Bidenförsvarande Putin Kan Ge Trump Valskjuts I DN

2024-02-16
Detta var väl lite festligt ändå...
https://www.dn.se/varlden/putin-forsvarar-biden-kan-ge-trump-valskjuts/
"I en färsk intervju säger sig president Putin föredra Biden framför Trump.
Rysslandsanalytikern Hugo von Essen tror att den ryske ledaren på ett dolt sätt försöker påverka USA-valet.
– Det kan vara ett sätt att hjälpa Trump, säger han.
Det var i en intervju med statlig rysk tv på onsdagen som Putin för första gången kommenterade höstens amerikanska val, där sittande presidenten Joe Biden väntas drabba samman med expresident Donald Trump.
Putin sade att han föredrar Biden framför Trump.
– Han är mer erfaren, en mer förutsägbar person, en politiker av den gamla skolan, sade den ryske ledaren enligt Reuters men tillade att han kommer att samarbeta med vem som än vinner valet.
Samtidigt uttalade sig Putin om Bidens mentala kapacitet och verkade ta honom i försvar mot anklagelser om att den amerikanske ledaren framstår som gammal och förvirrad.
– När jag träffade Biden i Schweiz – sant, det var flera år, tre år sedan – sade folk redan att han inte höll måttet. Jag såg inget sådant, sade Putin.
Putins uttalanden går till synes stick i stäv med hans intressen.
I en rapport från 2020 slog amerikanska senatens underrättelsekommitté fast att Ryssland hade försökt påverka amerikanska presidentvalet 2016 för att hjälpa Trump att vinna över motståndaren Hillary Clinton.
Donald Trump hånar president Biden under ett valmöte i South Carolina den 10 februari.
Så sent som förra veckan sade Trump att han inte har för avsikt att skydda Natoländer mot ett ryskt angrepp om de inte når upp till budgetmålet om att 2 procent av bnp på försvaret.
– I själva verket skulle jag uppmuntra dem (Ryssland, reds anm) att göra vad fan de vill, sade Trump.
Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet, betonar att man inte bör lägga allt för stor vikt vid Putins uttalanden men har svårt att se att de stämmer överens med vad han egentligen tycker.
– Trump säger ju allt som Putin vill höra. Det förstår ju vem som helst att Trump hade varit en otrolig gåva till honom som president, det är kanske hans enda långsiktiga hopp att vinna kriget, säger han.
President Joe Bidens höga ålder och mentala kapacitet är ifrågasatt inför valet.
Hugo von Essen tror att uttalandena kan vara ett försök till valpåverkan, genom att slå dunster i ögonen på amerikanska väljare och få dem att rösta på Trump. En av Trumps svaga punkter är nämligen anklagelser om att han går Rysslands ärenden.
– Det här kanske är ett sätt att motverka sådana narrativ.
Att Putin säger sig föredra den mer förutsägbare Biden kan hänga ihop med en vilja att förmedla bilden av ett ansvarstagande Ryssland som vill ha en stabil relation med väst. Tyvärr finns det många i väst – särskilt i USA – som köper det här narrativet, menar han.
– De tror att det bästa är att blidka Putin och överge Ukraina för att i gengäld få en långsiktigt hållbar relation med Ryssland, där man slipper oroa sig för kärnvapen. Det här är såklart helt verklighetsfrånvänt och bortser från vad Ryssland vill ha och hur landet fungerar.
Sannolikt är Putin väl medveten om att det här är en extremt känslig tidpunkt för USA. Stödet till Ukraina hänger på en skör tråd och snart går landet in i en avgörande valperiod.
– Det här ger ammunition till de krafter, främst republikanerna på högerkanten, som vill överge Ukraina och återgå till något slags ”status quo ante”, som det var före kriget.
Samtidigt sade sig Putin vara besviken över den amerikanske journalisten Tucker Carlsons tama frågor, i samband med intervjun i Moskva förra veckan.
– Ärligt talat trodde jag att han skulle bete sig aggressivt och ställa så kallade skarpa frågor. Jag var inte bara beredd på det, jag ville det, för det skulle ha gett mig möjlighet att svara på samma sätt, säger Putin enligt Reuters.
Carlson har fått hård kritik för intervjun, bland annat för att han inte ställde frågor om Rysslands attacker på civila i Ukraina, misstankar om krigsbrott och deportering av ukrainska barn.
Man kan tycka att presidenten borde vara glad över att slippa skarpare frågor. Hugo von Essen tror att Putin kanske strävar efter visa sig som en stark ledare.
– Det här kanske är ett försök att framställa det som att han hade klarat av svårare frågor, ett sätt att framstå som stark."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram