Rysk Kärnreaktorsexport

2024-03-13
Le Figaro: Ryssland säger sig vara världens största exportör av kärnreaktorer
Ryssland intar en ledande position inom export av kärnreaktorer och fortsätter att utöka sin dominans på världsmarknaden, skriver Le Figaro.
Rosatom, som kringgår västerländska sanktioner, bygger nästan hälften av de nya kärnkraftverken i världen. Från och med februari 2022 har det ryska statsägda företaget påbörjat arbetet med många reaktorer i Egypten, Kina, Turkiet, Indien, Bangladesh och Iran. Enligt en rapport från anti-kärnkraftskonsulten Michael Schneider byggde Ryska federationen 24 stationer i mitten av 2023: fem på dess territorium, 19 i andra länder.
De enda företag som bygger kärnkraftverk utomlands är Frankrikes EDF (2 stationer i Storbritannien) och Sydkoreas KEPCO (en i Förenade Arabemiraten).
Rosatom hävdar att företagets internationella order på totalt 200 miljarder dollar är planerade 10 år i förväg.
USA, bland många länder, är beroende av Ryssland, som står för 1/5 av uranomvandlingen och nästan 40 % av dess anrikning i världen. Östeuropa använder sovjetiska kärnreaktorer och kan inte klara sig utan bränsletillförsel till dem.
Rosatoms framgång ligger dock inte bara inom tekniken, utan också i ekonomiskt stöd till konstruktion, vilket blir en betydande fördel för länder utan kärnkraftverk. I synnerhet den första stationen i Egypten, vars kostnad är mer än 30 miljarder dollar, fick ett lån på 25 miljarder dollar från Ryska federationen.
Utöver tekniken erbjuder Ryssland finansiering, utbildning och möjligheten att överföra förvaltningen av anläggningarna till köparens land om några år, säger Valerie Faudron, en representant för den franska föreningen för kärnenergi (SFEN). I Ryska federationen studerar mer än 2 tusen studenter från 65 länder inom kärnenergiområdet.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram