Händandes I Kungsträdgården..

2024-02-20
När det är helt uppenbart att någonting skall hända...

https://www.dn.se/sverige/vad-ska-handa-med-slitna-fastigheten-i-kungstradgarden/
Först på 1700-talet, och särskilt under Gustav III:s tid, fick allmänheten tillträde till Kungsträdgården. År 1762 uppfördes ett nytt växthus eller orangeri i norra änden av platsen, ett gammalt växthus fanns redan från Karl XII:s tid. Samtidigt uppfördes en trädgårdsmästarbostad. Trädgården omgärdades med stenmurar med stora järnportar. I allmänhet tycks Kungsträdgården på den tiden ha varit välskött av vårdare avlönade av staten. När allmänheten fick tillträde, blev den en förlustelseplats av gladaste slag, varav flera av Bellmans sånger ger livliga skildringar. Orangeriet öppnades 1772 som ett nöjespalats för offentliga konserter och baler, Vauxhall.
Efter 1796 undergick Kungsträdgården betydande förändringar. Träd höggs ned för att ge ljus och luft i de täta gångarna. Gräsplaner anlades. Vauxhallen förvandlades 1801 till arsenal och 1823, innan det 1851 togs bort, till brunnssalong. Den södra muren, mitt emot före detta De la Gardieska palatset, revs och Arsenalsgatan jämnades med trädgården. På Karl XIII:s och Karl XIV Johans tid undanröjdes allt som utmärkte en trädgård och alla murar togs bort. Platsen planerades, grusades och berövades nästan allt grönt och utsträcktes ned till strömmen, sedan De la Gardies palats Makalös hade brunnit ned 1825.
Efter det att Karl XIV Johan låtit resa en staty av sin adoptivfar Karl XIII, påbjöds genom ett kungligt brev den 26 mars 1822, att Kungsträdgården skulle kallas "Karl XIII:s torg". Själva statyn är utförd av bildhuggaren Erik Gustaf Göthe medan de fyra lejonen som placerats i fotställningens hörn är modellerade av Bengt Fogelberg
Det finns ju BTW en bild att inspireras av...
"Lokalerna i Kungsträdgården står öde sedan månadsskiftet. Nu exponeras en byggnad med desperat renoveringsbehov och en årshyra på 15 miljoner kronor – utan hyresgäst.
– Den bästa lösningen kan vara att riva byggnaden, säger oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M).
Byggnaden i parken som ibland beskrivs som Sveriges mest centrala plats står tom. För några veckor sedan utspelade sig finalen i den långa konflikten som ledde till att restaurangen TGIF Fridays lämnade lokalerna – samtidigt framträdde hur dåligt skick byggnaden är i.
Tony Challma och Albin Rännar, franchisetagarna som har drivit krogen, visar runt på platsen någon vecka innan de skulle lägga ner verksamheten. Mest uppenbara är problemen i källaren. Avloppen är undermåliga, berättar de. Därför har det återkommande blivit översvämningar i rummen. Än i dag kan man se hur vatten har nått ett par decimeter upp på väggen och flera av ståldörrarna är sönderrostade.
Elkablarna till elcentralen i källaren går genom flera decimeter djupt vatten.
Elkablarna till elcentralen i källaren går genom flera decimeter djupt vatten. Foto: Anette Nantell
Problemet med avrinning blir tydligt när Tony Challma visar byggnadens elcentral, där flera kraftiga kablar går ner genom uppskattningsvis 40 centimeter vatten.
– Det är strömkablar som går rakt ner här. Man får hoppas att ingen går sönder, säger han och suckar.
Rundturen fortsätter på samma tema. En hiss fungerar inte och har stått still så länge Tony Challma och hans kollega Albin Rännar kan minnas. Det är tejp i taket och luktar illa från avloppet i källaren. Men lukten kan också ha en ytterligare orsak, berättar Tony Challma och pekar uppåt.
En takplatta är tydligt fläckig i bruna nyanser.
– Den ligger rakt under toaletten på övervåningen, säger han.
Enligt en tidigare undersökning är avloppsledningarna från bland annat toaletterna skadade en bit ner i marken.
– Avföring rinner ju rakt ner i Kungsträdgården, säger Tony Challma.
Men anledningen till flytten var inte bara det dåliga underhållet vad gäller lokalerna. En kraftig hyreshöjning från den nya tomträttsinnehavaren Jakob Johanssons sida var i stället det som utlöste en infekterad konflikt som den senaste tiden har blivit publik.
I ett slag tredubblades hyran, från ungefär 5,5 miljoner kronor årligen till drygt 15 miljoner. Det skedde snart efter att det stod klart att Jakob Johansson och hans bolag Maelir i augusti 2022 hade köpt lokalerna och tomträtten av techjätten Apple, som hade velat upprätta en flaggskeppsbutik på platsen men till slut fått nej från Stockholms stad.
Tony Challma drev TGI Fridays i lokaler där tidigare översvämningar har lämnat tydliga märken på väggarna i källaren. Foto: Anette Nantell
För Tony Challma och Albin Rännar var den nya hyran oacceptabel och efter flera juridiska turer lämnade de till slut lokalerna den 27 januari. Tony Challma beklagar att TGI Fridays lämnar lokalerna och betonar vikten av att platsen används för en bred publik.
– Det här är medborgarnas park. Det är stockholmarnas vardagsrum, och den här byggnaden ska vara tillgänglig för alla.
Oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) lyfter också vikten av att Kungsträdgården ska vara till för en bred allmänhet – men att platsen i dag inte har nått sin fulla potential.
– Det är en stolt plats i Stockholm som många älskar och tycker är viktig. Det här är ju Stockholms hjärta och det slår saktare och saktare. Jag tycker att det behövs en hjärtstartare, säger han.
Oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) öppnar för att riva byggnaden i Kungsträdgården.
Dennis Wedin menar att byggnaden där TGI Fridays fanns har en nyckelroll i sammanhanget.
– Jag tycker att det har varit för låg ambition både från Stockholms stad och fastighetsägaren. Det ligger ju i vad som ska vara entrén till Kungsträdgården. Vi måste kunna vara mer ambitiösa än så här, säger Dennis Wedin.
Dennis Wedin menar att ”det är dags att fråga stockholmarna” vad de vill att platsen ska användas till – och att det politiska styret i stadshuset borde ta kontakt med tomträttsinnehavaren för att tillsammans hitta en bra väg framåt. Syftet är att ta möjligheten till en ”enhetlig utveckling av parken”.
– Jag tycker att den bästa lösningen kan vara att riva byggnaden som finns där i dag. Förhandla om detta i god dialog med aktören så alla kan vinna på detta, säger Dennis Wedin.
Jan Valeskog (S), stadsbyggnads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad, förkastar alla tankar på att staden på något sätt skulle gå in och köpa loss fastigheten.
– Apple försökte sälja den tidigare för 179 miljoner till Dennis Wedin, och då sa staden nej. Att nu friköpa den skulle vara helt befängt. Jag är helt säker på att han som har köpt den av Apple har planer för byggnaden, säger han.
Vad som ska hända med byggnaden är upp till Jakob Johansson, menar Jan Valeskog.
– Om han skulle vilja riva den så finns den möjligheten så länge man följer detaljplanen. Det är väl alldeles utmärkt att ha restaurangverksamhet eller liknande i den här. Men att staden skulle gå in i detta ser jag som helt orealistiskt, säger han.
DN har sökt Jakob Johansson som i nuläget inte vill uttala sig i frågan. Han kommenterar dock hyreshöjningen i en artikel i Dagens industri med att det gamla avtalet var ”mycket gammalt och har löpt helt utan indexjustering”. Han ville då inte heller kommentera huruvida det fanns någon annan hyresgäst på gång, men var hoppfull att hitta någon.
– Men med det läget är det inga problem med hyresgäster, det är ju Sveriges absolut bästa läge, sade Jakob Johansson till tidningen."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram