Krigsplacerade Kulturarbetare I Västra Götalandsregionen

2024-02-06
Ja det vore ju verkligen obra om systemetablerade fick för sig att börja berätta.
https://www.dn.se/kultur/symfoniker-operasangare-och-filmare-krigsplaceras-av-vastra-gotalandsregionen/
"Västra Götalandsregionen krigsplacerar alla tillsvidareanställda medarbetare på Göteborgsoperan, Film i Väst och Göteborgs symfoniker.
Om Sverige drabbas av krig är kultursektorn avgörande för att ”bibehålla hopp och gemenskap” skriver regionstyrelsen i sitt beslut.
Frågan om vilka som ska krigsplaceras i den västsvenska storregionen har bollats fram och tillbaka ett par varv i snart ett år. I maj 2023 föreslog personalutskottet att även medarbetare i de helägda bolagen Västtrafik, Turistrådet, Film i Väst, Göteborgsoperan och Göteborgs symfoniker skulle ingå i planen.
När ärendet nådde fullmäktige under hösten ifrågasattes detta av Sverigedemokraterna som fick stöd av Moderaterna och frågan skickades tillbaka till tjänstemännen.
Men när regionstyrelsen åter samlades för beslut på tisdagen var alla partier ense om att kultursektorn är avgörande även i händelse av krig. Vice ordförande Lars Holmin (M), tycker att de tidigare frågetecken han haft rätats ut.
– När vi tittar på våra behov så är det mängder av personal som försvinner från oss vid en krigssituation och vi kan då behöva den här personalstyrkan till andra uppgifter. Vi kan också behöva lokalerna och till exempel syateljéer och tvätterier.
Men det är ju inte det som står i beslutet, där skriver ni att kulturen har ”en unik förmåga att skapa gemenskap och sammanhang, vilket i sin tur skapar hopp och motverkar rädsla”. Står du bakom den motiveringen?
– Absolut, men vi kan inte heller skriva ut allt vi pratat om. Vi måste ha olika spelteorier om världsläget förändras.
Så då kan symfonikerna tvingas till helt andra arbetsuppgifter inom regionen?
– I skarpt läge uppfattar jag det så, ja. Förr hade vi fältmusiker i och för sig, men tiden är ju en annan nu. Kanske behöver de göra informationsfilmer ihop med Film i Väst? säger Lars Holmin.
Hur andra regioner och kommuner gjort med krigsplaceringar av medarbetare inom kultursektorn är oklart för styrelsen i VGR. DN har sökt såväl Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som Sverige kommuner och regioner, men ingen av dem har på rak arm kunnat ge ett svar på våra frågor om detta."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram