USA:s Ukrainastöd I SvD

2024-02-07
Vad handlar detta om?
https://www.svd.se/a/dwyP8J/usa-ar-pa-vag-att-overge-ukraina-inget-nytt-stodpaket-fardigt
"USA är överlägset största bidragsgivare av militärt stöd till Ukraina. Mellan januari 2022 och sista oktober 2023 sände Washington nära 44 miljarder euro i militärt stöd till Kiev, enligt sajten Ukraine Support Tracker som följer stödet. USA skickade även 25 miljarder euro i finansiellt stöd under samma period. EU som grupp har skickat en högre totalsumma, och Tyskland landar en andraplats vad gäller militärt stöd med 17 miljarder.
Men ingen är i närheten av det amerikanska militära stödets storlek.
Fram till nu, åtminstone.
Regeringen vill att kongressen klubbar ett nytt paket värt 60 miljarder dollar. Men nu är det osäkert om det blir några ytterligare pengar från Washington. Det handlar om uteblivna vapen, ammunition, stridsvagnar och drönare som Kiev behöver för att driva kriget vidare.
Vad har hänt?
USA:s militära stöd till Kiev är involverat i ett komplicerat, och vissa skulle hävda cyniskt, spel i kongressen. Där har stödpaketet klumpats ihop med immigrationskaoset längs gränsen mot Mexiko.
Antalet illegala immigranter som försöker ta sig in i USA har ökat till siffror som inte skådats på minst 20 år. Ny lagstiftning krävs för att få ordning på oredan, hävdar både republikaner och vissa demokrater.
Men en lösning för båda problemen – mer pengar till Ukraina och minskad illegal immigration – ser nu ut att vara skjuten i sank.
Hur hänger det ihop?
Sedan slutet av 2023 har republikaner i kongressen krävt att USA inte kan fortsätta skickar miljarder dollar till Ukraina, om man inte även hanterar läget vid gränsen mot Mexiko.
En reform av immigrationspolitiken skulle alltså öppna för mer amerikanskt stöd till Ukraina, samt även till USA-allierade Israel.
Därför ägnade tre senatorer från båda partier månader åt att förhandla fram en immigrationsreform. Innehållet i den avslöjades på söndagen. President Joe Biden sa att han skulle underteckna den så fort kongressen skickat den till honom.
Immigrationsreformen får stöd av både Wall Street Journals konservativa och Washington Posts liberala ledarsida. Båda tidningarna analyserar reformen som den bästa republikaner kan hoppas på, detta dessutom under ett valår.
Men innan detaljerna ens blivit kända uppgavs reformen vara dödförklarad. Och därmed fortsätter USA:s stöd till Kiev att hänga löst. Detta trots att pengarna till Kiev till stor del spenderas inom USA:s gränser, visar granskningar, när materiel som skickats till Ukraina måste ersättas med nya inköp.
Varför föll allt ihop?
Talmannen i representanthuset, republikanen Mike Johnson, är nära allierad med Republikanernas sannolika presidentkandidat Donald Trump. Johnson har sagt i intervjuer att han löpande diskuterar immigrationskrisen med Trump.
Det bedöms inte vara någon överdrift att säga att Johnson rent av tar order av Trump, som ser kaoset vid gränsen som en bra valfråga inför november. Muren mot Mexiko var hans mest kända vallöfte inför valsegern 2016 och Trump uppges vilja driva kampanj på att allting fungerade bättre när han var president.
I ett inlägg på Truth Social på måndagen dömde Trump ut reformen som ”löjlig”.
Trots att republikanska politiker kämpat i flera år för att få till just en sådan reform, slår nu även Johnson fast att den är ”dead on arrival” i representanthuset. Det anses vara troligt att talmannen inte ens släpper fram förslaget till omröstning.
Vad innebär det för Ukrainastödet?
Vita huset godkände 250 miljoner dollar i militärt stöd till Ukraina i december. Det var den sista omgången som sändes under de stödpaket som kongressen beslutat om tidigare. Pentagon har en del andra möjligheter att hjälpa Kiev. Men ingen av dem kommer i närheten av de föreslagna 60 miljarder dollar som Biden – men även andra politiker ur båda partier – krävt.
En potentiell lösning som nämns är att återigen dela upp immigration och Ukrainastöd. Men Trump och hans allierade har tidigare uttryckt stöd för Ryssland, snarare än för Ukraina. Trump har sagt att han skulle kunna få stopp på kriget på 24 timmar. I en intervju i september sa Trump att han uppskattade beröm från Putin om saken.
Det förefaller oklart om tillräckligt många republikaner i representanthuset vågar gå emot sin ledare och rösta för något stöd alls, om Trump inte vill ha det. I så fall är något nytt stödpaket till Ukraina från kongressen uteslutet."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram