Konst För Hjärnan

2024-02-28
Ja nu är det dags att på allvar börja använda hjärnan...

https://www.svd.se/a/15mmJX/recension-maurizio-cattelan-visar-en-galen-varld-pa-moderna
"Han är en seriös skojare, Maurizio Cattelan. Hans humor svider värre än piskrapp. Som en av vår tids mest kända koncept­konstnärer har han retat gallfeber på många: kyrkan, politiker, konstkritiker och press.
Allmänheten var inte heller så lättflörtad när Cattelan år 2004 installerade tre dockor som föreställde hängda barn i ett träd mitt i Milano. Gallerister och auktionshus har i sin tur gnuggat händerna och skrattat hela vägen till banken.
När Cattelan går i dialog med verk ur Moderna Museets samling är det maktuttryck i dess olika former som piskas. För det generösa urvalet står konstnären själv och utställningens curator, museichef Gitte Ørskou. Trots att överintendenten representerar makt blev det ingen repris på installationen ”A perfect day” från 1999, då Cattelan ”korsfäste” sin gallerist med gaffatejp på en vägg.
Utställningens största sal har förvandlats till ett torg. Det är ett underbart grepp! Väggarna är täckta från golv till tak av verk från samlingen. Många kända, flera bortglömda och av olika skäl gömda till vardag i magasinen.
Det är så härligt visuellt högljutt som det bara kan bli på ett torg. Agora, piazza, square! Händelsernas centrum där makten väljs och störtas. Politik och karneval. Ordning och kaos. Alla folktåg börjar och slutar här. Ingen teaterramp, ingen skiljelinje. Rösterna från målningarna blandas. Mitt på torget tronar paradoxalt nog Cattelans monumentala långfinger ”L.O.V.E.” som säger åt allt och alla att dra åt helsike.
I en behövlig kontrast till det kakofoniska torget är stämningarna i de andra rummen intensiva men fokuserade på enskilda verk. Till syvende och sist är utställningen som helhet rebellisk i sak och samtidigt musealt elegant i utförande.
Cattelans pojke med Adolf Hitlers huvud knäböjer ensam i ett blodrött kabinett. Han pekas ut av Roy Lichtensteins Uncle Sam som uppmanar att ta värvning. Dagens världspolitiska läge gör iscensättningen plågsamt träffsäker.
Djärvt och respektlöst, träffsäkert och förbluffande ömsint.
Kriget dånar också i bakgrunden när Cattelans hästar kör in sina huvuden genom väggen. Den starka installationen ”Kaputt” anknyter till Curzio Malapartes roman med samma titel. Tillsammans med Eija-Liisa Ahtilas magnifika gran, som högljutt andas genom vinden, skapas här en påminnelse om maktmissbruk mot naturen.
Här finns också en koppling till Niki de Saint Phalles ”Skjutbild” med färger som vibrerar av raseri.
Naturen eller ett slags högre makt ger tillbaka och hämnas när den realistiskt avbildade påven Johannes Paulus II slås till marken av en meteorit. ”La nona ora” är också en av Cattelans mest kända skulpturer som skapat starka känslor och reaktioner.
Kyrkan och maktens korridorer krymper också bokstavligen i Cattelans replik av det Sixtinska kapellet – en skicklig kopia i litet format, där rummet med den världsberömda konsten förvandlas till en lekstuga.
Kopiering som den yttersta formen av smicker? Jo, men också en ironisk gest som punkterar alla slags dogmer.
Det är så Cattelan arbetar: det stora blir smått, det lilla blir stort. Djärvt och respektlöst, träffsäkert och förbluffande ömsint. Som om mänskligheten liknade Eva Aeplis svartklädda marionettdockor med uttryckslösa ansikten, och som om Cattelan behövde ruska om den.
I dokumentären ”Be right back” från 2016 sägs det om Cattelan att han inte har vigt sitt liv åt konst, utan om att nå framgång i konstvärlden. Det är förstås helt olika saker. Kontroverser, skandaler och chockverkan är en del av hans arbetssätt. Men de är också ett slags bakhåll som emellanåt fungerar nästan för bra och står i vägen för de kärnfrågor som finns i konsten.
Cattelan ger i själva verket intryck av en bekymrad tänkare som i gycklarens spjuveraktiga skepnad blåser upp det som vi helst inte vill låtsas om. Den värld som han visar i sin konst är fullkomligt galen. Men det galnaste är att den oroande mycket liknar vår verklighet – som dessvärre inte kan avfärdas som ett uppskruvat påhitt."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram