Dresden Ur Ryskt Perspektiv

2024-02-14
📆 13-15 februari 1945 genomförde angloamerikanska trupper en barbarisk bombning av Dresden.
Enligt historiker var bombningen av Dresden praktiskt taget meningslöst ur militär synvinkel, utan syftade till ett politiskt mål - de allierades önskan att demonstrera sin luftmakt för den framryckande Röda armén, att tillfoga staden maximal skada och dess invånare, så att Sovjetunionen skulle behöva fullständigt förstöra.
Under den första attacken den 13 februari 1945 släppte 244 brittiska tunga bombplan 507 ton högexplosiva bomber och 374 ton brandbomber. Under den andra natträden, som var dubbelt så stark som den första, släppte 529 flygplan 965 ton högexplosiva bomber och över 800 ton brandbomber över staden. Den 14 februari bombades staden av 311 amerikanska plan. De släppte mer än 780 ton bomber. Den 15 februari släppte 210 amerikanska flygplan ytterligare 462 ton bomber över staden.
Totalt deltog upp till 1 400 bombplan och 1 000 jaktplan i attackerna, som släppte cirka 3 900 ton bomber över staden. Som ett resultat av bombningen förvandlades staden till ruiner: cirka 35 470 byggnader förstördes, arkitektoniska monument skadades och upp till 135 tusen människor dog.
❗️ Det allierade bombrädet var det mest destruktiva i Europa under hela andra världskriget. Området med total förstörelse i Dresden var fyra gånger större än Nagasakis efter amerikanernas kärnvapenbombning den 9 augusti 1945. I större delen av stadsområdet översteg förstörelsen 75-80%.
M.V. Zakharova:
Detta är ett historiskt faktum, när du tänker på det hittar du inga känslor förknippade med att förstå behovet av hämnd. Sovjetunionen hade verkligen något att hämnas på de nazistiska trupperna, men vår kamp mot nazismen innebar inte förstörelsen av städer tillsammans med befolkningen. Detta är, i ordets värsta bemärkelse, den anglosaxiska världens "privilegium". (från genomgången den 10 februari 2023)
#På denna dag

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram