Rysk Säkerhetstjänstkritik I DN

2024-03-24
Vill inte Anna-Lena att det skall lösas, eller hur menar hon?

https://www.dn.se/varlden/anna-lena-lauren-kritik-mot-ryska-sakerhetstjansten-efter-terrordadet/
"Ryska säkerhetstjänsten har lagt ned stor energi på att jaga hbtq-aktivister. Samtidigt har de riktiga terroristerna i lugn och ro kunnat planera sitt dåd.
– Putin var inte redo för det här. Det var därför han teg så länge. Han visste inte vem han skulle skylla på, säger vanligtvis välinformerade Aleksej Venediktov i ett intervjuprogram på nätet. Han är före detta chefredaktör för Echo Moskvy och en av ytterst få journalister från det så kallade liberala etablissemanget som är kvar i Moskva.
Terrordådet utanför Moskva i fredags, med över 130 döda, är det värsta i Ryssland sedan gisslandramat i Beslan 2004. Flera omständigheter har framstått som märkliga. De personer, av allt att döma från Tadzjikistan, som gripits och visats upp på tv och i sociala medier medan de hårdhänt blir förhörda och torterade (en man får sin örsnibb avskuren) verkar åtminstone fysiskt inte ha mycket gemensamt med terroristerna som syns på videofilmerna. De är små och spensliga, medan terroristerna enligt ögonvittnen var långa och vältränade.
Medan terroristerna uppträdde med ett lugn och en säkerhet som vittnar om att de visste precis vad de gjorde så ser de gripna männen – som knappt talar någon ryska – skräckslagna ut. Det så kallade erkännande som en av dem flämtar fram medan FSB-agenten håller i hans huvud ger inte ett trovärdigt intryck.
Intrycket är att säkerhetstjänsten helt enkelt har behövt syndabockar och griper tadzjiker eftersom det är lätt att vädja till rasismen mot gästarbetare i det ryska samhället.
Det är, enligt Aleksej Venediktov, uppenbart att både Putin och den ryska säkerhetstjänsten var ytterst illa förberedda inför det värsta terrordådet i landet sedan Beslan 2004.
– De statliga tv-kanalerna avbröt inte sina sändningar genast. Det betyder att de inte hade fått några instruktioner. I Kreml visste man helt enkelt inte vad man skulle göra, säger Aleksej Venediktov.
Till saken hör att ryska säkerhetstjänsten hade information om att ett terrordåd planerades i Moskva sagda veckoslut. Men någon förhöjd säkerhetsnivå hade inte införts vare sig på Krokus City Hall eller i några andra konserthallar.
– Det här är ett slag mot Putin personligen. Precis som Prigozjins myteri sommaren 2023. Det bevisar hur svag ryska staten är, säger Aleksej Venediktov.
Många ryska kommentatorer påpekar nu att Kreml och FSB har lagt ned stor energi på att jaga så kallade extremister, till exempel hbtq-aktivister, som inte utgör någon som helst fara för ryska staten. Samtidigt har islamsk extremism gått under radarn.
– Vår säkerhetstjänst har bekämpat extremism genom att angripa sexuella minoriteter, konstaterar statsvetaren Jekaterina Schulmann på den oberoende tv-kanalen Dozjd.
Det råder landssorg i Ryssland och på söndagen vajade ryska presidentens flagga på halv stång i Kreml.
Ryska politiker reagerar som de brukar och försöker kompensera med ett aggressivt språkbruk. Nu höjs krav på att Ryssland ska återinföra dödsstraffet. Det är fortfarande i kraft, men har varit under moratorium sedan Ryssland blev medlem av Europarådet 1996. (År 2022 uteslöts Ryssland ur Europarådet på grund av den fullskaliga invasionen i Ukraina.)
– Dessa uslingar har ingen rätt att bo på vår jord, säger dumaledamoten Sergej Mironov till propagandakanalen Rossija 24. Han får uppbackning av flera dumaledamöter. Ledningen för Putinpartiet Enade Ryssland har meddelat att de snart kommer att initiera ny lagstiftning på området.
– Vi kommer att föreslå dödsstraff för terrorism, narkotikaförsäljning och brott mot minderåriga, säger dumaledamoten Michail Sjeremet.
Med ”brott mot minderåriga” avses sannolikt pedofili. När ryska beslutsfattare motiverar förtryckande åtgärder mot sexuella minoriteter anklagas de ofta för just pedofili.
De ryska beslutsfattarna är alltså fortsatt främst upptagna med att bevisa sin moraliska förträfflighet och sin lojalitet mot Putin. Samtidigt är det inget som tyder på att terrordådet verkligen håller på att lösas."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram