Svenskt Terrorplanerande Gripna I Tyskland

2024-03-19

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/uppgifter-man-gripna-i-tyskland-for-terrorplaner-i-sverige
Två män från Afghanistan har gripits i tyska Gera under tisdagsmorgonen misstänkta för att ha planerat ett terrordåd i Stockholm, skriver Tysklands riksåklagare i ett pressmeddelande.
”De har vidtagit konkreta förberedelser för detta”, skriver de.
De misstänkta kopplas till en gren av terrorgruppen IS, ”Islamiska staten i Khorasanprovinsen”, som de också ska ha samlat in pengar till, enligt åklagaren.
Männen ska under förra året ha uppmanats av terrororganisationen att utföra attacken mot Sverige som en följd av koranbränningarna i Skandinavien. Planerna ska ha handlat om att döda poliser och andra personer i området kring riksdagen.
De ska enligt åklagaren ha undersökt förutsättningarna för dådet och vid flera tillfällen, dock utan framgång, försökt få tag i vapen.
Männen ska dock inte ha besökt Sverige i samband med planeringen för dådet, enligt uppgifter till SVT Nyheter.
– Vi kan i nuläget inte säga någonting om detta, utan hänvisar till tyska myndigheter, säger Fredrik Hultgren-Friberg, pressekreterare på Säkerhetspolisen, till SVT Nyheter.
Fyra på terrorhotskalan
I fjol höjde Säkerhetspolisen den svenska terrorhotnivån från nivå 3 till nivå fyra.
Den centrala orsaken uppgavs vara hotet från våldsbejakande islamister som numera anses betrakta Sverige som ett prioriterat mål, vilket delvis förklaras av förra årets upprepade koranbränningar.
– Jag bedömer det här som väntat. Det mål som beskrivs ligger i linje med diskussionerna när terrorhotnivån höjdes i augusti, säger Jörgen Holmlund, lärare i underrättelsetjänst vid Försvarshögskolan.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram