Matprishöjningar

2024-02-05
Inflationen eller, minsann...
https://www.dn.se/ekonomi/trendbrottet-kraftiga-matprishojningar-igen/
"Priserna på vissa sockerpaket har höjts med över 30 procent i januari mot månaden före, enligt Matpriskollen. Och priset på gul paprika är upp med drygt 60 procent i vissa grönsaksdiskar.
Olivolja är en annan vara där en del butikskedjor har höjt priserna på vissa flaskor kraftigt, upp med över 30 procent sedan december.
– Tyvärr ser vi nu ett tryck uppåt igen och det ser inte ut att bli bättre – tvärtom, säger Ulf Mazur, vd och grundare på Matpriskollen.
Matkedjorna som köper in sina varor via Axfoods Dagab – det vill säga Willys, Hemköp och City Gross – har ökat sina priser dubbelt så mycket som Ica under månaden, enligt Mazur.
– Det säger bara att dom andra, Ica och Coop, kommer följa efter kommande veckor. Sannolikt kommer pristrycket därför att öka i februari, säger han.
Han räknar med att det blir klart större prishöjningar i februari än i januari, kanske upp till 0,7 procent.
Prislyftet i januari låg totalt på 0,5 procent mot månaden före. Det innebär en prishöjning på 4,2 procent i årstakt.
Den höga ökningstakten är ett trendbrott. Det följer på en period på nio månader där dagligvaruhandelns prishöjningar till och med varit under Riksbankens inflationsmål på 2 procent i årstakt.
Prishöjningarna i januari innebär att matkassen sedan januari 2022 blivit nästan 23 procent dyrare. Enligt Matpriskollen innebär prishöjningarna de senaste två åren att svenska folkets matkostnader sammanlagt har ökat med 65 miljarder kronor.
– Och vi ser inga tecken på större prissänkningar framöver, säger Mazur.
Förutom varukategorierna olivolja och vinäger med prishöjningar på 5,6 procent har priserna på storsäljare som kaffe och köttfärs höjts kraftigt, upp med 1,7 respektive 1,4 procent.
– Tyvärr är det många basprodukter som ökar i pris, vilket kan sätta hård press på de som har små marginaler, säger Mazur.
När man tittar på enskilda artiklar i butikskedja för butikskedja finns exempel på extrema höjningar."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram