Supermediciner & Doping..

2024-03-28
Ja nu är goda råd dyra för att komma till rätta med dopingfrågorna...

https://www.svd.se/a/JQK3a7/ozempic-eller-mounjaro-viktnedgang-och-effekt-pa-muskler-jamford
"Bantningsmediciner som Ozempic minskar inte bara användarnas fett – utan även muskler. Nästa generations läkemedel för viktnedgång kan tvärtom göra det möjligt att bygga en muskulös kropp samtidigt.
De nya, omtalade läkemedlen mot fetma är i grunden kraftfulla aptitdämpande preparat. När man äter färre kalorier än man förbränner börjar kroppen bryta ner fett, naturligtvis, men även muskler. Ungefär en fjärdedel till en tredjedel av den vikt man tappar är fettfri kroppsmassa, och det mesta av den består av muskler.
Muskelförlust behöver inte i sig vara dåligt. När människor förlorar fett behöver de mindre muskler för att bära upp kroppsvikten.
Men läkare blir oroliga när människor börjar känna sig svaga i vardagen – till exempel när de ska hämta barnbarnen eller skotta garageuppfarten. I förlängningen kan den progressiva muskelförlusten göra patienter – särskilt äldre som redan har mindre muskler att tillgå – sköra och sårbara för fallolyckor.
Utvalt från The Atlantic på svenska
Den här artikeln är en del av ett samarbete mellan Svenska Dagbladet och amerikanska The Atlantic. Varje månad får du som SvD-prenumerant ta del av fördjupande artiklar och reportage på svenska från en av världens mest ansedda tidskrifter.
Oro för muskelförlust
Personer som bantar från en redan hälsosam vikt, och som har mindre fett att tillgå, kan också vara benägna att förlora muskler.
– Man måste få i sig kalorier någonstans ifrån, konstaterar Robert Kushner, överviktsläkare vid Northwestern University, som medverkade i en tidig studie om semaglutid, den aktiva substansen i Ozempic.
Kushner oroar sig för de patienter som har lite muskelmassa redan från början, och sedan visar sig svara mycket väl på läkemedlen, med följden att de förlorar betydligt mer än de genomsnittliga 15 till 20 procenten av sin kroppsvikt. Ju mer dessa patienter förlorar, desto mer sannolikt är det att deras kropp bryter ner muskler.
– Jag följer dem mycket noga, säger han.
Effekterna av att förlora muskler är inte bara att man tappar styrka. Muskelceller är stora energiförbrukare, de påverkar insulinkänsligheten och absorberar runt 80 procent av den glukos som flödar in i blodet efter en måltid. Extrem viktminskning kan förändra även dessa metaboliska funktioner hos musklerna.
Bränna fett och bygga muskler
Exakt hur allt detta kommer att påverka personer som behandlas med Wegovy och Zepbound, som fortfarande är relativt nya läkemedel mot fetma, är för tidigt att säga (läkemedlen är mer kända som Ozempic respektive Mounjaro, vilket är deras namn när de säljs mot diabetes). Medicinerna orsakar en muskelförlust som är större än vid enbart diet och motion, men ungefär i nivå med fetmakirurgi som gastric bypass. Livsstils­förändringar kan dämpa förlusten, men läkemedels­branschen är på jakt efter nya läkemedels­kombinationer som kan bygga muskler samtidigt som de förbränner fett.
De nya bantingsmedicinerna handlar nu inte längre enbart om viktminskning, säger Melanie Haines, endokrinolog vid Massachusetts General Hospital. Det problemet är till stora delar löst. I stället för att stirra sig blind på antalet förlorade kilon kan forskare, läkare och i slutändan patienterna fokusera på var dessa kilon kommer ifrån.
Läkare erbjuder för närvarande två standardråd – föga överraskande – för att skydda personer som tar fetmaläkemedel mot muskelförlust: ät en proteinrik kost och styrketräna. Rekommendationerna är förstås logiska, men hur effektiva de är mot dagens läkemedel är oklart, enligt John Jakicic, professor i fysisk aktivitet och viktkontroll vid University of Kansas Medical Center. Han undersöker nu patienter för att förstå deras verkliga beteende när de tar preparaten.
Trötthet av Ozempic
Trötthet är till exempel en vanlig biverkning.
– När man är trött och känner sig slutkörd, har man då verkligen lust att träna? säger han.
Melanie Haines undrar detsamma när det gäller att äta tillräckligt med protein. Hon menar att läkemedlen är så bra på att dämpa aptiten att vissa personer kanske inte kan få i sig tillräckligt med mat för att nå den mängd protein de behöver. Livsmedelsföretag har av det skälet börjat sälja proteinrika snacks och shakes till personer som äter fetmaläkemedel.
Runt hälften av användarna slutar ta Wegovy och Zepbound efter ett år (Zepbound/Mounjaro finns ännu inte tillgängligt i Sverige, reds anm). Och då kommer de återvunna kilona tillbaka mer i form av fett än muskler. Det berättar Tom Yates, professor i fysisk aktivitet vid University of Leicester. Muskelmassan tenderar att inte återhämta sig helt.
– Det är nästan som om det är bättre att inte göra någonting alls än att gå igenom bantningscykler, säger han.
Han påpekar att man likväl rekommenderar Wegovy i högst två år i Storbritannien. I USA har patienter som inte har råd med den höga egenavgiften tvingats sluta när försäkringsbolagen plötsligt har dragit in ersättningen, eller när rabatterna från tillverkaren har löpt ut. Sådant kommer sannolikt att utlösa en jojoeffekt med viktminskning och viktuppgång, som i slutändan leder till en nettomuskelförlust.
Komiskt deffade hundar
Samtidigt funderar läkemedelsföretagen redan på nästa generations viktminsknings­preparat.
– Visst skulle det vara bra att hitta en annan mekanism som inte endast reglerar aptiten, säger Melanie Haines.
Läkemedelstillverkarna testar olika sätt att bevara – och kanske till och med bygga upp – musklerna under viktminskningsprocessen genom att kombinera Wegovy eller Zepbound med ett andra, muskelbyggande läkemedel. En sådan kombination kan i teorin göra det möjligt för patienter att förlora fett och lägga på sig muskler samtidigt.
För flera år sedan började forskare intressera sig för potentiella muskelförstärkande läkemedel som efterliknar mutationer som finns hos vissa raser av nästan komiskt deffade hundar och nötkreatur. Syftet var att kunna behandla muskelförtvinande sjukdomar.
Läkemedlen fungerade aldrig riktigt för just det ändamålet. Men i försöken med ett sådant preparat, en antikropp som kallas bimagrumab, upptäckte man att försökspersonerna också minskade i fettmassa, förutom att öka sin muskelmassa. Ett nystartat företag förvärvade läkemedlet och började testa det för viktminskning i kombination med semaglutid, den aktiva ingrediensen i Wegovy och Ozempic. Och förra året köpte Eli Lilly, tillverkaren av Mounjaro och Zepbound, upp det företaget för runt 1,9 miljarder dollar – i hopp om att kunna göra sin egen kombinationsbehandling.
Nästa generations fetmaläkemedel
Att kombinera bimagrumab med ett befintligt läkemedel mot fetma skulle potentiellt kunna maximera viktminskningseffekten från båda.
Att gå ner i vikt tenderar nämligen att bli svårare med tiden – när kroppen förlorar muskler förbränner den färre kalorier. Ett läkemedel som minimerar denna muskelförlust – eller till och med vänder den till muskelökning – skulle kunna hjälpa patienter att öka den mängd energi som kroppen förbrukar, medan Wegovy eller Zepbound undertrycker kalori­förbrukningen.
Mekanismerna för hur detta faktiskt kan fungera i människokroppen behöver dock fortfarande utforskas närmare. Tidigare studier av bimagrumab har visat att patienterna fick mer muskler, men att de inte nödvändigtvis blev snabbare eller starkare. Melanie Haines, som planerar en egen mindre studie om bimagrumab, är mest intresserad av hur kombinationen påverkar musklernas metaboliska funktioner, snarare än deras struktur.
Bimagrumab är det läkemedel som kommit längst av flera som nu tas fram. Bioteknik­företaget Regeneron publicerade nyligen lovande data om två av sina muskelstärkande antikroppar i kombination med semaglutid i primater. En studie på människor kommer att inledas senare i år. Det nystartade företaget Scholar Rock testar en annan antikropp som kallas apitegromab.
Andra företag är intresserade av att kombinera fetmaläkemedlen med olika potentiella muskelförstärkare som verkar genom att efterlikna vissa hormoner, till exempel apelin eller testosteron. Om de lyckas skulle nästa generation läkemedel kunna bidra till att forma en mer muskulös figur hos användarna – inte bara en tunnare kropp."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram