Politisk Uppspelningsteater

2024-03-16
Ja man får väl anta att samtliga i artikeln har förståelse för hur det ser ut i verkligheten och att det är en teater som nu skall spelas upp...

https://www.svd.se/a/P4Wdop/hultqvist-kritisk-mot-kristerssons-svar-svaghetstecken
"Statsminister Ulf Kristersson (M) vill inte välja mellan Joe Biden eller Donald Trump. Ett svaghetstecken, anser Peter Hultqvist (S). ”Jag tycker inte att det är särskilt svårt att ta ställning”, säger han.
I torsdags medverkade statsminister Ulf Kristersson (M) i SVT:s ”30 minuter”. Han fick bland annat frågor om Donald Trumps uppmärksammade uttalande om Natoländer som inte betalar sin del av alliansens försvar.
Den republikanske presidentkandidaten hävdade att han skulle uppmuntra Ryssland att ”göra vad fan de vill” med sådana länder.
– Vi tycker precis tvärtom. Det har jag och många andra ledare också sagt väldigt tydligt. Vad vi tycker i sak råder det inga tvivel om, vi tycker inte som Donald Trump, sa Kristersson i ”30 minuter”.
Men han ville inte ta ställning mellan Donald Trump och den nuvarande presidenten Joe Biden.
– De allra flesta europeiska länderna är varsamma med att lägga sig i amerikansk inrikespolitik, allra minst ett valår. Från svensk sida har vi ingen ståndpunkt i den amerikanska inrikesdebatten, sa Ulf Kristersson.
Vore inte kontroversiellt
Peter Hultqvist, tidigare försvarsminister och nu försvarspolitisk talesperson i Socialdemokraterna, är kritisk mot att Kristersson undvek att välja en favorit.
– När det gäller sådana grundläggande frågor så tycker jag inte det är särskilt svårt att ta ställning. Jag tycker nog att det är ett svaghetstecken att Kristersson inte kan ta ställning i den här frågan, säger han.
Enligt Hultqvist vore det ”inte särskilt kontroversiellt” av Kristersson att svara Biden.
– Med Biden vet vi att stödet till västvärlden, till Nato och till Ukraina är intakt. Trump sprider medvetet signaler som skapar frågetecken på en lång rad håll, säger han.
– För mig är det inga problem att ta ställning 24/7 för Biden.
Jämför med Stefan Löfven
Han konstaterar att valet i USA har stor inverkan på såväl Sverige som världen i stort.
– Det här påverkar oss också i väldigt hög grad och då behöver man inte vara rädd att ha en ståndpunkt.
När SvD söker Ulf Kristersson för en kommentar påpekar hans presschef Siri Steijer att dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) gjorde ett liknande uttalande som Kristersson inför USA-valet 2020. Även då ställdes Donald Trump mot Joe Biden.
Stefan Löfven skrev då i ett inlägg på Facebook att det amerikanska folket ska avgöra valet ”utan inblandning utifrån”.
”Jag har träffat båda kandidaterna i detta presidentval och haft goda samtal med dem båda”, fortsatte han.
I övrigt hänvisar Siri Steijer till intervjun i ”30 minuter”.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram