Smartaste Livsvalet I SvD

2024-03-19
Leva för att jobba eller jobba för att leva, är fortfarande en mycket en komplicerad ekvation för många.
Grundinställningen för lycka är att våga hoppas på att människan kan utvecklas - för sitt eget bästa.
Man kan kallt säga att det är med känslor precis som med frågan om pengar, som är vad de är till sitt principvärde. Att inte nationalekonomer har brytt sig om den "detaljen", har nu fört med sig så uppenbara komplikationer att dessa nu garanterat påverkar det så omhuldade "drömjobbet" till alla avgörande delar....
Man kan alltså säga att principvärdet för känslogrundande värderingar måste hålla streck för att i sin förlängning nå verkligheten och då krävs av individen en uppriktighet mot sig själv, som samhället av idag av givna anledningar inte direkt uppmuntrar till....
Om till exempel uppgiften i det så eftertraktade "jobbet" är till gagn för hela mänskligheten och detta genomsyrar relationen i en tillräcklig omfattning, så kommer detta också att återspeglas i kommunikationen och så vidare.
Hur fan man ens kommer på att generellt försöka beskriva den individuella relationen i generella termer, eller då mera rättvisande varför, beskriver kanske varför vi är var vi är nu...

https://www.dn.se/insidan/vad-ar-det-smartaste-valet-karleken-eller-dromjobbet/
"Någon gång har du kanske stått inför att välja jobbet eller att välja kärleken. Det kan handla om att drömjobbet kräver så mycket av dig att du inte kan prioritera relationen. Eller att kärleken bor långt bort, kanske i ett annat land. Hur ska man kunna välja?
För den som våndas och har svårt att fatta ett beslut är ett råd att skriva listor med för eller emot, föreslår Kalle Norwald.
– Eller att skriva dagbok. Det kan ge en distans eftersom man ser sina tankar rent visuellt. Eller så kan man ta hjälp av en utomstående, kanske en psykoterapeut, säger han och fortsätter:
– Lösningen kanske är en kompromiss.
”Jag vet att det låter oromantiskt men en förälskelse håller aldrig mer än tre-sex månader. Kärlek, däremot, kan hålla om man bearbetar relationen och satsar på den” säger sexologen och psykoterapeuten Kalle Norwald.
Åsa Kruse är psykolog och har i många år arbetat med att stötta människor som hamnar i dilemman på sitt arbete. Ofta kan det handla om de som har fått ett väldigt bra erbjudande, när det gäller status, karriär och pengar. Men som känner att det inte är rätt.
– Det blir ett dilemma eftersom det betyder mycket för människor vad normen säger att man ska göra. Vi lever i en kultur där man ska satsa och gå så långt man kan. Då kan det vara svårt att säga nej även om man känner att man inte vill.
Många är också rädda att de aldrig kommer att få ett bra erbjudande igen och att arbetsgivaren inte kommer att satsa på dem.
– Men det stämmer inte, i de allra flesta fall. De som är duktiga på det de gör vill man ju ha kvar. Men att man säger nej till en chefsroll eller att jobba utomlands behöver inte alls betyda att man inte blir satsad på. Det underlättar dock om man är tydlig med vilken väg man istället vill gå.
”Att man säger nej till en chefsroll eller att jobba utomlands behöver inte alls betyda att man inte blir satsad på.”, säger Åsa Kruse.
Åse Kruse understryker hur viktigt det är att vara medveten om att det inte går att göra ett optimalt val – alla val kommer med för- och nackdelar. Men någon form av konsekvensanalys är viktigt att göra: Vad kan hända om jag väljer det här? Hur stor är sannolikheten att det händer? Vad händer om jag väljer bort det här? Vilka blir berörda, exempelvis barn? Vad blir konsekvenserna för dem?
En av de viktigaste frågorna är: Hur kommer det att kännas?
– Men det måste vara en balans mellan förnuft och känsla. Att bara gå på känslan och förneka uppenbara fakta som pekar på negativa konsekvenser kan vara väldigt riskabelt. Många litar på magkänsla, men känslor är inga pålitliga värdemätare egentligen. De är övertygande i stunden, men ofta flyktiga. Och att bara gå på fakta, förnuft, förväntningar eller normer kan vara lika förödande.
Ett sätt att stötta någon som står inför ett dilemma är att ställa frågor och undvika eget tyckande. Det får den obeslutsamme att tänka till: Hur menar jag egentligen? Har jag sett det från det här perspektivet?
Men för att återvända till lyckoforskningen: The Harvard Study of Adult Development startade för 80 år sedan i USA och är en av de längsta studierna i världen om just lycka. Resultaten från den visar att det är fina relationer som gör oss lyckligast. Även de som närmar sig döden säger ofta att relationer är viktigt och att de inte alltid insåg det.
– Relationer har en tendens att bli viktigare och viktigare ju äldre man blir. Men sen kan man inte sticka under stol med att det finns människor som känner sig besvikna över annat de inte gjorde. De säger kanske att de borde ha satsat på ett annat yrke eller rest jorden runt och frågar sig varför de inte gjorde det, säger Åsa Kruse.
”Att bara gå på känslan och förneka uppenbara fakta som pekar på negativa konsekvenser kan vara väldigt riskabelt. Många litar på magkänsla, men känslor är inga pålitliga värdemätare egentligen”, menar Åsa Kruse.
Så att relationer är så viktigt betyder förstås inte att det alltid är rätt att låta den underbara mannen eller kvinnan man nyss träffat komma före det roliga jobbet. Kalle Norwald konstaterar att en sak är säker: Man kan lita på att en förälskelse inte håller.
– Jag vet att det låter oromantiskt men en förälskelse håller aldrig mer än tre–sex månader. Kärlek, däremot, kan hålla om man bearbetar relationen och satsar på den, säger han och fortsätter:
– Det är inte för inte som man säger att förälskelse liknar en psykos i det att man tappar verklighetsförankringen. Syftet med förälskelsen är ju att vi ska gå in i relationer och inte se dåliga saker.
”Det är inte för inte som man säger att förälskelse liknar en psykos i det att man tappar verklighetsförankringen. Syftet med förälskelsen är ju att vi ska gå in i relationer och inte se dåliga saker.” säger Kalle Norwald.
Vissa som Åsa Kruse mött i sitt arbete som psykolog har alldeles för lätt att ge sig ut i det okända, medan de allra flesta som sökt upp henne har svårt att göra det.
– Men ibland måste man ge sig ut trots att marken gungar. Annars kanske man senare ångrar sig och undrar ”varför tackade jag inte ja till det där?” Eller ”varför utvecklade jag inte det där?” Har jag då fått prova så känns det mycket lättare även om det inte blev så mycket av det.
Om det är så att man alltid väljer jobbet före relationen är det dags att börja fundera.
– En vanlig strategi är att man ersätter relationer med något annat. Det kan vara arbete, det kan vara studier, det kan vara kompisar, det kan vara barn. Man kanaliserar energin någon annanstans. Det är ganska smart på kort sikt, eftersom det hjälper oss att hitta lusten där vi står. På lång sikt leder det till större risker, som ensamhet, säger Kalle Norwald.
Kalle Norwald understryker att det är en stor skillnad mellan att aktivt välja och att omedvetet fly in i arbete. Att automatiskt välja bort distansförhållanden är inte heller en bra idé, menar han.
”Vi måste förstå att relationer alltid innebär en risk: en risk att bli lämnad, att behöva lämna eller bli sårad och behöva såra någon. Oavsett om man bor i samma bostadskomplex eller på andra sidan jorden”, konstaterar Kalle Norwald.
– Att ha en relation på distans kan fungera bra. Det finns så många digitala verktyg som gör att man kan fortsätta relationsarbeta på distans. Vi är så inmatade med att relationer ska vara på ett visst sätt. Vi ska vara tillsammans, bo tillsammans, skaffa barn tillsammans. Men att ha ett distansförhållande i samma land, eller på olika sidor av världen ställer våra relationella normer på sin spets. Det finns många sätt att ha förhållanden på, det vet inte minst samkönade par, konstaterar han.
Det går att hitta sitt eget sätt, eller ”script” som han kallar det: Hur gör vi när vi bråkar om vi är så här många mil ifrån varandra? Hur gör vi när vi ska vara intima? Vad blir vår relations regler?
– Vi måste förstå att relationer alltid innebär en risk: en risk att bli lämnad, att behöva lämna eller bli sårad och behöva såra någon. Oavsett om man bor i samma bostadskomplex eller på andra sidan jorden, konstaterar Kalle Norwald och fortsätter:
– Funkar det så är det värt det. Funkar det inte har man lärt sig något till nästa gång."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram