Dansk Upptrappningsretorik I SvD

2024-02-11
Tänka sig att upptrappningsretoriken snart står som spön i backen...
https://www.svd.se/a/P47b46/dansk-varning-ryssland-kan-angripa-nato-fortare-an-vantat
"Ryssland kan ha kapacitet att angripa Nato fortare än omvärlden förstått. Det uppgav Danmarks försvarsminister Troels Lund Poulsen på fredagen.
”Det här är ny information”, säger han i en intervju med tidningen Jyllands-Posten.
Dansk varning: Nato kan angripas inom några år
Ryssland kan ha kapacitet att angripa Nato redan om några år. Det uppgav Danmarks försvarsminister Troels Lund Poulsen på fredagen.
– Det här är ny information, säger han i en intervju med tidningen Jyllands-Posten.
Det är inte bara i Sverige som ledande politiker och höga militärer känt sig manade att varna för ett möjligt kommande krig mellan Nato och Ryssland i Europa. Troels Lund Poulsen representerar Venstre, som är Danmarks största borgerliga parti.
Men den danske försvarsministern var konkretare än ministerkollegorna i andra EU-länder när han under fredagen lät sig intervjuas av journalister ombord på ett danskt krigsfartyg på väg till Röda havet.
– Det kan inte uteslutas att Ryssland kommer att utmana Nato-fördragets femte artikel och försvarsorganisationens solidaritet inom tre till fem år, löd Troels Lund Poulsens budskap.
Uttalandet fick stor spridning och det är just tidsramen på tre till fem år som väckt störst intresse i internationell press.
Uppskattningen baseras enligt ministern på Natos samlade bedömningar av hur fort den ryska upprustningen fortskridit efter den fullskaliga markinvasionen av Ukraina. Troels Lund Poulsen betonar i intervjun att ingenting tyder på att en attack mot andra europeiska stater är förestående i dag. Det är upprustningstakten som får honom att reagera, säger han:
– Detta var inte Natos bedömning 2023. Det här är ny information som blivit känd först nu.
Ministern beskriver försvarsinvesteringarna på andra sidan Östersjön som alarmerade:
– Rysslands kapacitet att producera militär utrustning har ökat oerhört.
Under lördagen gick också Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg ut med en egen varning i tyska Welt. Han menade att Nato bör förbereda sig på en konfrontation med Ryssland som kan bli bestående i tiotals år framåt.
– Om Putin vinner i Ukraina finns det ingen garanti för att den ryska aggressionen inte sprider sig till andra länder, säger Jens Stoltenberg till den tyska tidningen."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram