SvD Om Ryktad Svensk Minirobot I Ukraina

2024-02-14
Ukrainas sak år vår var det sagt...
https://www.svd.se/a/0Q5eLG/saabs-minirobot-glsdb-skickas-till-ukraina
"Det är i samarbete med det amerikanska Boeing, världens näst största leverantör av försvarsmaterial, som försvarskoncernen Saab har utvecklat GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb).
Den cirka två meter långa roboten väger cirka 270 kilo, varav stridsspetsen utgör 93 kilo, fylld med 16 kilo lågkänslig ammunition som kulor och splitter.
Vapnet är en hybrid av Boeings GBU-39, utformad för beskjutning från flygplan, och M26-raketen, som gör att den utöver från plattformar på fartyg även kan avfyras från markbaserade system som raketartilleriet Himars – med kalibern 227 millimeter.
– Det gör det möjligt att nå längre in på ryskt territorium som ett komplement till andra robotar, säger Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant som följer kriget på daglig basis.
Han tillägger:
– En avgörande detalj för framgång är hur störningsfast den är, det vill säga hur svår den är att störa ut eller skjuta ner.
Vapentillskott från väst är enligt president Volodymyr Zelenskyj essentiellt för Ukraina. Visserligen röstade USA:s senat sent på måndagen igenom ett jättepaket fördelat på stöd även till Israel och Taiwan, men pengarna väntas stoppas i representanthuset som kontrolleras av Republikanerna.
Senaste vapenleveransen i december
Enligt flera källor till den amerikanska nyhetssajten Politico är GLSDB redan i bruk i Ukraina. Enligt Pentagons redovisning ägde den senaste vapenleveransen till Ukraina rum den 12 december i fjol. Talespersonen Pat Ryder sa i januari att vapnet ger Ukraina kapacitet som innebär att landet i bästa fall kan återerövra ockuperat territorium.
Saab skriver på sin hemsida att GLSDB är ammunition med lång räckvidd och precision som möter de ständigt växande behoven för väpnade styrkor.
Miniroboten GLSDB är GPS-styrd och har ett eget drivsystem.
– Saab i Sverige ansvarar för utveckling, produktion och integration av avfyrningsplattformen. Sammansättningen görs i USA. Vad gäller frågor om kontrakt eller användning så hänvisar vi till myndigheterna i USA, säger Saabs presschef Mattias Rådström till SvD.
Liksom med Himars har roboten ett eget drivsystem och är gps-styrd, vilket ger en träffsäkerhet inom en kvadratmeter. Räckvidden uppskattas till någonstans mellan 130 och 150 kilometer. Roboten har förmågan att täcka 360 grader, vilket möjliggör attacker i runda svängar, mot mål till exempel dolda i bergen.
Längre räckvidd med Himars
Med raketartilleriet Himars, som har stor rörlighet, hög maxhastighet på hjulplattformen samt möjlighet till flygtransport med Herculesplan, kan raketerna nå upp emot dubbelt så långt.
Samtidigt kommer uppgifter om att även Ryssland använder nytillverkad ammunition i kriget. Av desto grövre kaliber. Oleksandr Ruvin, chef för Kievs vetenskapliga institut, påstår att den hypersoniska roboten 3M22 Zircon användes då fem personer dog och över 50 skadades i förra veckans attack mot huvudstaden Kiev.
”Bevisen från de komponenter, vrakdelar och fragment från värmeisoleringsmaterial vi hittat tyder på att det är den här typen av robot,” skriver Ruvin på Telegram.
Vetenskapsmannen tillägger att andra spår från jetmotorn och styrmekanismerna har specifika markeringar och visar att roboten är byggd i närtid, 2023.
Påstående om hypersoniska robotar
Kreml har tidigare också uppgett att hypersoniska robotar introducerades i den ryska vapenarsenalen i fjol. De kan nå upp till 1 500 kilometer, färdas i nio gånger ljudets hastighet och har en stridsspets på 400 kilo.
Något som Oleksandr Ruvin ifrågasätter:
”Vi kan redan säga att vapnet inte uppfyller de taktiska och tekniska egenskaper som fienden deklarerat,” tillägger han på Telegram.
Ryssland har tidigare använt andra typer av robotar mot mål i Ukraina:
– Ja, Kh-47M2 Kinzhal är egentligen är en sjömålsrobot avsedd att avfyras från stridsflygplan. Men det avskräcker inte den ryska sidan. Det kan vara så att man har brist på tillgång och tar vad man har. Man har ju även skjutit luftvärnsrobotar av typen S-300 och S-400 mot markmål, konstaterar Jörgen Elfving."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram