Fem På Swishlista Åtalade

2024-02-07
https://www.st.nu/2024-02-07/fem-personer-pa-swishlistan-atalas-for-knarkkop
Nu har fem kunder på den så kallade Swishlistan åtalats för narkotikabrott.
De misstänks för att ha köpt kokain för 10 000-tals kronor.
Om bevisen visar sig hålla i tingsrätten kan polisen gå vidare och utreda fler namn på listan.
Merparten av personerna på Swishlistan var enligt polisen "partyknarkare".
Swishlistan togs fram av polisen efter knarkrazzian i Sundsvall förra vintern. Listan innehåller namn och telefonnummer till 100-tals Sundsvallsbor som misstänks för att ha köpt kokain av en av stans langare, och betalat honom via Swish.
Polisutredningarna efter knarkrazzian har hittills koncentrerats på att försöka sätta fast langarna och gängen som styrt över narkotikamarknaden i stan. Nu, när rättegångarna mot gängen är klara, går polisen vidare med att också försöka sätta fast några av köparna på Swishlistan.
Enligt polisen är många av dem så kallade partyknarkare, till stor del vanliga ”Svenssons” som ibland tar kokain. Merparten av dem är inte själva tungt kriminella men blir i polisens ögon en del av problemet med gängen och dödsskjutningarna, eftersom deras agerande anses göda den illegala narkotikamarknaden.
De fem på listan misstänks för köp, innehav eller bruk av kokain.
Polisen har undersökt några personer på Swishlistan närmare och nu har fem av dem åtalats för narkotikabrott. Listan innehåller även flera hundra andra namn på misstänkta köpare i Sundsvall men polisen vill först se hur det går med de här åtalen innan man går vidare med fler förundersökningar mot andra misstänkta.
– Vi skulle kunna frikoppla personal redan nu och plocka in 300 namn på listan på förhör. Men vi vill vänta och se vad tingsrätten tycker om bevisningen innan vi går vidare, säger polisens förundersökningsledare John-Michael Kurtti.
"Vi vill vänta och se vad tingsrätten tycker", säger John-Michael Kurtti.
Bland bevisen som polisen åberopar i de fem åtal som väckts finns de misstänktas namn och inbetalningar på Swishlistan, men också andra bevis, till exempel konversationer om narkotikaköp som några av dem ska ha haft med langaren.
Om det räcker till fällande domar är oklart. Enligt jurister som ST tidigare har varit i kontakt med brukar det ibland krävas mer, som till exempel ett beslag av narkotika, för att sätta fast någon för brott. Men beviskraven skiljer sig och varje ärende är unikt.
Nu väntar fem rättegångar mot de fem åtalade. Det kan ta flera månader innan tingsrätten meddelar domarna.
– Det kanske dröjer ända till sommaren innan vi vet hur vi kan gå vidare, säger John-Michael Kurtti.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram