Ukraina-Kriget Förändrade Sverige Men Inte Trump I DN

2024-02-28
Vilken makalöst udda strategisk planering av opinionsbildningen 😉
Det är som vore syftet att skapa optik som i sig skall etablera förståelse av den Djupa Statens existens och innebörd..

https://www.dn.se/varlden/karin-eriksson-kriget-i-ukraina-forandrade-sverige-men-inte-trump/
"Kriget i Ukraina förändrade den svenska säkerhetspolitiken. Men det har inte påverkat Donald Trump.
Alltså tar Sverige klivet in i Nato när USA kan vara på väg ut.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Det var mitt i primärvalen och mannen som var på väg att bli Republikanernas presidentkandidat hade bestämda åsikter om USA:s säkerhetspolitik. Han tyckte att Nato kunde vara bra att ha, men var kritisk till hur bördorna fördelades i alliansen.
– Ukraina är ett land som påverkar oss mycket mindre än det påverkar andra länder i Nato, och ändå är det vi som gör allt det tunga jobbet, medan de inte gör någonting, klagade Donald Trump.
Det här uttalandet gjordes under hans första presidentkampanj, vid ett möte med ledarredaktionen på Washington Post i mars 2016. Vid den tidpunkten hade Ryssland annekterat Krimhalvön.
Den 24 februari 2022 inleddes den fullskaliga invasionen av Ukraina. Kriget fick Sverige att ändra kurs radikalt i säkerhetspolitiken. Men det rubbade inte Donald Trumps inställning till internationella relationer.
Nu kandiderar han återigen till presidentposten, med utfall om hur ryssarna kan göra ”vad i helvete de vill” med Natoländer som inte satsar tillräckligt stora resurser på försvaret.
Trumps hållning kan sammanfattas som både konsekvent och oberäknelig, både logisk och nyckfull.
Trumps hållning kan sammanfattas som både konsekvent och oberäknelig, både logisk och nyckfull
Å ena sidan är kritiken mot Nato sedan många år en del av kärnan i Trumps budskap till väljarna. Han har lovat att sätta USA först i alla lägen. I boken ”The America we deserve”, som kom redan år 2000, kritiserade Trump de ”enorma” kostnaderna för USA:s trupper i Europa. Han kan beskrivas som en klassisk realist, som tolkar världen som ett nollsummespel. Realister har inget emot pakter eller allianser, om syftet är att svara på ett yttre hot och upprätthålla en maktbalans. Men de avfärdar liberalismens och idealismens idéer om att internationellt samarbete är bra för alla. Trump är och förblir övertygad om att andra länder åker snålskjuts på USA i säkerhetspolitiken.
Å andra sidan har han och hans medarbetare sänt mycket motstridiga signaler om vad de vill med alliansen. Ibland heter det att Nato har betydelse, ibland hotar Trump att lämna organisationen.
Donald Trump i ett möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Ovala rummet 2019.
Donald Trump i ett möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Ovala rummet 2019. Foto: Ron Sachs/TT
En tolkning som förs fram av åtskilliga republikaner är att Trump bara kör en tuff jargong för att tvinga fler länder att öka sina militära utgifter. Visserligen framställer han det felaktigt som att många medlemmar struntar i Natos gemensamma budget. Men det är sant att åtskilliga länder har misslyckats med att leva upp till riktlinjerna om att avsätta 2 procent av bnp (bruttonationalprodukten) till försvaret.
En annan tolkning är att Trumps attacker undergräver alliansens existens, eftersom han svajar om den mest grundläggande principen – att en attack mot ett medlemsland är en attack mot alla.
Så sent som i december förra året antog den amerikanska kongressen en ny lag som förhindrar att presidenten ensidigt tar USA ut ur Nato. Men det hindrar inte att Trump sätter samarbetet på sparlåga. Enligt ett reportage i tidskriften Rolling Stone från oktober förra året har Trump gjort klart att han inte vill ha några Nato-älskare i Vita huset nästa gång. Den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton, i dag profilerad Trumpkritiker, är övertygad om att expresidenten vill lämna alliansen.
– Hans mål är inte att stärka Nato utan att lägga grunden för att dra sig ur, säger Bolton till politiksajten Politico.
Kritiken mot Nato kommer inte bara från Trump, utan från allt fler politiker i det republikanska partiet. Isolationismen och nationalismen sprider sig i den amerikanska högern.
Det minsta man kan säga är detta: Sveriges nya säkerhetspolitik blir mer osäker om Trump vinner presidentvalet i höst."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram