Två 81-Åringar Mot Kongresskaos I Folkbildande SvD

2024-02-14
Allt har sin tid... och Bergin folkbildar från tårna.
https://www.svd.se/a/9zPjVr/usa-s-kongress-ar-pa-vag-att-kollapsa-igen-trump-ligger-bakom-kaoset
"95 miljarder dollar i amerikanskt stöd till Ukraina och andra allierade ser ut att kollapsa – igen. Kaoset i kongressen stärker bilden av ett USA som varken är herre över sitt öde eller sin utrikespolitik.
Två 81-åringar håller emot kongresskaos
Iförra veckan röstade politikerna i kongressen om ett paket med både skärpt immigrationspolitik och stöd till bland annat Ukraina. Reformen röstades igenom i senaten. Men i representanthuset tog det stopp.
Republikanerna, som har majoriteten där, hade begärt en reformerad immigrationspolitik och stärkt gränsskydd för att säga ja till stödpaketet. Men när de till slut fick det röstade de nej – på uppmaning av Donald Trump.
Talmannen sedan i höstas är den Trumptrogna republikanen Mike Johnson. Han hade diskuterat reformen med ex-presidenten och fick beskedet att Trump vill ha kaoset vid gränsen mot Mexiko att driva valkampanj på. Johnson lydde order.
Den här veckan röstades ett annat paket på 95 miljarder dollar igenom senaten. Immigrationspolitiken är borta, nu handlar det enbart om USA:s stöd till Ukraina, Israel och Taiwan.
Men lagförslaget hade inte ens hunnit igenom senaten på tisdagen innan Mike Johnson deklarerade att även denna ansats av allt att döma skulle falla.
Anledningen den här gången?
Att reformen inte innehåller någon immigrationsreform. Alltså det Johnson själv sköt i sank veckan före 😉
– I frånvaro av någon enda förändring om gränsskydd från senaten måste ”huset” fortsätta arbeta på ett eget förslag om dessa viktiga frågor, sa talmannen.
Kongressen har extremt lågt förtroende hos den amerikanska allmänheten. Bara 15 procent tycker att politikerna gör ett bra jobb, enligt Gallup som mätt förtroendet i tiotals år.
Det är inte så märkligt, givet att politikerna i åtminstone ena partiet först kräver en reform och sedan röstar nej till den. Bara för att veckan efter klaga på att reformen försvunnit.
Under McConnell har de republikanska senatorerna fortfarande kraft att gå emot Trump
Knappt någonting blir gjort i framför allt representanthuset numera. Republikanernas majoritet kan i praktiken inte användas till någonting. Åtminstone inte när Donald Trump kommer på att han vill blockera ena eller andra lagförslaget av politiska och valkampanjsmässiga skäl.
Vissa Trumplojalister vill nu få bort republikanen Mitch McConnell från Kentucky som är senatens minoritetsledare. I stället vill de få honom ersatt av någon mer Trumpvänlig ledare även i senaten.
McConnell är 81 år, några månader äldre än Joe Biden. Många tycker med viss rätta att han leder de republikanska senatorerna på övertid. Han har varit senator sedan 1985. Förra året drabbades han av någon typ av medicinsk åkomma som gav spekulationer om hans snara avgång.
Men än sitter han kvar. Om Trumprepublikanerna får som de vill och lyckas få McConnell ersatt av en lojalist skulle även senaten i allt väsentligt blockeras. Det krävs nämligen sextio av hundra röster för att få de flesta lagförslag igenom kammaren.
Under McConnell har de republikanska senatorerna fortfarande kvar en del kraft för att gå emot Trump. Att de röstar för mer militärt stöd till Ukraina, trots att Trump hellre vill gynna Rysslands president Vladimir Putin, är ett exempel.
Den kraften minskar om Trump vinner valet i november. Om nytt stöd till Ukraina är svårt att enas om nu, skulle det då kunna bli en komplett omöjlighet. Under en ny trumpsk presidentperiod kan senaten även behöva hantera exempelvis krav på att lämna Nato, befarar särskilt demokrater i kongressen.
Den sista omgången ukrainskt militärt stöd till Ukraina från USA som kongressen beslutat om sedan tidigare började skickas i december. För tillfället kan Kiev inte förvänta sig någonting ytterligare från Washington.
Kaoset i kongressen stärker bilden av ett USA som numera varken är herre över sitt eget öde eller sin egen utrikespolitik. Och de som främst försöker få något att bli gjort är två 81-åriga politiker som amerikaner generellt tycker borde gå i pension."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram