Starkt Stöd Men Delat Inträde I DN

2024-03-08
Ja hur skulle detta folkbildningsprojekt ens kunna genomföra om inte bedrägerierna avslöjas och det finns tillräckligt med aktörer som samverkar.
"En bastant majoritet av väljarna stöder inträdet i Nato, men de gör det av olika skäl och med varierande grad av entusiasm. I sitt tal från Washington försökte statsministern lugna dem som inte är lika entusiastiska som han själv.

https://www.dn.se/sverige/tomas-ramberg-trots-det-starka-stodet-gar-sverige-delat-in-i-nato/
Det är skillnad på ett brusande jubel och en suck av lättnad.
Ulf Kristersson och regeringspartierna tillhör de som jublar. För de borgerliga är Nato-medlemskap att göra Sverige borgerligare. Sverige kommer med statsministerns ord ”hem till den krets av nationer där vi under lång tid har hört hemma.”
Ulf Kristerssons ord påminner om att Nato och USA länge var en ideologisk vattendelare i svensk politik. Nato-vänner såg USA som demokratins och frihetens bålverk. Man kritiserade Socialdemokraterna för att se Sverige som en moralisk stormakt som var för fin i kanten för att försvara västvärlden men ändå förväntade sig att västvärlden skulle försvara oss.
De var Nato-vänner av ideologiska skäl. De såg inte Nato bara som ett skydd för Sverige utan lika mycket som ett sätt att visa att svenskarna är beredda att med vapen i hand solidarisera sig med västvärldens politiska värderingar. Det är den sortens Nato-anhängare som känner att de nu ”kommit hem”.
Länge var de i minoritet. Alliansfriheten hade stöd i väljarkåren. Moderaterna såg länge Nato-frågan mera som en ideologisk debatt än en reell politisk möjlighet.
Vladimir Putin ändrade allt.
Rysslands aggression mot Ukraina skrämde svenskarna. Opinionen vände dramatiskt. Även socialdemokratiska väljare ville nu in i Nato.
Men inte av ideologiska skäl, inte för att de längtade ”hem” eller kände ett behov av att solidariskt försvara de andra Nato-medlemmarna. Utan för att de ser Nato som ett skydd mot Putins Ryssland. Väljarna vill ta det säkra före det osäkra.
Man kan säga att det finns ett borgerligt och ett socialdemokratiskt sätt att se på Nato-medlemskapet. Det ideologiska mot det pragmatiska om man så vill.
Statsministerns tal visade att han är medveten om att många väljare inte delar hans ideologiska entusiasm för Nato utan snarare ser med viss oro på vad medlemskapet betyder för ett land som hållit kriget borta sen början av 1800-talet.
Samtidigt är Moderaterna irriterade över att Ulf Kristersson inte blir tillräckligt belönad för Nato-medlemskapet. När moderata Svenska Dagbladet efter det avgörande beslutet i Ungern hade S-ledaren Magdalena Andersson på sin förstasida väckte det ilska bland ledande moderater. Diskussionen om att Sverige tvingats förödmjuka sig för att tubba Turkiet och Ungern att öppna Nato-dörren ses också som ett sätt att förminska Kristerssons prestation.
Det är mot den bakgrunden man ska se att statsministern nu maximerar uppmärksamheten för varje formellt steg i Nato-inträdet."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram