Eget Politiskt Ansvar..

2024-03-04
Så vad skall vem betala för att ha ställt till vad och det inkluderar att ta, eller inte ta, eget politisk ansvar..

https://www.dn.se/kultur/kristina-lindquist-du-ska-umgas-civiliserat-med-den-som-vill-kasta-ut-dig/
"Hon öppnar kuvertet och läser. Namn, födelsedatum, medborgarskap. Förfäras över sin lättnad. Vad är ett medborgarskap värt, när skåpbilarna ändå krypkör längs gatan, med det subtila budskapet ÅK HEM? ”När brittisk, reducerat till papper, rycks undan och trampas på?” Natasha Brown skildrar i kortromanen ”Samling” hur en villkorad tillvaro kan te sig för en svart kvinna i London. Hon har gjort allting rätt, fin utbildning, fint jobb, papperen i ordning. Är hon säker då?
Åk hem. Det vilar en stor brutalitet i de orden. Om ingen från Byggnads hade skrikit ”Go home!” hade den där blockaden i Vaxholm kanske bara blivit hågkommen som en renodlad arbetsmarknadskonflikt. Nu blev det något annat, något smutsigt. För tjugo år sedan var det ju fortfarande lite pinsamt att skrika att folk skulle åka hem. När Donald Trump uppmanade en grupp kongressledamöter att ”åka tillbaka” till sina länder förde han vidare en lång amerikansk tradition av hot om förvisning som politiskt vapen. Tre av fyra ledamöter var födda i USA, men de var inte vita nog att få uttala sig om sitt eget hemland. Sådan är den etniska nationalismen, den villkorar både yttrandefrihet och existens.
Det är också så vi måste förstå det när Richard Jomshof tycker att riksdagskollegan Daniel Riazat ”borde flytta” från Sverige i ett uppmärksammat påhopp. Det hela var alltså ett svar på att Riazat för ett decennium sedan inte ville bo granne med en sverigedemokrat. Ska vi ta det igen? SD är ett parti som föddes ur kampanjen Bevara Sverige Svenskt, som startades av personer från nazistiska Nordiska rikspartiet och fascistiska Nysvenska rörelsen. Är det så konstigt att en ledamot med rötter i Iran känner ett visst obehag?
Att driva människor från Sverige är dessutom en central fråga för SD även i våra dagar. Så sent som 2021 sade Jimmie Åkesson att han inte utesluter att deras nylanserade återvandring skulle kunna handla om att man ”söker upp” folk (Ekot 24/11, 2021). Jomshof följer i grund och botten bara partilinjen.
För en etnisk nationalist spelar det ingen roll att någon är medborgare eller ens folkvald, poängen är att den här jävla utlänningen inte ska ta sig ton i vårt land. Riazat är per definition inte hemma, kommer aldrig att vara det. Ska alltid leva under hot om att hans papper inte räcker. Det finns en anledning till att den retoriska figuren ”Nej. Ut.” har blivit en högerextrem favorit. Så effektiv, så konkret i sin avhumanisering så avslutar den all diskussion – eftersom den som blir utsatt helt enkelt inte finns. Inte erkänns som människa.
Därför är det så skevt att följa reaktionerna på sverigedemokratens grova utspel. DN:s Max Hjelm tycker att Jomshof bör avgå, men också att Riazat borde ”skärpa sig”: ”Visst, det är säkert inte toppen att bo bredvid Mattias Karlsson. Man försöker jobba samtidigt som Karlsson utövar sin favorithobby stångstörtning – alltså bokstavligen att slänga en stock – till basgångarna från Ultima Thule”, skriver han i en spexig text (28/2). Ska vi gissa att Hjelm inte brukar uppmanas att åka hem? ”Denna polarisering är skadlig för Sverige”, twittrar Kristianstadsbladets Sofia Nerbrand med udden åt både höger och vänster. ”Vi behöver inte tycka lika, men att inte kunna vara grannar eller förhandla sakpolitik är bekymmersamt.” (26/2) Fint ändå, med god ton. Jag undrar bara lite försiktigt vilken sakpolitik som åsyftas? Ska vi diskutera exakt när Riazat ska kastas ur landet?
”Det är desorienterande”, skriver Natasha Brown. ”Att leva på en plats man alltid blir ombedd att åka hem ifrån.” Vad ska människor egentligen ta sig till, när de ständigt blir förnedrade och förnekade från högsta politiska ort? Här är ett liberalt förslag från veckan: Ta en trevlig fika med fascisterna, medan de i lugn och ro planerar din deportation."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram