Karriär & Ålder

2024-03-22
Kan det vara så att yngre människor har mindre erfarenhet och att visdom faktiskt är helat lidande och därmed tar tid..
Kan det kanske vara på så vis att några har förstått detta och andra inte och att detta utnyttjas för att lättare kunna styra och kontrollera befolkningen.

https://www.dn.se/ekonomi/sa-slipper-du-bli-bortsorterad-nar-du-soker-jobb-efter-40/
"Redan i 40-årsåldern minskar sannolikheten att gå vidare i en rekryteringsprocess. Marie-Louise Kanon, 59 år, sökte 50 arbeten som hon matchade väl. Som ett experiment uteslöt hon sin ålder på tre av ansökningarna. Endast de ansökningarna ledde till intervju.
– Jag blev nästan chockad. Sen kände jag: det här är skit.

Marie-Louise Kanon har ett långt, framgångsrikt arbetsliv som bland annat kommunikationschef i ryggen när hon blev arbetslös i början på året. Tidigare har hon arbetat som konsult och aldrig haft svårt att få nya uppdrag. Men nu var det plötsligt stopp. Hon misstänkte ganska snart att det var åldern som gjorde att hon aldrig kallades på intervjuer. För trots gedigen erfarenhet, goda referenser – och att det fanns många passande jobb ute – tog det stopp.
– Det var som att en dörr bara hade stängts igen och låsts, säger hon.
Åldern framstod som den enda förklaringen. Hon bestämde sig för att utföra ett experiment – och uteslöt sin ålder på tre av femtio arbetsansökningar under fyra månader. Det var bara de ålderslösa ansökningarna som ledde vidare.
– Det var ju facit. Jag är ändå en positiv människa och brukar kämpa på och tänka att det fixar sig. Men då kände jag: ”men gud vad gör jag nu”. Och så blev jag förbannad.
Fakta.Fler anmälningar till DO
Till diskrimineringsombudsmannen, DO, har antalet anmälningar som rör åldersdiskriminering inom arbetslivet blivit fler. År 2015 fick myndigheten 112 anmälningar. Motsvarande siffra 2023 var 215, men i och med att anmälningar som rör andra grunder också ökat tror myndigheten att det kan ha andra orsaker än att det har blivit vanligare. En förklaring är att det har blivit enklare att anmäla – i dag går det att anmäla på nätet vilket inte var möjligt tidigare.
Arbetsdiskriminering finns i många delar av svensk arbetsmarknad. I en rapport från Linnéuniversitetet noterade forskarna att sannolikheten för att gå vidare i en rekryteringsprocess minskar redan i 40-årsåldern.
Över 6 000 påhittade jobbansökningar skickades som svar till jobbannonser som efterfrågade administratörer och säljare, men ju äldre den sökande var desto mindre blev sannolikheten att bli kontaktad. Vid 65 var chansen nästan obefintlig.
John Mellkvist, pr-konsult som engagerat sig i frågan om ålderism, understryker att det inte bara handlar om enskilda personers karriärer.
– Det blir en outnyttjad resurs, vilket vi som samhälle inte har råd med.
Han påpekar också att diskriminering inte uppstår av sig självt, utan bygger på att det finns fördomar mot en grupp.
– Det man måste ha med sig är att diskriminering är den yttersta konsekvensen av fördomar. Och det finns många fördomar mot äldre, säger John Mellkvist.
John Mellkvist, pr-konsult som engagerat sig i frågan om ålderism
John Mellkvist, pr-konsult som engagerat sig i frågan om ålderism Foto: Privat
Han menar att jargongen mot äldre måste ses över, och att många arbetsplatser har en kultur där negativa attityder mot äldre är en blind fläck. Förståelsen för att sexism och rasism måste motarbetas är utbredd, menar John Mellkvist, men det gäller inte för nedsättande kommentarer om ålder.
– Sexism och rasism står det om i policydokument, och det finns en interpersonell förståelse för att det är oacceptabelt och fel. Men ålderism har fått verka i det tysta och nu är vår kultur marinerad i det, säger han.
John Mellkvist menar att det, utöver att det finns fördomar om att äldre skulle ha svårt att anpassa sig eller lära sig nya saker, också finns en önskan hos rekryterare att den som anställs ska stanna länge och växa parallellt med företaget.
– Men i själva verket kanske personen har en horisont på två, tre år. Sen går man vidare, eftersom man vill bygga sin karriär och hinna med att testa olika saker. En äldre kandidat kan ha lika lång tid att ge företaget, men dessutom alla andra kvaliteter som den hunnit få med sig efter ett långt arbetsliv, säger han.
Utöver att åldersdiskriminering kan vara en dålig affär rent ekonomiskt och kompetensmässigt för företagen innebär det också stort lidande för den som söker arbete.
– Det är fruktansvärt tärande att söka jobb på jobb, det är en otrolig påfrestning på självkänslan.
Trots att det är ett strukturellt problem finns det en del man kan göra själv.
– Jag skulle ta ett steg tillbaka och fundera på vilka arbetsgivare eller personer jag vill komma i kontakt med – oavsett om de söker tjänster eller inte, säger John Mellkvist."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram