Natohotande Trumpskryt I DN

2024-02-12
Men vad kan det möjligen bli av allt detta....
Vi är inte förberedda på en återkomst – kanske Sverige minst av alla.
https://www.dn.se/ledare/arvid-ahlund-trump-skryter-om-att-uppmuntra-ryska-attacker-pa-nato-vad-gor-sverige/
"Den favorittippade amerikanska presidentkandidaten tycker Ryssland kan göra ”vad fan de vill” med Nato.
Europa inte förberett på Donald Trumps återkomst – kanske Sverige minst av alla.
Vid ett kampanjmöte i South Carolina på lördagen berättade Donald Trump att han under sin tid i Vita huset gav en hög europeisk ledare en mycket tydlig varning: Satsa mer på försvaret, annars kommer han som USA:s överbefälhavare ”uppmuntra Ryssland att göra vad fan de vill” med länder som ingår i Nato.
Man kan förstås invända att anekdoten, som så mycket annat Trump hasplar ur sig, antagligen är påhittad. Eller påpeka att han faktiskt hade rätt i sin kritik av europeiska underinvesteringar, att Putin inte invaderade Ukraina när Trump var president, samt att Nato faktiskt stärkte sin närvaro i östra Europa under hans tid vid makten.
Men då missar man samtidigt det viktigaste. Trump återhölls under nästan hela sin presidentperiod mycket systematiskt i utrikespolitiken av starkt modererande krafter, främst tidigare generaler som han tyckte hade fina uniformer.
Samtliga fick efterhand sparken eller lämnade självmant, och samtligas dom över Trump är stenhård.
Försvarsministern 2017-19 James Mattis har kallat honom ett existentiellt hot mot landet. Den före detta stabschefen John Kelly varnar att han hyser ett ”djupt förakt för konstitutionen och demokratin”. Toppgeneralen Mark Milley har beskrivit honom som en ”aspirerande diktator”.
Man gör ett enormt misstag om man inte tar det på allvar.
Det är omdömen från mycket tunga tidigare medarbetare som saknar historiskt motstycke och man gör ett enormt misstag om man inte tar dem på allvar.
Nästa Trumpperiod, om den blir verklighet, kommer inte att präglas av samma ständiga interna krishantering som den första. Han har lärt sig sedan sist, och kommer liksom mot slutet av den förra mandatperioden, nästan helt säkert att omge sig med personer som uppmuntrar hans värsta impulser, inte tvärtom.
Bidenadministrationen dömde snabbt ut Trumps ord som ”skrämmande” och ”rubbade”. Trumpkännaren Susan Glasser beskrev dem som ”djupt anmärkningsvärda också med Trumps mått”. Europa har än så länge inte sagt någonting. Vi är inte förberedda på en återkomst – kanske Sverige minst av alla."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram