Malmbanebekymmer I Narvik

2024-03-06
https://www.dn.se/ekonomi/stoppen-pa-malmbanan-miljardsmall-i-norge/

Ställföreträdande hamndirektör Øistein Kaarbø tittar ut över fjorden från sitt kontor på översta våningen i Narvik. En väderskyddad och isfri hamn i Nordnorge, 17 mil från Kiruna, som växt fram till en av Skandinaviens största i sitt slag. Den är Norrbottens gruvors viktigaste länk till den globala järnmalmsmarknaden i en region där turismen blomstrar och som väntas få ännu större betydelse när nya industrier växer fram i norra Sverige.
Ändå ser han bekymrad ut.
– Just nu har vi tre fartyg i hamnen som bara väntar på att lastas med järnmalm, men inget händer förrän tågtrafiken återupptas.
Narvik har en av Norges största hamnar som fått en allt större betydelse för svensk export. Men bristerna på Malmbanan riskerar leda till allvarliga konsekvenser, menar ställföreträdande hamndirektören Øistein Kaarbø.
– Under tiden tickar taxametern, säger han.
Malmbanan är oumbärlig för transporter i nordligaste Sverige och Norge, men är enkelspårig och lider av kapacitetsbrister. Enligt data från Trafikverket, som DN tagit del av, har nio allvarliga urspårningar skett under färd på järnvägen de senaste fem åren.
I slutet av februari inträffade den senaste urspårningen mellan Kiruna och Narvik. Järnvägen hade då varit öppen i mindre än en vecka efter att ett tåg spårat ut i mitten av december.
Under de dagarna hann statliga LKAB bara skeppa ut motsvarande en tjugondel av malmlagret som byggts upp under tågstoppet. Ett lager som är värt flera miljarder, men som sannolikt inte kan fraktas till kunder under flera år på grund av begränsningar på järnvägen.
Och nu växer frustrationen.
– Det enda vi pratar om är dubbelspår på Malmbanan och vinsterna det innebär för samhället. Vi har tjatat oss hesa om det här, säger LKAB:s presschef Anders Lindberg när DN träffar honom vid den senaste olycksplatsen.
Efter den senaste urspårningen på Malmbanan undersöker Jonas Bäckstrand och hans kollegor på Statens haverikommission om det varit något fel på tåg, vagnar eller spåranläggning, alternativt en kombination av dessa. “I nuläget ser vi inga tecken på sabotage”, säger han.
70 procent av LKAB:s exporter går via Narvik, men det finns andra gruvbolag i Norrbotten som också drabbas hårt.
– Vår exportmöjlighet är helt avklippt, förklarar Klas Dagertun, vd på Kaunis Iron i Pajala som transporterar all sin malm via Malmbanan västerut.
Bolaget har arbetat hårt för att hitta alternativ som gör att malmen kan lagerläggas i väntan på att tågtrafiken återupptas, men det är ingen långsiktig lösning, förtydligar han.
– Utan lagring måste vi stoppa anrikningsverket och då handlar det om förluster på tio miljoner kronor om dagen då verket aldrig kan köra ikapp.
I nuläget uppskattar Kaunis Iron att man är nära 150 miljoner kronor i direkta merkostnader till följd av problemen på järnvägen.
På fem år har 24 olyckor, varav nio allvarliga urspårningar under färd, skett på Malmbanan.
Men Malmbanan är inte bara viktig för gruvindustrin, som gjort den till Sveriges tyngst trafikerade järnväg. Den spelar också en nyckelroll för Norge, där den står för 60 procent av allt gods som transporteras på järnväg.
År 2022 fraktades fisk till ett värde av 25 miljarder kronor över Malmbanan. Bara inom den industrin får tågstoppen marknadsmässiga konsekvenser på motsvarande en miljard kronor per månad, enligt beräkningar från Narviks hamn.
Mat och andra förnödenheter till Nordnorge kommer också den här vägen, vilket ökar relevansen av ett dubbelspår, menar ställföreträdande hamndirektör Øistein Kaarbø i Narvik.
– Det handlar till stor del om försörjningssäkerhet. Om det är stopp på det ena spåret hade vi kunnat använda det andra, säger han.
Volym och vikt på malmen från gruvorna gör att det i praktiken inte finns några bra alternativ till tågfrakterna. Däremot flyttas mycket annat gods över till vägtransporter när tågen står stilla.
Både LKAB:s och Kaunis Irons anläggningar syns från ställföreträdande hamndirektören Øistein Kaarbøs kontor, men vid DN:s besök har fartyg som kan lasta mer än 130 000 ton järnmalm ankrat upp i väntan på att tågtrafiken ska starta.
– Men det handlar om 800 lastbilar i veckan för att hantera den volymen i Narvik. Det säger något om omfånget, säger Øistein Kaarbø.
Dessutom leder detta till ökade utsläpp – och stora merkostnader.
Exempelvis vill Cargonet, Norges största transportör av gods på järnväg, ha ersättning för ”betydande inkomstbortfall” och ökade kostnader som uppstått i samband med tågstoppen. Det framgår i ett brev som bolaget skickat till svenska Trafikverket och som DN tagit del av. Ansvariga på Cargonet har inte gått att nå för en intervju, men i brevet framgår det att bolaget ska återkomma med en närmare specifikation när orsaken bakom den stora urspårningen i december har klarlagts.
Trafikverket planerar för att tågtrafiken på Malmbanan ska återupptas den 7 mars efter den senaste urspårningen, men det finns ännu ingen prognos för persontågen. I praktiken kan det handla om månader innan turister kan åka till populära fjällorter längs järnvägen.
Riksgränsen ligger exempelvis bara fyra mil från Narvik, där det nyligen byggdes en specialbyggd kaj för kryssningsfartyg som kan ta flera tusen turister som vill uppleva midnattssol, fjällnatur och norrsken på Nordkalotten. Och vinterns två stopp på Malmbanan påverkar även den svenska turistnäringen.
Tågstoppet på Malmbanan drabbar även turismen i området, där bland annat Riksgränsen, Abisko och Björkliden ligger. Men det tyska paret Paula och Tobias Engelhardt har inget emot att lifta under sin resa på Nordkalotten.
Enbart STF:s anläggning i Abisko har tappat 2 300 gästnätter till ett värde av 3,5 miljoner kronor, enligt Maria Persson, operativ fjällchef på STF.
– Vi vet att många vill resa medvetet och ta tåget, men risken är att de väljer andra transportslag och resmål om de inte kan lita på tåget.
Till detta har Narviks hamn återigen hamnat i blickfånget för säkerhetspolitiska intressen.
I en norsk offentlig utredning från förra året pekas hamnen ut som en av de viktigaste platserna för att ta emot och stödja allierade. Den norska försvarschefen har också betonat att Malmbanan blir ännu viktigare när både Sverige och Finland är medlemmar i Nato.
Øistein Kaarbø drar upp kragen på varseljackan när vinden tilltar på godsbangården i Narviks hamn. En plats där det i vanliga fall råder febril aktivitet, förutsatt att tågtrafiken fungerar.
Nu är det helt lugnt.
Trafikverket medger att det finns problem med Malmbanan och har aviserat att den ska rustas upp under det kommande decenniet, men det innebär också att banan under samma tid inte kan belastas lika hårt.
Narviks hamn går för tillfället med underskott och riskerar röda tal på årsbasis vid fler långvariga stopp.
– Jag kan inte minnas att vi någonsin har haft det, säger Øistein Kaarbø.
Ändå är det inte ekonomin i närtid som han är mest orolig över.
– Allt handlar om förtroendet. Om det inte går att lita på att transportkedjan fungerar över tid kommer vi att få ännu större problem.
Fakta.Sveriges tyngst trafikerade järnväg
Malmbanan trafikeras av malmtåg, persontåg, och godståg den 50 mil långa sträckan mellan Boden och Riksgränsen. Järnvägen fortsätter sedan till Narvik och heter Ofotbanen på den norska sidan.
Den är redan hårt belastad och för att möta ökade transportbehov planerar Trafikverket för en upprustning och ökning av kapaciteten.
Eftersom den är enkelspårig är den extra känslig för störningar, som urspårningar.
Den 17 december spårade ett tåg ur mellan Kiruna och Narvik. Kostnaden för vagnarna och infrastrukturen beräknas till cirka 25 miljoner kronor, men de ekonomiska konsekvenserna för näringsliv och turism är betydligt större.
Den 24 februari spårade ytterligare ett malmtåg ur på ungefär samma plats.
Källa: Trafikverket, Statens haverikommission
Fakta.En av Norges största hamnar
Narviks hamn ligger cirka 14 mil från Kiruna och är en av Norges största hamnar mätt i tonnage.
Den är en av Nordnorges viktigaste knytpunkter för transporter, särskilt vad gäller fisk och andra dagligvaror på järnväg via Malmbanan, eller Ofotbanen som den norska delen heter.
LKAB har transporterat malm till Narvik i mer än 120 år, och har sedan 2009 investerar flera miljarder i sin anläggning i den nordnorska kommunen.
Narvik pekas också ut i en norsk statlig utredning som en av de viktigaste hamnarna ur ett försvarsperspektiv.
Källa: Narviks hamn, LKAB.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram