Sverige Röstar Ensamt Emot

2024-03-07
Alldeles otippat...

https://www.dn.se/varlden/sverige-ensamt-om-att-rosta-mot-eu-lag-om-foretagsansvar/
"Som enda EU-land röstade Sverige förra veckan mot ett lagförslag som ska öka företagens ansvar när de anlitar leverantörer.
Nu finns ett omarbetat förslag, som EU:s ordförandeland Belgien hoppas går igenom på fredag.
Över 1 100 arbetare, många var sömmerskor, dog i Bangladesh när en undermålig fabriksbyggnad rasade samman 2013. Det satte fart på debatten vilket ansvar som internationella storföretag har för arbetsvillkoren hos sina leverantörer.
Det har i sin tur bidragit till att EU-länderna och EU-parlamentet i december slöt en överenskommelse om att stora företag ska ta ett större ansvar för miljö och mänskliga rättigheter över hela världen.
Men alla EU-länder är inte nöjda med uppgörelsen. Sverige utmärker sig som enda landet som uttryckligen sade nej när den färdigförhandlade EU-lagen skulle bekräftas vid ett ambassadörsmöte i förra veckan.
– Regeringen är för grundtanken i direktivet – att företagen ska ta större ansvar för mänskliga rättigheter och hållbarhetsfrågor. Men som förslaget sedan har utvecklats är vår bedömning att effekten snarare blir att större företag tar bort små- och medelstora företag i sina värdekedjor, säger näringsminister Ebba Busch (KD).
Från svensk sida anser man att lagen kan vara rättsosäker och belasta företagen för mycket, vilket Ebba Busch tror försvårar för länder och enskilda individer att ta sig ur fattigdom.
Sverige var alltså ensamt om att rösta nej. Därutöver lade runt tio länder ned sina röster, bland dem folkrika Tyskland och Italien. Därmed gick det inte för ordförandelandet Belgien att få ihop den majoritet som krävdes för att uppgörelsen skulle gå igenom.
Näringsminister Ebba Busch (KD).
Näringsminister Ebba Busch (KD). Foto: Fredrik Sandberg/TT
Nu har Belgien, i samråd med EU-parlamentet, arbetat om förslaget. Bland annat ska lagen bara omfatta företag med över 1 000 anställda och en årsomsättning på 300 miljoner euro. Tidigare var gränsen 500 anställda och 150 miljoner euro.
Kommer Sverige att rösta för det nya förslaget?
– Det får vi återkomma till. Vi ska ha en avstämning inför fredagens möte, säger Ebba Busch.
Miljöpartiets Elin Söderberg, ledamot i näringsutskottet, tycker det är mycket allvarligt att regeringen har röstat nej. Hon anser att partierna bakom Tidöavtalet tar Sverige från att vara en förebild, till att vara ett land som motarbetar miljö, klimat och mänskliga rättigheter.
– Den här EU-lagstiftningen handlar om att hindra att människor dör på sin arbetsplats, över hela världen, och motverka företag som utnyttjar människor och förstör miljön. Skarpa gemensamma regler i EU gynnar svenska företag och stärker svensk konkurrenskraft. Det är bisarrt att regeringen väljer att urvattna och motarbeta den här typen av förslag, säger Elin Söderberg.
EU-mötet på fredag ses av många som sista chansen att få lagstiftningen på plats innan EU-valet i juni."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram