Putin Gör Dum Bomb Till JAS-Uppgift..

2024-03-10
En riktig JAS-uppgift..

https://www.expressen.se/nyheter/varlden/modifierad-sovjetbomb-plagar-ukrainska-soldater-ett-helvete/
"En ombyggd så kallad ”dum bomb” är ett av Putins vapen i Ukraina.
Den har utfällbara vingar, kan glidflyga mot sitt mål och sätter skräck i ukrainska soldater.
– FAB-1500 är ett helvete, säger en soldat till CNN.
Rysk stats-tv: Var ska vi kärnbomba?
AB-bomber utvecklades redan under sovjettiden och är så kallade ”dumma bomber”, det vill säga bomber utan styrsystem
Bomben, FAB-1500, är 1,5 ton tung och består till hälften av högexplosiva ämnen. Den avfyras från stridsflygplan på ett avstånd utom räckhåll för många ukrainska luftvärn och är utrustad med ett styrsystem och utfällbara vingar som gör att den kan glidflyga mot sitt mål.
FAB-1500 har tillräcklig kraft för att skapa en krater på upp till 15 meter i diameter, och har blivit en viktig del i den ryska offensiven i Donetskregionen, rapporterar CNN.
”Ett helvete”
– Det är inte alla våra killar som klarar av det. De är mer eller mindre vana vid FAB-500 vid det här laget, men FAB-1500 är ett helvete, säger en ukrainsk soldat i Donetsk till det amerikanska tv-bolaget.
– Varför använder de FAB-1500? För att skadorna som orsakas av den är mycket allvarliga. Om du överlever kommer du garanterat att ha kontusioner, fortsätter soldaten.
FAB-bomber utvecklades redan under sovjettiden och är så kallade ”dumma bomber”, det vill säga bomber utan styrsystem. FAB-1500 är en modifikation av modellen försedd med styrsystem och glidflygsanordning. Ombyggnaden är dyr, men kostar inte alls lika mycket som att producera en missil, skriver CNN. Dessutom har Ryssland stora mängder av de högexplosiva ämnen som används i tillverkningen.
Dygnet runt-produktion
I januari besökte den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu anläggningen i Moskva där FAB-1500 tillverkades. I en video från besöket, publicerad av försvarsdepartementet, berättade chefen för anläggningen att man ökat produktionen med 40 procent och övergått till dygnet runt-produktion, enligt CNN.
Både ukrainska och ryska källor uppger för tv-bolaget att bomben inom några veckor kan användas även i Cherson i söder och Charkiv i norr.
Yuri Inhat, talesperson för det ukrainska flygvapnet, konstaterar att Ukrainas luftförsvar har blivit starkare, men fortfarande inte är tillräckligt.
– Deras (Rysslands) mål är inte bara att träffa våra frontpositioner, utan dessa glidbomber flyger också bakom våra försvarslinjer för att träffa kommandoposter, förråd, ammunition och så vidare, säger han till CNN och fortsätter:
– Om vi hade ett mer långräckviddigt luftförsvar skulle vi kunna slå ut stridsflygplanen längre från våra frontlinjer."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram