Brevsmugglande Toppadvokat

2024-03-22
https://www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/toppadvokaten-cristina-bergner-smugglade-brev-at-haktad-ex-maklare/
Toppadvokaten Cristina Bergner smugglade brev åt häktad ex-mäklare
Publicerad 22 mar 2024 kl 09.36Uppdaterad kl 10.35
Låt mig berätta om advokatröta på en ny nivå:
Toppadvokaten Cristina Bergner har hjälpt en ex-mäklare att smuggla ut flera brev när han var häktad med restriktioner.
Breven innehöll instruktioner om hur miljonbedrägerier skulle döljas.
Mycket talar för att ännu en advokatkarriär avslutas i spåren av den röta som nu nått toppen av advokatkåren.

Advokat Cristina Bergner.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Dela artikel

Kopiera länk

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.


FREDRIK SJÖSHULT
LÄS FLER: krönikor av
Fredrik Sjöshult

Cristina Bergner, 57, är en av Sveriges mest anlitade brottmålsadvokater. Hon är specialiserad på ekonomisk brottslighet och har bland annat försvarat Telias före detta vd Lars Nyberg när han anklagades för att ha betalt ut flera miljarder i mutor i Uzbekistan. Nyberg friades och Bergner fick tillsammans med en advokatkollega sammanlagt 15,7 miljoner i arvode av tingsrätt och hovrätt.
Just nu är hon offentlig försvarare i flera stora rättegångar om ekonomisk brottslighet.
Totalt har Cristina Bergner under de senaste två åren fått 6,3 miljoner kronor i ersättning av olika domstolar.
I december fick hon ett stort uppdrag av Stockholms tingsrätt: En före detta toppmäklare greps efter misstankar om att han lurat till sig drygt tio miljoner kronor från ett dödsbo i samband med en fastighetsförsäljning i Danderyd.
LÄS MER: Toppmäklare misstänks ha lurat dödsbo och vänner på miljoner
Cristina Bergner var med under häktningsförhandlingen i december och inför den gjorde ex-mäklaren ett försök att dölja annan miljonbrottslighet.
När han var ensam med advokat Cristina Bergner stoppade han ner fyra brev i hennes handväska. De var adresserade till hans familj och en affärskollega.

Advokat Cristina Bergner hämtar ut Teliadomen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Advokaten fotograferade av innehållet i breven och skickade bilderna vidare till frun. Hon skickade i sin tur en del av innehållet vidare till den före detta affärskollegan.
Advokat Cristina Bergner har själv bekräftat att hon gjort detta, men sagt till sitt försvar att hon var pressad och inte förstod vad som stod i breven.
Advokaten förmedlade innehållet i breven trots att hennes klient hade häktats med restriktioner. Enligt tingsrättens häktningsbeslut skulle han hindras från att ”sända och ta emot försändelser”.
Advokaten öppnade breven och fotograferade av innehållet.
LÄS MER: Advokat smugglade kärleksbrev – utesluts
I det nio sidor långa brev som ex-mäklaren adresserade till sin affärskollega skriver han:
”Jag har tyvärr gjort FAKE affärer för att få in handpenningar.”
Därefter gav han detaljerad information om alla affärer där han lurat till sig handpenningar för hus och lägenheter som han inte ens haft i uppdrag att sälja.

Brevet från ex-mäklaren till kollegan.
Foto: Polisens förundersökning
Han misstog sig grovt när han skickade brevet. Hans affärskollega gick direkt till utredarna på Ekobrottsmyndigheten och visade upp bilderna som hon fått.
Det gjorde att bluffaffärerna avslöjades – utredarna hade vid den här tidpunkten inte koll på det ex-mäklaren själv avslöjade i brevet.
Senare visade det sig handla om fem misstänkta grova bedrägerier där ex-mäklaren ska ha lurat till sig 9,3 miljoner kronor i bluffaffärerna.
I brevet till frun instruerade han henne att åka till Kronofogden och be om att få tillträde till hans bil för att ta hand om dokument som han gömt i den.
”Jag har gömt akter i bilen i baksätet och under golvmattan bakom förarstolen”, stod det bland annat i brevet till frun.
Frun berättade om detta i förhör hos Ekobrottsmyndigheten och hennes chattar med advokat Bergner i Whatsapp togs i beslag.
Chattarna avslöjar ytterligare en besvärande uppgift för Bergner: Dagen efter hon skickat över breven hörde hon av sig för att följa upp att instruktioner från breven utförts.
Det talar emot att hon inte skulle ha ha haft koll på innehållet.
Det gör det här fallet allvarligare än exempelvis den unga advokat som blev utesluten ur Advokatsamfundet efter att ha smugglat ut ett kärleksbrev åt en häktad klient.
Högsta domstolen slog fast det uteslutningsbeslutet efter att advokaten överklagat dit. I beslutet noterade HD till den advokatens fördel:
”De två breven från flickvännen framstår i och för sig för en utomstående betraktare som harmlösa. Det ska också beaktas att meddelandena, såvitt framkommit, inte fick någon negativ inverkan på brottsutredningen eller på annat sätt orsakade skada.”
Ändå såg Högsta domstolen så allvarligt på att advokaten smugglat ut brev åt en häktad klient att hon blev utesluten eftersom det, enligt HD, var ”överträdelser av en för en försvarare mycket central handlingsnorm”.
Advokat Cristina Bergner lämnade uppdraget som offentlig försvarare strax efter att breven kommit till Ekobrottsmyndighetens kännedom. Hon motiverade det kort med ”advokatetiska skäl” i en skrivelse till Stockholms tingsrätt.
Den före detta mäklaren har valt att lägga korten på bordet i förhör efter det misslyckade försöket att städa undan brott.
– Jag vill erkänna att jag har skrivit breven, säger han i förhör.
– Hur fick du ut breven, frågar förhörsledaren.
– Jag la dem i min förra advokats handväska. 
Hans före detta kollega berättar i förhör att hon fått bilder av det långa brevet via ex-mäklarens fru och att hon var medveten om att de kom från advokaten.
Frun bekräftar också advokatens agerande i ett förhör.
LÄS MER: Premium Advokaterna som tjänat miljoner – och uteslutits
Advokat Cristina Bergner har också varit misstänkt för brott men brottsmisstankarna lades ned. Förklaringen till det var att det aldrig var någon risk för att det mäklaren bad om skulle genomföras med tanke på hur affärskollegan och frun reagerade när de fick breven från mannen.
Ekobrottsmyndigheten har informerat Advokatsamfundets disciplinnämnd om advokat Cristina Bergners agerande.
Det ska bli intressant att följa.
Jag skulle bli förvånad om Cristina Bergner inte blir utesluten med tanke på allvaret i det som hänt.
Själv vill hon inte kommentera uppgifterna som förs fram från Ekobrottsmyndigheten.
– Jag säger inget om detta, är hennes korta besked när jag når henne.
Vidgår du att du smugglat ut det här brevet?
– Jag tänker inte kommentera detta.
Hur ser du på risken att bli utesluten ur Advokatsamfundet?
– Jag vill inte lämna någon kommentar.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram