekrem Imamoglu.
– I och med att Erdogan sagt att han verkligen vill vinna Istanbul så är det en stor förlust för honom. Det är både en reell och en symbolisk förlust.
Varför är Istanbul så viktigt?
– Av flera skäl, men framför allt är det nog symboliskt, säger Paul Levin och konstaterar att Erdogan är född i Istanbul och att han varit stadens borgmästare.
Istanbul är Turkiets största stad, och ett ekonomiskt centrum. Den som har borgmästarposten i Istanbul har möjlighet att bygga upp en viktig maktbas.
Turkietexperten Paul Levin följer valet på plats under helgen.
Turkietexperten Paul Levin följer valet på plats under helgen. Foto: Privat
Ekrem Imamoglu vann valet i staden 2019. Då ville Erdogan inte acceptera resultatet, utan hävdade att det handlade om valfusk. Ett nyval ledde till att Imamoglu vann med ännu större marginal.
Att Imamoglu nu lyckas behålla Istanbul stärker oppositionens förhoppningar inför presidentvalet 2028.
”Kan få stora konsekvenser på sikt”
En av dem som röstade på 52-årige Imamoglu är ingenjören Murat Ercan.
– Ekrem Imamoglu är den sorts president vi längtar efter, med sin konstruktiva och leende personlighet, som omfamnar alla, säger Murat Ercan till Reuters i Istanbul.
Paul Levin säger att Imamoglus seger kan få stora konsekvenser för Turkiet på sikt. Valutgången visar att Erdogans grepp om medier, domstolar och valmyndigheter inte är så stort att han nödvändigtvis vinner alla val.
Samtidigt stärker Imamoglus sin position.
– Han cementerar sin ställning som en karismatisk oppositionsledare, säger Paul Levin och tillägger att AKP har haft svårt att få fram någon kandidat av samma kaliber.
– Bortsett från Erdogan har inte AKP någon motsvarande karismatisk kandidat,
AKP-politikern Murat Kurum, som var Ekrem Imamoglus motståndare i borgmästarvalet, beskrivs som en tämligen färglös teknokrat.
Erdogan har suttit vid makten i drygt två decennier, och fört landet i en mer konservativ och islamistisk riktning. Han tog hem segern i presidentvalet 2023 och sitter nu som president till 2028.
Dömdes till fängelse
70-årige Erdogan har tidigare antytt att helgens lokalval blir det sista val han engagerar sig i. Att AKP inte lyckades ta tillbaka Istanbul försätter honom i en svår sits, säger Paul Levin.
– Formellt har han slut på sina mandatperioder. Han har sagt att han inte tänker ställa upp igen. Även om det är många som tvivlar på det uttalandet så måste han ju börja tänka på vem som ska ersätta honom. Och den här framgången kan kröna Ekrem Imamoglus till ett reellt hot.
I december 2022 dömdes Ekrem Imamoglus till fängelse i två år och sju månader för att ha skymfat allierade till president Recep Tyyip Erdogan. Domstolen förbjöd honom också att verka politiskt.
Men domen har inte trätt i kraft, eftersom Imamoglus överklagat.
– Regeringen är nog lite osäker på hur man ska hantera den här frågan, säger Paul Levin och tillägger att Imamoglus kan bli en martyr om han hamnar i fängelse."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram