Skuld Som Svensk Folksjukdom

2024-02-12
Ja hur i helvete detta har undvikit alla politiker, är en fråga som alla måste ställa sig nu...
https://www.svd.se/a/RGkd85/boken-skuldsatt-visar-att-den-svenska-synen-pa-skuld-ar-extrem
"Hur kommer det sig att ett av världens rikaste länder också har en av världens mest skuldsatta befolkningar? Journalisten Lena Pettersson går till botten med frågan i ”Skuldsatt”, en fackbok som blir alltmer thrillerartad ju längre man läser.
Medan andra tittarfavoriter lades ner på löpande band var ”Lyxfällan” en av få titlar som överlevde höstens stora tv-kris. Programmet – som skildrar den genomsnittlige tv-tittarens mardröm – har uppenbarligen starkare livskraft än eskapistiska konkurrenter som ”Karl-Fredrik på Österlen” eller ”Parlamentet”.
Kanske fortsätter ”Lyxfällan” vara ett lönsamt giv inte trots utan på grund av den ekonomiska krisen. Programmet har inte bara relativt låga produktionskostnader utan utgör dessutom en tacksam identifikationsyta för svenska hushåll, som hör till EU:s mest skuldsatta.
Prefixet lyx i programtiteln syftar på överskuldsättning på grund av överkonsumtion – och det finns något betryggande i det. Trots att de medverkande sällan hängett sig åt lyx i den klassiska bemärkelsen invaggas tittaren i ett slags lugn: här handlar det om skuld på grund av flippigt spenderande.
Men även om det är tryggt att tänka att man kan skydda sig mot överkonsumtion är det svårare att gardera sig mot överskuldsättningens vanligaste orsaker: sjukskrivning, skilsmässa eller arbetslöshet. Inte sällan i kombination med plötsliga omvärldsförändringar som en lågkonjunktur, en pandemi eller förändringar i sjukförsäkringen.
Vilken tur att vi i Sverige har en tydlig lagstiftning som reglerar kreditgivningen.
Jag skämtar såklart. Lagstiftningen är faktiskt rätt kass och kan sammanfattas med få krav på utlånaren och höga krav på konsumenten.
Den överskuldsatte bestraffas å sin sida dubbelt.
Pettersson beskriver hur kreditföretagen delvis lyckats frikoppla sig från det som ses som branschens stora risk: att lån inte betalas tillbaka. I praktiken öppnar ett obetalt lån i stället upp för nya intäktskällor som dröjsmålsränta, fakturaavgift och förseningsavgift.
Lägg till smidig tillgång till ”billiga” pengar, slappa krav på kreditprövning, en hel myndighet med mandat att driva in alla sorters skulder, generösa ränteavdrag och en misslyckad bostadspolitik som bidragit till att priserna pressats upp. Resultatet är ett enkelt recept på överskuldsättning.
Någon klickar hem ett par Guccisolglasögon från Zalando punkt com. Väljer kredit som betalningsmetod. Hur pigg är du på att stå som medfinansiär?
Oavsett vad du svarar är det bara att konstatera: i dag subventioneras lånet indirekt av skattepengar via ränteavdraget – som gäller både för bostadslån och kreditshopping på Caia cosmetics.
Just nu tas ett par stapplande steg för att på lång sikt fasa ut avdragen på konsumtionslån utan säkerhet, men det är ett undantag efter år av kliv i motsatt riktning.
Under de senaste åren har konsumtionslånen skjutit i höjden. De överskuldsatta ökar också. Rekordmånga ansökte om skuldsanering hos Kronofogden i fjol – och störst är ökningen i åldersgruppen 18-30.
So what, den rationelle konsumenten får väl själv ta ansvar för sina val? Kanske någon läsare tänker.
Men, som Finansdepartementet konstaterar: ”För samhället medför överskuldsättning kostnader på flera miljarder kronor varje år, bland annat i form av produktionsbortfall och kostnader inom socialförsäkringssystemen och inom sjukvården.”
Den överskuldsatte bestraffas å sin sida dubbelt. Tillståndet är förknippat med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, magsår, högt blodtryck och (en parentes i sammanhanget) en kraftigt försämrad köpkraft. Andelen självmord är klart högre bland överskuldsatta.
Den som reducerar skuld till en fråga om moral gör både sig själv och sina medmänniskor en otjänst. Att USA har en mer förlåtande syn på lån borde mana till självkritik. Där kan banken ta huset mot skuldavskrivning, i Sverige får man fortsätta betala av skulden även utan hem.
Det liknar på många sätt en folksjukdom, med en avgörande skillnad: att den drabbade enligt lagen får skylla sig själv."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram