Partipolitikflaxande Vingar I DN

2024-03-16
Två vingar på samma fågel sade Bill..

https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-darfor-kommer-nasta-generation-partiledare-att-minnas-den-har-mandatperioden-med/
"Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin är arg. Det är lätt att förstå varför.
När Tidöpartierna beställde en utredning om partilotterier var det uttalade syftet att strypa S finansiering och skapa ”ett fattigare första maj-tåg”. Nu har utredaren presenterat sina förslag och oavsett om regeringen inför ett förbud, eller nöjer sig med att skruva i regelverket, kommer S att förlora pengar.
Ulf Kristersson (M) är alltså på väg att använda regeringsmakten för att skada oppositionen. Så det är inte konstigt att Baudin är förbannad.
Men det ursäktar inte S-toppens reaktion. För i stället för att stå fast vid att agerandet är fel, hotar han med att ge igen mot Moderaterna och Sverigedemokraterna när rollerna är de omvända.
Med tanke på hur det gick med budgetpraxis, i efterspelet av debaclet 2013, är utspelet kanske inte förvånande. Däremot är det oroväckande.
Då tog Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ut sänkningen av statlig inkomstskatt ur alliansregeringens budget – och stoppade den. Det bröt mot traditionen att budgetar ska antas i sin helhet och att oppositionspartier bara röstar på sina egna, för att så långt det är möjligt se till att regeringen kan genomföra sin ekonomiska politik.
Tobias Baudin måste svälja stoltheten och hålla sig för god för att komma med kortsiktiga hot.
Efter maktskiftet fick S smaka på sin egen taktik. Riksdagens gamla budgetpraxis, som gynnade alla över tid, slopades alltså utan att det hade fattats ett gemensamt beslut eller gjorts en konsekvensanalys.
Nu är riksdagspolitikerna på väg att göra samma misstag igen – fast värre. För det är betydligt allvarligare att ge upp den koncensus som hittills har funnits om att regering och opposition tillsammans sätter upp gemensamma demokratiska spelregler, utan en tanke på att jävlas med den andre, än att stryka saker i budgeten. Det som riskerar att ske är att normerna för vad en riksdagsmajoritet gör mot en minoritet förändras radikalt – och att partierna slutar sträva efter det gemensamma bästa, utan i stället riktar in sig på att skada motståndaren.
Därför bör Ulf Kristersson låta förslaget om partilotterier samla damm på regeringskansliet. Och Tobias Baudin måste svälja stoltheten och hålla sig för god för att komma med kortsiktiga hot."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram